Film

2017 – Anul Retro/Sci-fi

Mediul science fiction are deseori tendința de a fi înțeles greșit sau confundat cu cel fantasy, ba chiar multe din adaptările recente după benzi desenate sunt considerate “SF-uri” de către mergătorul de rând la cinema, o preconcepție destul de frecventă. 

Ultimii ani nu au dus lipsă de filme Sci-Fi de calitate, cu The Martian (2015)  marcând o revenire de formă pentru Ridley Scott(seria Alien, Blade Runner) și veteranele genului, Star Trek și Star Wars, arătâdu-și relevanța nemuritoare cu intrările recente, ca Star Trek: Beyond și Star Wars – The Force Awakens și Rogue One. Toate seriile astea servesc ca inspirație pentru mai toate filmele S.F. care apar în ziua de azi, cu Interstellar (2014), Guardians of the Galaxy (2014) sau viitoarea exclusivitate Netflix Mute (2017) inspirându-se din clasice ale anilor ’70 și ’80 ca Alien (1979), Blade Runner (1982) și merg inapoi pâna la 2001: A Space Odyssey (1968). E destul de greu să mergi înapoi la seriile astea și să nu le apreciezi, mai ales când iei în considerare dezavantajul tehnologic cu care s-au confruntat în comparație cu ce vedem azi, dar folosirea efectelor practice aproape de perfecțiune văzută la Star Wars (1977) sau Aliens (1986) începe să devină un trend foarte frecvent , cu tot mai multe filme încercând să scape de CGI unde este posibil și să mizeze pe tehnici mai tradiționale. Anul 2017 se anunță mai prietenos ca oricare altul în mediul retro/Sci-Fi și foarte multe francize își vor relua continuitatea după decenii, în unele cazuri, sau vor continua puternic ce au reînceput recent (Star Wars – Episodul 8).

Alien: Covenant (mai 2017)Alien este o franciză care a cunoscut (sau suportat) multe schimbări în cele aproape patru decenii de la debut. Primul film din ’79 este și în ziua de azi un exemplu pentru cum se face un survival-horror și un film care nu a îmbătrânit practic deloc, iar continuarea Aliens (1986) este unul din cele mai bune filme făcute vreodată, punct! Tot ce a urmat după, Alien 3 și 4, și spinoff-urile “vs. Predator” nu au reușit să mențină calitatea primelor două filme, nici recentul Prometheus (2012) nu a fost primit prea bine, în ciuda unor idei bune și efecte speciale superbe.În 2017 trebuia să primim Alien 5, în regia lui Neil Blomkamp (District 9, Elysium), un film care ar fi ignorat Alien 3 și 4, creând o continuitate cu totul nouă tot în jurul lui Ellen Ripley (Sigourney Weaver), dar succesul imens al The Martian l-au făcut pe Ridley Scott să revină la franciza care l-a făcut celebru. Inițial subintitulat Paradise Lost, Alien: Covenant are loc la 10 ani după evenimentele din Prometheus (2012), când echipajul navei titulare descoperă o planetă nouă, un paradis care ascunde pericole nebănuite. Michael Fassbender revine în rolul androidului David, singurul locuitor al planetei nou-găsite, dar va juca și o versiune îmbunătățită a sinteticului său umanoid, Walter. Alien: Covenant îi mai are în distribuție pe James Franco și Danny McBride, dar și pe Katherine Waterston (Fantastic Beasts and where to find them), pe care zvonurile o dau având o legătură strânsă (adică maternă) cu Ripley. Filmul va aduce cu sine o nouă specie extraterestră, Neomorph-ul și va menține tonul matur cu care seria ne-a obișnuit.

War for the Planet of the Apes (iulie 2017)Există o vorbă la Hollywood (sau Hollyweed cum scrie mai nou pe celebrul semn) cum că mereu al 3-lea film dintr-o serie este cel mai slab, mai ales dacă primele două au fost excelente (The Godfather, Spiderman etc), altfel spus, așteptările sunt imense după o serie de două filme de succes.

Actuala iterație a Planetei Maimuțelor este la mare apreciere de către critici și fani, cu o abordare realistă și foarte plauzibilă a întregii premize a primatelor care pot căpăta inteligență umană. Primele două filme din actualul reboot, Rise și Dawn au oferit atât acțiune și efecte vizuale excelente, dar și personaje excepționale, în special pe Ceaser, interpretat de expertul motion-capture Andy Serkis într-un mod foarte intens și (culmea)…uman! 

War for the Planet of the Apes marchează revenirea lui Matt Reeves (Dawn of the Planet of the Apes) în scaunul de regizor și se anunță război total între oameni și maimuțe, într-un film de la care se așteaptă foarte mult. Woody Harrelson debutează în rolul unui colonel lipsit de scrupule, în ceea ce nu este sigur că marchează finalul unei trilogii, producătorii flirtând cu ideea unei a patra părți.

Power Rangers (martie 2017)Un film care se va baza mult pe nostalgie, Power Rangers va avea sarcina grea de a nu călca în picioare copilăria celor care am crescut cu serialul Mighty Morphin… și care eram îndrăgostiți (deși nu recunoșteam la vârsta aia)  până peste cap de Pink Ranger (Amy Jo Johnson). Vechiul intro răsună și acum în capul multor copii ai anilor ’90 și aduce aminte de o perioadă în care nu-ți puteai lua ochii de la acțiunea ridicolă dacă ne-am lua după standardele de azi:

Noul film Power Rangers va vedea cinci actori relativ necunoscuți în rolurile adolescenților “cu atitudine”, dar va beneficia și de aportul mult mai celebrilor Bryan Cranston (Zordon), Elizabeth Banks (Rita Repulsa) și Bill Hader (Alpha 5). Nu știu dacă regizorul Dean Israelite a vrut asta neapărat, dar primul trailer are un vibe foarte similar cu Chronicle (2011), deloc un exemplu rău de urmat:

Blade Runner 2049 (octombrie 2017)Cine ar fi crezut vreodată că vom vedea o continuare a capodoperei lui Ridley Scott? Ținut la raft de ani de zile, iata că putem avea și lucruri frumoase, ba chiar aprobat din toată inima de Harrison Ford, care revine într-unul din rolurile sale preferate, Rick Deckard. 

Noul Blade Runner are loc la 30 de ani de la primul film și îl are pe Ryan Gosling în rolul lui Officer K, un agent al LAPD care descoperă un secret care ar putea trimite în haos tot ce a mai rămas din lumea civilizată, iar misiunea sa de a restaura ordine îl aduce în contact cu un alt blade runner, Deckard (Harrison Ford) care era dispărut de trei decenii. Filmul este regizat de foarte capabilul Denis Villeneuve (Sicario, Arrival),  dar mai beneficiază și de talentul lui Jared Leto (Suicide Squad), Robin Wright (House of Cards) și Dave Bautista (007: Spectre), așa că nu există motive de panică pentru fani…sper.

Star Wars – Episode 8 (decembrie 2017)Ce moment important a fost achiziția Lucasfilm de către Disney! Probabil cea mai populară franciză care existat vreodată, fără să mă refer doar la partea SF, Star Wars ne-a adus în 2015 excelentul episod 7 – The Force Awakens, dar și debutul seriei de antologii care se vor intercala cu actuala trilogie și anume Rogue One: A Star Wars Story, un alt film primit foarte călduros de fani și critici. 

Update! Disney a confirmat titlul complet ca fiid Star Wars – The Last Jedi

Momentan Episodul VIII nu are un subtitlu, dar deja știm că Luke Skywalker va lua rolul de mentor a lui Rey, noua față a francizei, care își va începe pregătirea pentru a-i înfrunta pe Kylo Ren (Adam Driver) și misteriosul Supreme Leader Snoke (Andy Serkis). Internetul este plin de speculații privind eventualele evenimente ale filmului care sperăm să fie de nivelul The Empire Strikes Back, iar regizorul Ryan Johnson are la dispoziție toată distribuția ultimului episod, inclusiv pe Carrie Fisher în rolul Generalului Organa, chiar dacă actrița a decedat recent în urma unui infarct. Sarcina de o onora cu succes nu va fi una ușoară, mai ales că Leia trebuia să aibă un rol și mai consistent în Episodul 9. Divizia de efecte speciale va fi cu siguranță pusă la treabă pentru a-i suplini absența actriței, actuala tehnologie permițând aceluiași personaj să apară credibil și în Rogue One, ba chiar cu 40 de ani mai tânără. Astfel, anul 2017 se anunță extrem de promițător pentru fanii Sci-Fi cu vechime, cu toate francizele importante aducând noi intrări pentru seriile lor, singura întrebare fiind: oare mai vrem și un nou film Terminator?OK! Mai bine nu…

1 comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: