TV

Taboo – Episodul 5 | Review

Chiar nu poți spune de creatorii miniseriei Taboo că nu și-au făcut temele. Episodul 4 l-a văzut pe Thorne Geary provocându-l pe James Delaney la un duel ca pe vremuri și acuratețea istorică din spatele luptei este amuzant de precisă. Sigur, personajul lui Tom Hardy nu avea cum să moară sau să fie rănit considerabil chiar de enervantul de soț al Zilphei (mai mult despre el imediat), dar deznodământul final a fost satisfăcător și devine și mai bun grație sictirului elegant al lui James.

Săptămâna asta onorabila, după cum Sir Stuart Strange insistă să o eticheteze, East India Company începe să fie luată serios la 13/14 de Coroană și riscă acum un scandal imens după apariția unui martor care poate aduce dovezi de implicare a companiei în moartea a sute de sclavi, probabil pentru a colecta banii pe asigurarea navei în care însuși James manifesta episoadele trecute un interes deosebit. Delaney s-a arătat un manipulator excelent chiar și când a venit vorba de adversari colosali ca East India sau Coroana, dar Taboo arată un realism plauzibil în implicarea mai multor forțe într-un conflict cu posibile repercursiuni pentru oricare din părți. Ar fi fost plictisitor și mult prea banal să fie toate țintele pe Delaney și e un lucru pozitiv faptul că și cei mari și-o mai iau peste bot.

Jaful de ingrediente de praf de pușcă de săptămâna trecută nu a rămas fără efect, East India intrând în belele legale și tot orașul fiind luat la percheziție. James profită de agitație ca să-și pună la punct operațiunea, arătând că filosofia lui de a conduce este prin frică și nu acceptă nici măcar gânduri de trădare, vorba lui “sunt în capul vostru, domnilor” punându-i oamenii în ordine după ce unul din ei a fost lăsat fără un deget. Chimistul Cholmondeley oferă din nou un episod memorabil, arătându-și atât talentul științific cât și sinceritatea sexuală în ce o privește pe Lorna Bow, pe care… să zicem că n-ar “ierta-o”. El primește un ucenic nou, un copil de la fermă, pe care James îl introduce fără scrupule în horă și mare este surpriza când aflăm că băiatul este de fapt fiul lui și un posibil punct vulnerabil pentru cele trei episoade rămase.

Americanii își confirmă statutul suspect, după ce săptămâna trecută au încercat să-l omoare pe Delaney, iar acum îi propun să le predea Nootka înainte de a-i oferi pasaj spre Statele Unite, bineînțeles sub “protecția” lor. Episodul pune bazele unui final de miniserie exploziv la propriu, cu Cholmondley primind instrucțiuni clare să facă praful de pușcă mult mai volatil și nu mă aștept să-l folosească la artifcii. 

Tom Hardy profită de noua intrare în serie ca să mai pună o cărămida proverbială la fundația deja solidă a personajului său. Delaney are nevoie de decretul de predare pașnică a Nootka Sound de către tribul mamei sale și îl găsește căutându-l în lacrimi între scrisori de la tatăl său. James este cu siguranță un personaj enigmatic, eficient la maxim în executarea unui urmăritor de-al lui, dar și tolerant când îi iartă prostia lui Thorne de a-l provoca la duel. Rămâne de văzut dacă va rămâne la același sentiment după ce Zilpha a fost bătută fără milă de soțul ei și supusă unei exorcizări care să o scape de orgasmele voo-doo din partea fratelui ei vitreg, deși e posibil să-și ia chiar ea dreptatea în propriile mâini înainte să o facă James.

Episodul 5 este unul solid pentru Taboo și capete sunt așteptate să cadă în cele trei rămase. Încă nu avem nicio elucidare a misterului morții lui Horace Delaney și nici o înțelegere completă a puterilor tribale ale lui James, dar conflictul dintre Coroană și East India va fi probabil prioritar pentru săptămâna următoare. 

Scor:

1 comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: