Jocuri Video Topuri

Top Jocuri Telltale

Point & click

Telltale Games este un studio independent bazat în California, cunoscut pentru tipul lor neconvențional de lansare episodică a conținutului. Aceștia creează jocuri de aventuri cu licențe ale unor branduri deja existente pe care le lansează treptat pe o perioadă de câteva luni asemenea serialelor TV. În trecut Telltale au lansat titluri ca seria Monkey Island, Sam & Max, Jurassic Park sau Back to the Future, dar și-au făcut intrarea în mainstream cu primul sezon din The Walking Dead, câștigător a nenumărate premii Game of the Year în 2012. Acest succes a fost masiv atât financiar cât și ca imagine, Telltale începând să colaboreze cu nume mari ca Game of Thrones, DC și, în curând Marvel. Elementul cheie al poveștilor Telltale este croirea propriei povești prin deciziile pe care le poți lua pe parcurs, deznodămânul fiecărui episod sau sezon fiind decis în totalitate de alegerile fiecărui jucător.

Ca un fan al stilului celor de la Telltale Games, am făcut un clasament al celor mai bune producții ale lor, bazat pe opinie personală, bineînteles, și în care nu voi încadra jocuri mai vechi de 2012, astfel incluzând doar titluri din perioada care începe cu The Walking Dead (sezonul 1). De menționat că nu am jucat Minecraft: Story Mode, dar ar putea apărea într-un viitor update al articolului.

Și începem cu numărul…

8. The Walking Dead: Michonne


Deși este pe ultimul loc, această mini-serie nu este sub nicio o formă o intrare slabă. Este cea mai scurtă dintre toate seriile recente Telltale (cu doar trei episoade) și o are în prin plan pe Michonne, personaj central și în serialul The Walking Dead de la AMC. Protagonista este un personaj captivant, trecută serios prin tragedii personale, iar pe parcursul acestei scurte aventuri avem ocazia să-i explorăm constant psihicul degradat cu câteva flashback-uri de mare efect, pe lângă omorâtul de zombie cu maceta. Cele trei episoade se desfășoară complet separat de primele două sezoane ale seriei The Walking Dead.

7. Game of Thrones


Brandul Game of Thrones este sinonim cu succesul, iar asocierea celor de la Telltale cu celebrul serial HBO a făcut ca așteptările de la această serie de șase episoade să fie foarte mari, mai ales datorită confirmării faptului că povestea are loc în paralel cu cea a serialului, fiind direct influențată de evenimentele acestuia și considerată canon, iar personaje ca Tyrion și Cersei Lannister, Jon și Ramsey Snow, Margery Tyrell sau Daennerys Targaryen își “împrumută” vocile de la actorii care îi joacă și  în serialul HBO. Povestea are mai mulți protagoniști, toți membri ai familiei Forrester, stindarzi loiali Casei Stark, care sunt loviți serios după evenimentele din noaptea “Nunții Roșii” și trebuie să tragă din greu pentru a asigura viitorul casei lor din Ironwrath. Deși spune o poveste personală interesantă, aceasta nu influențează prea mult evenimentele din Westeros, numărul (poate prea) mare de personaje  nu oferă timp suficient pentru a le dezvolta pe toate, iar preocuparea mai mare de a pune bazele următorului sezon decât să creeze o poveste coezivă face din Game of Thrones o intrare care nu își atinge adevăratul potențial, chiar dacă îndeplinește criteriile materialului sursă, cu intrigi politice, trădări și personaje favorite ucise dramatic.

6. The Walking Dead (Sezonul 2)

Sezonul al doilea din The Walking Dead s-a lansat cu presiunea enormă de a continua povestea excelentă a primului și în mare măsură asta a reușit. Această nouă aventură o are în prim plan pe Clementine, acum o tânără supraviețuitoare care a reușit să facă față vieții post-apocaliptice timp de doi ani. Sezonul doi spune încă o poveste plină de dramă și suspans, fără să ignore semințele plantate de predecesorul său, cele două având efectul cel mai puternic jucate unul după celălalt. The Walking Dead (Sezonul 2) știe exact ce poveste vrea să spună și direcția în care merge, iar îndepărtarea de evenimentele din serial s-a dovedit o decizie inteligentă până acum.

5. The Walking Dead (Sezonul 1) + 400 Days 

Primul sezon din The Walking Dead s-a dovedit a fi un caz revoluționar, în ultimii ani tot mai multe francize începând să adopte formatul episodic (Life is Strange, Hitman), iar motivul pentru care nu se află pe primul loc este influența pe care a avut-o asupra viitoarelor titluri și a calității lor, Telltale învățând din propriul succes și evoluând cu fiecare nouă lansare. The Walking Dead (Sezonul 1) este povestea lui Lee Everett, un fost profesor universitar care se vede nevoit să aibă grijă de o fetiță , Clementine, pe care promite să o ajute să-și găsească părinții. Cei doi pornesc într-o călătorie periculoasă, simțind pe pielea lor cât de mult s-a schimbat lumea odată cu venirea apocalipsei. The Walking Dead se laudă printr-o poveste foarte personală, spusă de personaje convingătoare în care e greu să nu fii investit. Primul sezon vine la pachet cu un episod bonus, 400 days, care pavează cu atenție la detalii drumul pentru cel de-al doilea.

4. Batman


La cum a început, seria Batman de la Telltale ar fi putut deveni cu ușurință perla coroanei a developerului, cu două prime episoade excelente, atmosfera atât de familiară a universului Cavalerului Negru și câteva decizii curajoase în ce privește povestea. La fel ca majoritatea titlurilor TT, Batman s-a pripit pe la episoadele 3 și 4, dar tot a reușit să ne dea o poveste demnă de numele jocului și a devenit o alternativă bună pentru fanii seriei Arkham.

3. The Walking Dead – A New Frontier


Seria TWD a celor de la Telltale a devenit recent trilogie, cu un nou sezon solid și Clementine e pe punctul de a deveni una dintre cele mai cunoscute eroine din gaming. Al treilea sezon al seriei, care practic a împins studioul indie în rând cu dezvoltatori mult mai puternici, vine cu un nou protagonist, Javi, un nou erou fără voie în viața acum unei mult mai mature Clem. The New Frontier (<- review în link) nu se dă în lături de la a ne apăsa anumite corzi sensibile și ne dă probabil cel mai bun capitol de până acum al seriei.

2. The Wolf Among Us

The Wolf Among Us este o adaptare a seriei DC/Vertigo Fables în care jucătorii intră în pielea lui Bigby Wolf (a.k.a. The Big Bad Wolf), ieșit din paginile poveștilor pentru copii în New York-ul de zi cu zi, și trăind sub acoperire alături de celelalte “fabule” (Scufița Roșie, cei trei purceluși, etc.). Bigby este șerif peste toate personajele fantastice și se găsește destul de repede pe urmele unui criminal în serie. Wolf este, probabil, cea mai matură poveste a celor de la Telltale, trecerea personajelor din povești în viața reală fiind nemiloasă. Personajul negativ este cu totul deosebit, vinovăția sa fiind pusă constant sub semnul întrebării, multe din aceste “fabule” nefiind ceea ce par, iar perspectiva de anti-erou a lui Bigby nu face decât să complice lucrurile și mai mult într-o poveste plină de nuanțe de gri și întorsături neașteptate.

Mențiune Onorabilă – Poker Night 2


Poker Night 2 este o mică pauză luată de Telltale de la dramatismul în formulă episodică, în care jucătorii sunt puși la masa de poker cu personaje ca Sam (Sam & Max), Claptrap (Borderlands), Ash (Evil Dead) și Brock Samson (The Venture Bros), având-o ca dealer pe GLaDOS (Portal). Regulile clasice de poker sunt valabile (Texas, Omaha, etc), bonusul venind de la interacțiunea personajelor de la masă, care sunt comedie curată, completate excelent de sadismul specific a lui GLaDOS. Telltale arată cu această ocazie că se pricep, pe lângă dramă, și la umor, iar când le îmbină iese (discutabil) cel mai bun produs al lor…

1. Tales From the Borderlands


Am intrat in Tales oarecum fără să vreau, nefiind fan al seriei Borderlands, iar anunțul că va apărea, fiind făcut odată cu cel pentru Game of Thrones, nu m-a făcut să văd rostul lui până la prima scădere consistentă de preț… și ce chilipir a fost! Tales From the Borderlands este un joc care nu are dreptul să fie atât de bun pe cât e, e fun, e comic, are doi protagoniști carismatici și personaje secundare colorate și surprinzătoare, o poveste imprevizibilă care încurajează rejucarea mai mult decât orice alt joc Telltale și reușește să atingă corzi dramatice într-un fel în care te face să te întrebi când are timp de toate. Sunt mici șansele să joci Tales așa cum trebuie din prima, dar e imposibil să nu rămână cu tine după ce îl termini, mai ales că are cel mai cool boss-fight pe care l-am văzut vreodată! Fără îndoială este unul din cele mai bune jocuri din 2015!

Noul joc Guardians of the Galaxy este în plină desfășurare, cu cel de-al doilea episod programat să aterizeze pe toate platformele în 10 iunie, iar un review pentru primul capitol, Tangled Up In Blue este deja pe thedigitaltype.net și aduce o versiune familiară a echipei de rebeli galactici, după modelul cinematic foarte apreciat de publicul larg.1 comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: