Film

Review Doctor Strange

2016-doctor-strange-imageÎn mare

Universul Cinematic Marvel este într-o ascensiune continuă! Acesta devine destul de greu de explicat pentru cei noi veniți, dar norocul nostru e că majoritatea filmelor au un aspect de sine stătător destul de puternic, astfel încât îți poți duce liniștit(sau liniștită) părinții să le vadă fără să se încurce aproape deloc prin narațiune.

Dr. Strange este cel de-al 14lea film produs de Marvel Studios și al doilea din Phase 3(cum o numesc ei), după excelentul Captain America – Civil War care a apărut mai devreme în acest an. Personajul titular este jucat de Benedict Cumberbatch si introduce pentru prima dată magia în acest univers.

doctor-strange-empire-subscribers-coverDistribuția

Actorii din acest film sunt unul din punctele forte, cu Benedict Cumberbatch în frunte. Inițial accentul lui american ar putea părea un pic ciudat, mai ales dacă îl știi din serialul BBC Sherlock sau The Immitation Game in care joacă rolul unor oameni foarte inteligeți. Se pare că are lipici bine la astfel de personaje întrucât Stephen Strange este un chirurg extrem de inteligent, dar în egală măsură arogant, astfel dintr-un om care are totul(și conduce un Lamborghini pe deasupra!!) se trezește căutând o cale de mântuire în urma unui grav accident în care își pierde simțul din mâini. Acesta este ajutat pe drumul său de The Ancient One, jucată foarte bine de Tilda Swinton, deși personajul ei este la origine de sex masculin și origine asiatică, și de Karl Mordo, mâna ei dreaptă, interpretat de …(mă uit pe Google cum se scrie)…Chiwetel Ejiofor. La polul opus Mads Mikkelsen, cunoscut mai bine din serialul Hannibal sau din 007 Casino Royale, este un alt personaj negativ în ton cu celelalte de genul acesta de la Marvel. Kaecilius vrea cu orice preț să se răzbune pe The Ancient One într-o paralelă apropiată de Biblie(sau Star Wars) cu îngerul căzut și ispitit de o forță puternică a răului. Mikklesen este un actor excelent, dar într-un final nu i se dă prea mult material cu care să lucreze și intră in spectrul Marvel al personajelor negative ușor de uitat. Rachel McAdams apare sporadic în film, fără să servească un scop prea mare, personajul ei Dr. Christine Palmer este o prietenă/colegă/amantă de-a lui Strange pe care sper să o vedem mai mult într-o eventuală continuare. Cine l-a observat pe Scott Atkins (Yuri Boyka in seria Undisputed) între personajele negative, wink!

Acțiunea

Dr. Strange este un film care se desfășoară în foarte multe locuri, începând în Londra, continuând în New York, ajungând până în Orientul Îndepărtat, trecând un pic chiar prin vârful Everest. Epuizându-și toate resursele financiare pentru a-și vindeca mâinile, Stephen Strange ajunge La Kamar Taj, locul de unde își desfășoară activitatea The Ancient One și subalternii ei… au și Wi-Fi. De aici aflăm că există mult mai multe realități decât cea în care trăim, iar Kaecilius a furat câteva pagini pentru a-i servi unui ritual foarte complicat care servește întreg actul 3. Strange are mari dificultăți la început în a învăța să-și folosească puterile datorită lipsei de încredere venite odată cu pierderea simțului din mâinile sale, dar acesta reușește treptat să o facă după ce ia la puricat toată biblioteca Sanctum-ului.

null

Scenele de acțiune sunt total deosebite! Se poate spune că aduc un pic cu Inception, dar aici se merge mult mai departe, mai ales datorită armelor și relicvelor folosite, care permit schimbarea forței gravitaționale, levitarea și inclusiv ieșirea din corpul fizic. Cea mai importanta piesa vine în ultimul act, dar aceasta e în strânsă legătură cu restul filmelor și va duce până în Avengers – Infinity War, așa că nu voi dezvălui mai mult.

Efectele Vizuale

Unul din punctele forte ale filmului, fără îndoială! Am mai văzut lumi incredibile la Marvel în Thor, Guardians of the Galaxy sau Ant-Man, dar Scott Derrickson (regizorul filmului) ne duce într-un acid trip ne neuitat. Filmul acesta este visul umed al oricărui hippie dependent de legale. De regula cred ca 3D-ul este doar un motiv aiurea să scumpească biletul, dar filmul acesta chiar se potrivește formatului. Proiecțile astrale(ieșirea completă din forma fizică ) reprezintă unele din părțile Wow! ale filmului, aducând după sine câteva momente trippy care cu siguranță te vor face să te întrebi dacă ești singur în încăpere a doua zi.

Umorul

Părțile amuzante au tendința de a fi foarte dezechilibrate pentru cei de la Marvel, Captain America – The Winter Soldier fiind cel mai echilibrat, în timp ce Ironman 3 a dat-o în comedie prostească până la final. Dr. Strange are echilibrul potrivit între umor, acțiune și dramă, lucru de care vom mai avea nevoie.

Verdict

De văzut! Un film pentru toate vârstele și lejer unul din cele mai bune făcute de Marvel Studios. Dacă prietena ta e în dubii să mergeți, spune-i că e un Harry Potter mai fain sau că e cu tipa din The Notebook, rata de succes 100%.

4 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: