Film Topuri

Top Filme X-Men, de la Primul până la Logan…Nu Dacia!

Sezonul de blockbustere începe devreme și anul ăsta, cu Hugh Jackman intrând în pielea lui Wolverine pentru a noua și, din păcate, ultima oară odată cu lansarea lui Logan, o adaptare parțială a popularei serii Marvel Comics Old Man Logan. Bryan Singer a dat startul trendului de filme cu supereroi în urmă cu 17(!) ani când a lansat X-Men și a introdus publicului larg variante live-action pentru personaje pe care le știam de pe Fox Kids în anii ’90 ca Wolverine, Cyclops, Beast și Professor X. 

Studiourile Fox au profitat din plin de drepturile cinematice pentru mutanții de la Marvel și astfel Logan va fi al 10-lea film produs de ei. Ca să marcăm retragerea lui Hugh Jackman din rolul lui Wolverine, am făcut un top care cuprinde toate producțiile X-Men și începem, bineînțeles, cu veriga slabă a francizei

10. X-Men Origins – WolverineCu trendul de filme cu supereroi la început de drum și trilogia originală X-Men încheiată, Fox au lansat Origins – Wolverine, care ar fi trebuit să fie primul dintr-o serie de episoade antologice despre cei mai populari membri ai echipei. Hugh Jackman a reluat rolul lui Logan într-un film care i-a arătat evoluția de la un copil speriat și inconștient de puterile sale, până la pierderea memoriei chiar înainte de primul film X-Men (2000). 

Origins începe promițător, cu flashback-uri în care Logan luptă într-o serie de războaie istorice, dar cumva se poticnește asupra unei povești ușor de uitat, în care irosește personaje ca Gambit și, mult mai grav, Deadpool, lăsându-l pe “mercenarul cu gura mare”… fără gură. Pe lângă scenariul sărac și deserviciul făcut multor personaje, efectele speciale par de acum 20 de ani și în niciun caz nu mă refer în sensul bun. De departe cea mai slabă intrare din toată lista.

9. X-Men – The Last StandBryan Singer a părăsit timona francizei după primele două filme X-Men ca să regizeze Superman Returns și a fost înlocuit de Brett Ratner, iar publicul larg s-a ales cu două filme mediocre. The Last Stand a încheiat trilogia originală pe o notă slăbuță, în ciuda unei prime părți agreabile datorită camerei de antrenament, adaptată pentru prima dată pentru marele ecran și a distribuirii geniale ale lui Kelsey Grammar în rolul lui Hank McCoy/Beast.

A doua parte a scârțâit teribil, cu o poveste plină de convulsii, în care Ian McKellen (Magneto) este redus la zis one-liners, Ratner omoară fără rușine personaje îndrăgite ca Cyclops, Jean Grey și Professor X (pe care îl reînvie după credite în corpul fratelui său geamăn care era în moarte clinică…WTF!?), îl primim pe Vinnie Jones în rolul lui The Juggernaut și, colac peste pupăză, face o varză totală din saga Dark Phoenix, una foarte îndrăgită pentru cititorii X-Men. The Last Stand a avut presiune mare pe umeri și nu a reușit să ofere mai mult de o jumătate de film decentă și…

8. X-Men: ApocalypseSeria X-Men e recunoscută pentru timeline-ul întortocheat, cu două trilogii din perioade diferite ale echipei de bază și una dedicată în totalitate lui Wolverine, iar discrepanțele temporale își merită propriul articol. Bryan Singer a revenit la cârma francizei în 2014 și a remediat totul cu Days of Future Past când l-a trimis pe Hugh Jackman în anii ’70 să facă ordine în continuitatea filmelor și să lase loc pentru continuări mult mai ușor de înțeles. 

Apocalypse a venit doi ani mai târziu și, deși a beneficiat de resetarea seriei, introducerea de versiuni mai tinere a personaje ca Cyclops, Jean Grey și Nightcrawler nu a ajutat produsul final. Bryan Singer ne-a dat un antagonist clișeu cu Apocalypse (Oscar Isaac), pus pe cucerirea lumii cu deja obositoarea lumină albastră spre cer și nici nu a justificat de ce Magneto, Proffesor X sau Quicksilver nu îmbătrânesc deloc, ba chiar și Hugh Jackman face o scurtă apariție, a treia(!) în postura de Weapon X. X-men: Apocalypse este un film flashy, cu efecte speciale și acțiune extraordinare, dar jonglarea numărului mare de personaje și sub-plot-uri nu primește atenția de care avea nevoie.

7. The WolverineThe Wolverine a venit numai bine pentru Fox, într-o perioadă în care personajele din trilogia originală păreau uitate și continuarea surprinzătorului First Class era sub semnul întrebării. The Wolverine a avut un succes moderat și e cotat foarte nedrept pe IMDb cu 6,7, la fel ca Origins. James Mangold a preluat filmul de la Darren Aronofsky și a dat un suflu nou francizei, cu o poveste mai restrânsă, bazată pe o miniserie din anii ’80 în care Logan merge în Japonia și îl înfruntă pe Silver Samurai. 

The Wolverine nu se complică să jongleze prea multe personaje și ne dă un film de acțiune în care Hugh Jackman e lăsat în voie să-l construiască pe Logan ca personaj, chiar dacă finalul este un pic ieftin și nu foarte memorabil.

6. X-MenȘtiu, știu! Poate că X-Men nu e chiar cea mai solidă intrare de pe lista asta și s-ar putea spune că unele din filmele de mai devreme sunt mai bune sau măcar mai distractive, dar primul film al lui Bryan Singer are meritul de a fi dat startul tuturor filmelor cu supereroi de care ne bucurăm azi și ni i-a dat pe Hugh Jackman, Patrick Stewart și Ian McKellen în rolurile lui Wolverine, Proffesor X și Magneto. X-Men poate părea ușor învechit după standardele de azi, dar în anul 2000 era mult peste concurență, în ciuda costumelor stridente din piele.

5. X2: X-Men UnitedAl doilea film X-Men a fost exact ce era nevoie pentru serie. Bryan Singer a adus plusuri în fiecare departament și ne-a dat o poveste bună, cu efecte speciale mult îmbunătățite și introducerea deloc rea a lui  Kurt Wagner/Nightcrawler, un personaj favorit între fanii mutanților.

Scena de deschidere în Casa Albă este văzută și în ziua de azi ca un etalon pentru genul comicbook și evadarea lui Magneto a trebuit să aștepte până în 2014 pentru a fi întrecută, ce-i drept, tot de un Magneto mai tânăr (Michael Fassbender) ajutat de Quicksilver.

4. X-Men: First ClassMatthew Vaughn a resuscitat universul X-Men în 2011 după eșecul critic Origins: Wolverine. Regizorul a optat pentru o întoarcere în anii ’60 în perioada lansărilor de rachete sovietice din Cuba, cu Hugh Jackman limitat la un cameo scurt și memorabil:First Class stă în totalitate pe umerii unor tineri Professor X (James McAvoy) și Magneto (Michael Fassbender), cu Jennifer Lawerence preluând rolul lui Mistique. Filmul lui Vaughn este mult superior tuturor celor care au ieșit înaintea lui, cu personaje care respectă materialul sursă și pune bazele seriei după cum o știm azi.

3. LoganLogan e prospătura de pe listă și cântecul de lebădă pentru Hugh Jackman în rolul lui Wolverine. Regizorul James Mangold ridică acțiunea la maxim cu mai mult conținut matur și violență grafică, plus un ton mai dramatic decât ne-au obișnuit filmele X-Men în trecut. Logan pare mai degrabă un western grizonat decât o adaptare după benzi desenate și are un impact emoțional răsunător, dar și propune un urmaș demn pentru rolul lui Wolverine cu tânăra Dafne Keen (Laura/X-23).

2. DeadpoolWham! De departe cea mai colorată intrare de pe listă, Deadpool a fost posibil doar pentru că Ryan Reynolds a “scurs” pe net niște imagini test pe care Fox le-a ignorat total când au apărut, dar vocea fanilor i-a convins să crească o pereche de cojones (exact asta zice și în film) și să-i dea verde lui Tim Miller să regizeze cu un buget de 50 milioane $.

Deadpool a fost senzația anului 2016 și a devenit cel mai profitabil film R-Rated din toate timpurile, depășind la box-office majoritatea filmelor Marvel sau DC, în ciuda dezavantajului de rating. Ryan Reynolds a adus acțiunea, obscenitatea și vorbitul direct cu publicul pentru care Deadpool este iubit și cunoscut și ia la mișto tot trendul comicbook care suprasaturează piața în ziua de azi……iar lumea n-ar putea fi mai mulțumită. 

1. X-Men: Days of Future PastUnul dintre cele mai bine structurate filme din listă, Days of Future Past a venit foarte oportun și a remediat toate problemele de continuitate ale întregii francize. Bryan Singer a unit la propriu toate personajele cheie din universul X-Men, cu versiuni atât tinere, cât și bătrâne ale lui Magneto și Professor Xavier.

Days of Future Past îl vede pe Wolverine călătorind înapoi în anii ’70 să oprească un inevitabil viitor apocaliptic pentru toți mutanții și deși povestea pare complicată, filmul curge foarte simplu și distractiv, începând cu scenele de luptă din viitor și terminând cu evadarea din Pentagon a lui Magneto cu ajutorul lui Quicksilver, considerată și azi cea mai bună scenă din toate filmele X-Men!

Pare greu de crezut acum, dar sunt deja 17 ani de când tot vedem filmele astea! Momentan nu sunt foarte multe continuări programate, cu excepția lui Deadpool 2 care va apărea anul viitor, dar recent au început să circule zvonuri că James Mangold, regizorul The Wolverine și Logan, ar fi în discuții să preia un nou proiect, X-Force, despre o nouă echipă care e posibil să-i cuprindă pe Deadpool și X-23.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: