Film Oscar 2017

Predicții Oscar – Cel mai bun actor în rol secundar

Foarte multe filme bune și interpretări de excepție în egală măsură în 2016. Premiile Oscar vor avea loc în câteva zile și pentru prima dată chiar le voi urmări live! Toată săptămâna premergătoare evenimentului voi posta predicțiile mele și voi încerca să acopăr cât mai multe categorii. 

Categoria “cel mai bun actor în rol secundar” are pe linie reprezentații solide și e greu să faci un clasament care să surprindă pe cineva, toți cinci având șanse sensibil egale.

Mahershala Ali (Moonlight)Ali este un actor cu o ascensiune incredibilă în ultimul an, oferind roluri de excepție în Moonlight și Hidden Figures, dar făcându-și loc și în hitul Marvel/Netflix Luke Cage  și impresionând în continuare în serialul House of Cards, semn că nu este nimic ce nu ar putea juca.

Are șanse să câștige? După cum ziceam, lupta este foarte strânsă, dar versatilul actor se bucură deja de multe premii câștigate înainte de Oscar, lucru care la Hollywood e sinonim cu șanse mari la o statuetă de aur. Ali joacă rolul unui traficant de droguri cu inimă de aur devenit figură paternă pentru tânărul Chiron și fură toate scenele în care se află, atât în preajma celui mic, cât și pus față în față cu mama lui dependentă de droguri. În review-ul meu am notat Moonlight cu 9.0, iar buzz-ul pozitiv poate ajuta actorul să câștige un Oscar (zic eu) meritat.

Vreau să câștige? Da! Rolurile recente ale lui Mahershala Ali i-au câștigat un fan în plus cu mine, iar Juan este unul din cele mai bune personaje ale sale. El nu apare decât prima treime din Moonlight, dar impactul lui răsună până la finalul filmului și este favoritul meu la categoria “rol secundar”.

Michael Shannon (Nocturnal Animals)Nu cred că l-am văzut vreodată pe Michael Shannon într-un rol care să nu-mi placă și în mai toate toate review-urile pentru filmele lui recente figurează ca cel mai pozitiv element.

Are șanse să câștige? Shannon joacă rolul unui polițist veteran care vrea să facă ordine în cazul lui Tony (Jake Gyllenhall). Nu voi da detalii legate de intriga filmului, dar personajul Bobby Andes (Shannon) scoate capul într-o distribuție foarte bună, prin felul lui lipsit de scrupule de a face legea să curgă în favoarea lui, deși intențiile lui par bune. Detectivul este bolnav terminal, iar asta îl face un personaj foarte interesant și periculos în același timp, dar nu cred că are șanse mari și din simplu fapt că mai este un actor într-un rol foarte asemănător cu el în categorie: Jeff Bridges, tot om al legii cu mustață și pălărie de cowboy care  urmează să iasă la pensie. Shannon face un rol foarte bun, dar o victorie a lui ar fi destul de surprinzătoare.

Vreau să câștige? Nu pot să spun că nu îmi place câte o surpriză din când în când. Mi-aș dori să câștige Ali, dar nu m-ar deranja să-l văd pe Shannon urcând pe scenă spre mirarea boșorogilor din Academie și să le comande “kneel before Zod!”. 

Lucas Hedges (Manchester by the Sea)Are șanse să câștige? Oarecum! Manchester este unul din filmele cu priză la critici și nu prea la cinefili în general. Hedges este un relativ nou-venit, dar are norocul de a fi jucat într-un film care din culise s-ar crede că va culege multe premii și implicit are șanse mai mari unde nu are concurență din partea La La Land.

Vreau să câștige? Nu! Chiar nu! N-am o problemă cu interpretarea lui și cred că a fost credibil în rolul de fiu îndoliat, dar nu-mi place când un personaj ca Sherminator Jr e făcut să pară mult mai mult decât ar putea fi vreodată. Oricine îl vede s-ar întreba de ce roiesc toate fetele după el și e titular în jdemii de echipe ale liceului.

Jeff Bridges (Hell or High Water)Însuși The Dude e nominalizat anul ăsta! El joacă un polițist veteran în Hell or High Water, film pe care l-am notat cu 9.5, deci unul din preferatele mele dintre cele din cursa pentru Oscar.

Are șanse să câștige? Bridges este de o viață în industrie și un actor foarte apreciat. Șansa lui față de restul contracandidaților e că are cel mai mult timp pe ecran și personajul lui e o combinație echilibrată de umor, camaraderie și  inteligență când e pe urma celor doi spărgători de bănci. Dezavantajul? Seamănă destul de mult cu personajul lui Shannon.

Vreau să câștige? Hell or High Water e excelent și mi-ar plăcea să-l văd câștigând cât mai mult, iar Bridges e al doilea favorit în topul meu după Mahershala Ali.

Dev Patel (Lion)Una din aparițiile atipice de pe listă, în sensul că te face să te întrebi cine e personajul principal, dacă nu Patel?

Are șanse să câștige? Are și îl văd cel mai probabil să iasă deasupra celorlalți din nenumărate motive: este un alintat al Academiei, e un motiv de a invoca nevoia de diversitate, dar a și avut o reprezentație solidă, în ciuda scenariului sărac. 

Vreau să câștige? Nu! Dacă la Viola Davis tolerez oarecum decizia de a fi inclusă la categoria de rol secundar, Patel e clar protagonistul din Lion, are fața pe afiș și e pus acolo pentru că la “cel mai bun actor” nu avea șanse.

Astea sunt predicțiile mele, cu Dev Patel favorit aparent favorit pe hârtie, urmat îndeaproape de Mahershala Ali. Anul ăsta clasamentul poate fi amestecat ca un joc de cărți și fiecare actor are șansa lui, totuși m-ar plăcea să-l văd pe Ali plecând cu Oscarul acasă, dar m-aș mulțumi și cu oricine altcineva decât Patel sau Hedges.

1 comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: