Film Old-School Recomandări

Keanu Reeves – Nemuritor? Relevant, Memorabil și Știe Kung-Fu

Hai să scăpăm de asta din prima: Keanu are 52 de ani. 52! și internetul e plin de teorii cum că ar fi nemuritor, ba chiar există și un site dedicat teoriei și o pictură din Renașterea Italiană care îi seamănă leit. Actorul cu nume hawaiian (care înseamnă “briză rece deasupra munților” – cred că știu cum îmi voi numi primul născut) are peste trei decenii în industria filmului, este una din cele mai importante figuri ale genului de acțiune ale anilor ’90 și mai nou se află în plin refresh al carierei datorită unei mici francize numite John Wick. Keanu joacă rolul unui fost asasin care își scurtează “pensionarea” după ce Theon Greyjoy îi fură mașina și îi omoară câinele primit de la soția lui decedată. Pe bune? Uite-te la el un picCum să omori așa ceva? Mai ales când stăpânul lui e cunoscut în lumea hitman-ilor ca Baba Yaga, adică Bau Bau pentru oameni foarte mari și periculoși. Oare ce ar împinge un  om spre așa acte de cruzime împotriva animalelor?… Oh! Oooh! Ok! dar cuțu’ merita mai mult! Săptămâna asta (în cazul în care nu citești articolul prin septembrie) apare mult așteptatul John Wick – Chapter 2, în care Keanu va avea un nou câine care sper că va supraviețui. Rolul de asasin alfa îi priește actorului, deși vorba lumii spune că nu e deloc un tip violent, ba chiar este foarte cool și citit. Keanu este mare fan Shakespeare și chiar a refuzat 12 milioane $ pentru Speed 2 pentru a juca într-o piesă de teatru și se spune că ar fi citit toate cărțile alea extrem de lungi și greoaie ale lui Marcel Proust. Keanu a riscat să fie luat drept genul de tăntălău care zice “dude” și “whoa” toată ziua dar a compensat cu roluri viitoare mai serioase și unele chiar de neuitat! Deci? Care sunt cele mai bune și demne de revăzut filme ale lui Keanu Reeves ca să ne încălzim pentru John Wick – Chapter 2? Începem chiar cu:

John Wick (2014)Filmul ăsta pare o reclamă la cosmetice pentru că a revitalizat atât cariera scârțâindă a lui Keanu, dar și genul de acțiune în general. John Wick este un film old-school despre răzbunare, cu efecte speciale practice și Reeves executând peste 95% din cascadorii. Pentru un bărbat la 50 de ani, nu e rău deloc! John Wick ne dă și hotelul asasinilor, un spațiu de non-violență convenit de toți cei prezenți și o premiză de explorat mai mult în Chapter 2!

Bill & Ted’s Excellent Adventure (1989)Filmul care l-a pus pe Keanu pe hartă, Bill & Ted’s Excellent Adventure e una din cele mai iubite comedii peste ocean. Premiza te face să te scarpini în cap și să privești nedumerit în gol: cei doi prostalăi care vor să-și facă trupă rock sunt în pragul corigenței la istorie și riscă să fie separați, Ted urmând să meargă la școala militară dacă pică. Cei doi pornesc într-o călătorie în timp în stil Doctor Who cu cabina de telefon și toate figurile istorice pe care le întâlnesc: Genghis Khan, Socrate, Ioana D’Arc etc ajung la închisoare din cauza lor, iar cei doi tăntălăi trebuie să-i ajute ca să treacă la istorie. Efectele sunt un pic învechite, dar Bill & Ted… e o comedie foarte funny și lejer de văzut.

Sweet November (2001)S-ar putea să fie un șoc pentru toată lumea să afle că Sweet November este considerat un film foarte slab (nu doar de critici), stând pe un mizerabil scor de 27 pe metacritic, dar împreună cu The Notebook este povestea go-to pentru cei în căutarea unui film romantic și probabil toți prietenii tăi nu l-au văzut doar o singură dată și se vor bate cu tine dacă îl vorbești de rău. Keanu și Charlize fac una din cele mai memorabile perechi de la Jack și Rose (din filmul pe care l-a văzut și bunica), într-o poveste care a lăsat multă lume în lacrimi, doar au ales-o fix pe Enya pentru piesa de la final. Sigur vrei să (re)vezi Sweet November din nou după asta:

The Replacements (2000)Un feel-good movie, The Replacements este o comedie cu fotbal american despre o echipă pe care nu vei putea să nu o susții. Reeves este un altruist prin definiție, iar pentru a lucra cu un actor de talia lui Gene Hackman a renunțat la 90%! din salariul lui ca studioul să și-l permită pe veteran. The Replacements vede o serie de cvasi-necunoscuți aduși la Washington Sentinels când vedetele intră în grevă. Keanu este liderul noii echipe care e plină de personaje colorate, dar are mult suflet  și o coloană sonoră de stat cu Shazam-ul deschis pe toată durata. Filmul are mult umor și o poveste despre a doua șansă care va rezona cu oricine, fiind în același timp foarte citabil: “I know you’re tired, I know you’re hurt and I wish I had something to say that was classy and inspirational, but it just wouldn’t be our style! Pain heals, chicks dig scars, glory lasts forever!” (Citat din memorie dintr-un film văzut ultima dată în urmă cu peste 10 ani)

The Devil’s Advocate (1997)Multă lume probabil că nu știe, dar Keanu Reeves și Charlize Theron au mai fost un cuplu pe marele ecran și înainte de Sweet November, în The Devil’s Advocate, un thriller în care un tânăr avocat din Florida este angajat la cea mai mare firmă din lume. Soția lui începe să-și piardă mintile, dar lucrurile încep să aibă tot mai mult sens în timp ce se apropie de locul din care nu se mai poate da înapoi. Este un alt film în care Keanu renunță la o mare parte din salariu pentru a putea lucra cu Al Pacino și nu e deloc pentru puriștii religioși.

Point Break (1991) Când zic Point Break nu mă refer la tentativa mizerbilă de remake din 2016, ci la  ăla în care Keanu strigă “I am an F! B! I! Agent!… unul din cele mai iubite filme de acțiune din anii ’90 și asta spune multe, ținând cont că a ieșit în același an cu Terminator 2. Johnny Utah (Reeves) este un (ghici ce?) agent FBI care intră sub acoperire într-un grup de surferi care ar putea fi spărgători de bănci. Filmul poate părea cheesy uneori, dar dacă îl prinzi la TV, va fi greu să nu-l duci până la capăt și e excelent pentru cinefili old-school.

Speed (1994) Speed este exact genul de film pe care gagiu’ de la PRO TV abia aștepta să-l descrie în reclame. Premiza e stupidă, cu cea mai deșteaptă bombă făcută până în ’94, dar e genul de film de acțiune care a făcut anii ’90 de neuitat. Un personaj negativ luat din desene animate, Keanu cu o figură impenetrabilă în ciuda a cât de ridicol este tot ce se întâmplă în jurul lui și efectele practice tipice perioadei fac din Speed unul din cele mai distractive filme ale lui Reeves. Sandra Bullock este și ea în film, ba chiar apare și în Speed 2, dar cu Jason Patrick în locul lui Keanu.

The Matrix (1999)Bijuteria fraților (acum surori) Wachowski este probabil cel mai influent film pentru blockbusterele din ziua de azi, de la acțiune, efecte speciale și crearea de universuri. The Matrix ne-a adus efectul bullet-time, Agent Smith (Hugo Weaving), unul din cele mai memorabile personaje negative și pe Keanu Reeves în rolul alesului Neo. Filmul ăsta a fost îndelung discutat în spatele blocurilor și în pauze la școală și reprezintă un standard pentru industrie. Cele două continuări lasă mult de dorit, dar primul film din serie rămâne un thumbs up pe CV-ul lui Keanu și unul din cele mai bune roluri/filme ale lui. 

Duo-ul Neo/Morpheus se va reuni de săptămâna asta în cinema în John Wick – Chapter 2, Lawrence Fishbourne fiind distribuit în rolul lui The Bowary King.

Uite 7 filme, sau 8?…nu contează! Uite N filme de văzut ale lui Keanu Reeves! Actorul a avut câteva rateuri în carieră, recentul Knock Knock lovindu-mă destul de tare, dar a și avut roluri în care chiar nu poți vedea pe altcineva, natura lui având un loc aparte la Hollywood, undeva între “whoa!” și “I know Kung-Fu!”. John Wick – Chapter 2 se lansează în 17 martie, iar dacă ai de gând să mergi în schimb la Fifty Shades, nu uita…

1 comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: