Film Oscar 2017

Predicții Oscar – Cea mai bună actriță în rol secundar

Am sărit un pic peste veșnicul “ladies first” și am început ieri cu predicțiile pentru cel mai bun actor în rol secundar, unde avem câteva interpretări foarte bune, dar sigur nu memorabile ca alți câștigători recenți cum au fost Christopher Waltz (Django Unchained și Inglorious Basterds), J.K. Simmons (Whiplash) și cu siguranță nu avem un Joker ca al lui Heath Ledger (The Dark Knight). Azi e rândul gagicilor și în categoria de cea mai bună actriță în rol secundar nu ducem lipsă de roluri bune, dar avem și un mic intrus, în genul Dev Patel la băieți.

Octavia Spencer (Hidden Figures)Povestea femeilor extrem de inteligente din spatele primelor lansări în spațiu ale NASA a ieșit într-un final la lumina zilei. Hidden Figures este povestea adevărată a trei tocilare foarte carismatice, cu un vibe feel-good, iar eu am notat filmul cu 8,5 pentru echilibrul de dramă, umor și momente superbe între personaje.

Are șanse să câștige? Dna Spencer nu e vreo debutantă, ba ea chiar mai are un Oscar pentru The Help, film pe care îl recomand fără ezitare. Controversa de anul trecut legată de lipsa actorilor de culoare în categoriile principale pare să aibă efect, iar o victorie a ei ar fi posibilă, deși surprinzătoare.

Vreau să câștige? Nu chiar! Deși mi-a plăcut personajul ei, cred că nominalizarea asta trebuia să fie a lui Janelle Monáe, aproape indiscutabil mai bună și cred că a fost desconsiderată pe ideea că “e tânără, are timp”.

Nicole Kidman (Lion)O actriță care e luată constant la 13/14 pentru că nu zâmbește de frică să nu-i crape fața, fosta doamnă Cruise a fost una din plusurile incontestabile ale supraapreciatului Lion

Are șanse să câștige? M-aș mira foarte tare să o facă! Nu e vorba că nu a avut o interpretare bună, dar cu prezență scăzută pe ecran și alte roluri excelente în categoria asta, ca să nu mai zic că Lion e și cel mai slab dintre cele cinci filme, Nicole Kidman nu are nicio șansă!

Aș vrea să câștige? Sorry, Nicole! Poate dacă apăreai într-un film mai bun.

Viola Davis (Fences)Aici deja putem băga efectul ăla sonor care vine odată cu ditamai revelația în filme vechi: pam pam paaaaaaam! Viola Davis e excelentă în Fences, duh! A jucat rolul ăsta la teatru de peste o sută de ori și l-ar putea face în somn, dar nu cumva trebuia să fie nominalizată în altă categorie? Ba da! Davis și Denzel chiar au făcut public faptul că actrița a preferat să nu fie inclusă ca rol principal tocmai pentru a avea șanse mai mari să câștige un Oscar.

Are șanse să câștige? Viola Davis e favorită clară, mai ales după premiile Screen Actors Guild, unde majoritatea votanților contribuie și la rezultatele de la Academie. La pariuri e cotată cu 1,02 pentru o victorie, deci cred că avem deja o câștigătoare sigură!

Aș vrea să câștige? Mi-a plăcut interpretarea ei foarte mult și în plus, de când am văzut-o în Suicide Squad mi-e prea frică de ea ca să zic că nu vreau să ia Oscarul.

Michelle Williams (Manchester by the Sea)Michelle Williams este o adorată a criticilor și rolul din deprimantul Manchester by the Sea nu o să facă altceva decât să o ridice și mai mult în ochii lor, cu un rol din categoria “puțin și bun”.

Are șanse să câștige?  Rolul ei este unul care a lăsat mulți oameni în lacrimi. Williams joacă foarte bine, dar apare mult prea puțin în film, iar cineva care ia un Oscar pentru două-trei scene ar creea un precedent nedorit…la fel ca un personaj principal câștigând la categoria pentru secundare, știi cum zic, Doamna Davis?

Aș vrea să câștige? Pentru că am văzut-o cinci minute într-un film care a părut de patru ore? Nu! 

Naomie Harris (Moonlight)Urma scapă turma, nu? Naomie Harris joacă cel mai greu și complex personaj dintre cele cinci și e cea mai în măsură să-i pună probleme Violei Davis. Harris, de cetățenie engleză, a trebuit să sară prin multe cercuri pentru a juca o mamă dependentă de droguri pe parcursul a trei decenii. Problemele cu viza nu i-au permis decât trei zile de filmări, iar dacă vezi Moonlight știind asta, nu vei avea cum să apreciezi ce a putut face într-un timp atât de scurt.

Are șanse să câștige? Este singura din categorie care ar merita să-i fure Oscarul Violei Davis. Un rol solid care o face de nerecunoscut pe actriță!

Aș vrea să câștige? Pot spune că după ce n-am suportat-o câțiva ani pentru că l-a împușcat pe Bond în Skyfall, acum suntem “împăcați” și sunt 50/50 între ea și Davis între cine aș vrea să câștige.

Astea sunt predicțiile mele pentru “cea mai bună actriță în rol secundar”: Viola Davis câștigătoare, cu Naomie Harris aproape în coada ei. Apreciez interpretările lui Nicole Kidman, Michelle Williams și al Octaviei Spencer, dar nu le văd pe cele trei furnizând o surpriză. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: