Film

Alohomora! Filme cu și despre magie

Luna asta a reușit cumva să aducă două filme de buget mare care, într-un fel sau altul, s-au învârtit în jurul magiei. Al 14-lea film Marvel Studios, Doctor Strange și semi spin-off-ul Harry Potter, Fantastic Beasts and where to find them. Ambele francize par a avea “picioare lungi” întrucât Fantastic Beasts va mai avea patru continuări, în timp ce Benedict Cumberbatch a semnat un contract pentru multiple filme, așa că îl vom revedea pe Doctor Strange anul viitor în Thor – Ragnarok, în viitoarele filme The Avengers, dar și, foarte probabil, într-o continuare a propriei francize.
Review-uri pentru ambele aici: Doctor Strange & Fantastic Beasts…

Se întâmplă de multe ori să vezi un gen de film care să îți placă neașteptat de mult și e normal să-ți dorești să cauți și altele asemănătoare ca să-ți faci “plinul”, așa că am facut o listă de filme (bune) cu și despre magie și începem, bineînțeles, cu…

Seria Harry Potter (2001-2011)

Această serie este regină în domeniu și una dintre cele mai populare serii de film, concurând fără probleme cu Lord of the Rings sau Star Wars. Copiii (și nu numai) ai anilor 2000 au crescut odată cu Harry, Ron și Hermione, trei tineri vrăjitori care au învățat să dea din baghetă și să bolborosească incantații care acum se regăsesc pe toate produsele comerciale posibile. Este una din cele mai longevive serii, cu șapte părți și opt filme (ultimul fiind împărțit în două), care ne-au adus unul din cele mai interesante personaje negative, Lord Voldemort, o calitate îmbunătățită odată cu “îmbătrânirea” francizei, dar și pe Alan Rickman (decedat mai devreme în acest an) în cel mai emblematic rol al său. Pentru cine are o “mâncărime” pentru binge, Harry Potter e seria pentru tine.

The Prestige (2006)

Oh, The Prestige! Filmul ăsta care mi-a agresat sexual mintea, cu jocurile lui psihologice, întorsăturile de situație și nenumăratele dăți când m-a făcut să strig “cum dracu’ se poate așa ceva!?”. Christopher Nolan, mereu creditat în trailerele pentru filmele sale ca “regizorul vizionar”, își merită din plin supranumele aici pentru felul în care te ține în priză și te pune constant să te îndoiești de ce crezi că vezi. Filmul este despre rivalitatea dintre doi magicieni (Christian Bale și Hugh Jackman) care nu au limită în a încerca să demonstreze care e mai bun, indiferent de metode. Un film ușor subapreciat a lui Nolan, dar care este un must see.

The Illusionist (2006)


Apărut în același an cu The Prestige și comparat în dese rânduri cu acesta, The Illusionist este povestea lui Eisenheim (Edward Norton), un iluzionist de la începutul secolului XX, care destabilizează puterea familiei regale de la Vienna când încearcă să o recucerească pe Sophie (Jessica Biel), cea cu care nu a avut voie să fie în tinerețe datorită diferențelor de clasă socială și care urmează acum să se mărite cu moștenitorul coroanei. Este genul de film care devine mai bun cu vizionări repetate.

Now you see me (2013)

img_5015

Varianta hipster a filmelor cu magie, Now You See Me este un film destul de comercial, dar agreabil și cu momente amuzante. Are multe părți WTF, în care îți dai ochii peste cap, mai ales că trucurile cele mai importante nu sunt explicate de dragul intrigii, dar atunci când filmul își ia din timp pentru a-ți arăta fazele din nou, dar însoțite de toate culisele, vor fi și suficiente momente AHA! Nici la distribuție nu stă rău, cu Mark Ruffalo, Michael Caine, Morgan Freeman și emo Lex Luthor (Jesse Eisenberg).

Oz: The Great and Powerful (2013)

img_5016

În mod normal sunt cel mai mare opozant pentru aceste “reimaginări” cu care studiourile iau povești vechi (Snow White & the Huntsman, Pan, Maleficient) care au marcat pozitiv atâtea copilării și le transformă în proprietăți semi-serioase cu efecte speciale exagerate și dramatism peste măsură, dar Oz: The Great and Powerful îl are pe Sam Raimi ca regizor, iar asta se vede încă de la prologul alb-negru (omagiu adus originalului din ’39) , care poate fi luat oricând ca un scurt metraj de sine stătător. Tranziția de la alb-negru și aspect cropat la explozia de culoare și aspectul wide este deosebită și dă startul unei povești cu multă personalitate și neașteptat de bune. James Franco aduce o versiune ușor schimbată a vrăjitorului din Oz, cu destul umor și personaje cu motivații vizibile pentru acțiunile lor. Oz are umor, personaje de care îți pasă și arată foarte bine în BluRay.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: