Film Geeky Recomandări

5 motive să pui Blade Runner 2049 foarte sus în watchlist-ul tău de anul ăsta!

Bine că nu trebuie să așteptăm până în 2049 pentru noul Blade Runner!

Cu câteva zile înainte de lansarea unui nou capitol din seria Alien (Covenant), culmea! am primit primul trailer, nu teaser, pentru o altă continuare a unui clasic de-al lui Ridley Scott: Blade Runner! Subintitulat simplu, 2049, ca să ne dăm seama că este o continuare în spiritul noii trilogii Star Wars, care urmărește o serie de personaje noi și aduce înapoi câteva nume clasice ale SF-ului cyberpunk din ’82 căruia îi servește ca un sequel cu mare întârziere. Noul Blade Runner e deja pe lista de priorități al oricărui muritor de rând cu habar de filme, dar dacă nu ești convins încă, iată 5 motive să-l treci pe watchlist-ul tău:

1. Harrison Ford revine în rolul lui DeckardD-l Ford e fără discuție un actor de top, iar din lunga lui filmografie, trei roluri sar în ochi cel mai tare: Han Solo, Indiana Jones și Deckard! Actorul a început să scoată de la pensie eroii săi mai de seamă odată cu revenirea în saga Star Wars, cu ocazia Episodului 7 – The Force Awakens, iar acum reintră după o pauză de câteva decenii în bocancii unui alt personaj iconic de-al lui, polițistul (sau replicantul?) futurist, Deckard… deci Indy 5 în curând? 

Nu o singură dată Harrison Ford a zis că Deckard e personajul lui preferat din câți a jucat, iar dacă pe Han Solo, rol de care se săturase de ceva vreme, l-a jucat atât de bine în 2015, atunci cu toții vrem să-l vedem la treabă cu  un personaj pe sufletul lui. Știu la ce te gândești, 2/3! Hai, Disney! Dă-ne un nou Indiana Jones odată!

2. Actori unul și unulSigur! un film cu Ryan Gosling stând pe bancă și mâncând sticks-uri ar umple o sală cu legiunile lui de fane, dar actorul și-a câștigat în ultimii ani o popularitate critică greu de neglijat. Recent nominalizat la Oscar pentru La La Land și cu filme ca Drive și The Nice Guys sub centură, Gosling s-a confundat în ultima vreme cu multe titluri notabile și roluri diverse în mai toate genurile, majoritatea foarte bune. Restul distribuției din Blade Runner 2049 nu este deloc de subestimat, Robin Wright, Jared Leto și Dave Bautista fiind doar câțiva din actorii celebri de lângă duo-ul Ford/Gosling.

3. Să lăudăm unde este cazul! Iată trailer-ul: 

OG-ul Blade Runner rămâne și în ziua de azi un simbol al efectelor vizuale și al atmosferei cyberpunk pline de neoane colorate. Clasicul lui Ridley Scott a devenit un stil în adevăratul sens al cuvântului, iar titluri viitoare care adoptă stilul neo-noir sunt direct comparate cu Blade Runner. Continuarea de anul ăsta arată, fără discuție, superb, iar cei care poate nu au fost interesați vreodată de original, vor fi cu siguranță atrași de stilul vizual impresionant prezent aici. Desigur, nu de puține ori un trailer ne-a făcut să fim încântați de un film care ulterior nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor, dar asta mă duce în punctul numărul…

4. Denis VillenueveCând un film are succes, nu poți să nu acorzi credit omului din spatele camerelor, iar dacă ai văzut Arrival, vei înțelege de ce Blade Runner 2049 e în mâinile ideale. Denis Villenueve este un regizor cu o popularitate în continuă creștere și reușite pe linie în genuri total diferite. Incendies, Prisoners și Sicario sunt titlurile care l-au propulsat la stadiu de A-list, dar Arrival este perla coroanei filomgrafiei lui, un altfel de SF, inteligent, superb vizual și fresh într-un gen dominat prea mult de invazii de extratereștrii. Pentru fanii Blade Runner mai vechi, Harrison Ford va fi punctul de atracție, dar Villenueve va face din BR 2049 o continuare de văzut pentru un public mai larg și mai pretențios, fără să piardă ceva din vedere:

5. Va emula originalulFanii și-au dorit de decenii o continuare pentru Blade Runner, dar când un film devine serie, pot exista hopuri neașteptate. Multe francize s-au împiedicat atunci când au alterat prea mult formula de baza (Indiana Jones 4, Live Free or Die Hard), de aceea pariez puternic pe stilul original al lui Villenueve. Faptul că cei din spatele camerelor respecta materialul deja existent și încearcă să emuleze pe cât posibil ce au făcut bine titlurile precedente s-a dovedit metoda cea mai prolifică, Star Wars fiind dovada clară că ce-i vechi poate merge și în ziua de azi, dacă se respectă anumite lucruri. 

Din ce am văzut până acum, Blade Runner 2049 pare că vrea să păstreze cât mai mult din clasicul lui Ridley Scott, păstrându-l pe Harrison Ford în centrul atenției și foarte probabil va miza pe un ton similar, fără o abundență de acțiune, exact ca originalul. Inevitabil va exista posibilitatea ca filmul să nu se ridice la așteptările fanilor, dar pe hârtie totul arată foarte solid și cu actorii disponibili și puterea de regie a lui Denis Villenueve, Star Wars The Last Jedi va avea concurență serioasă pentru cel mai anticipat/bun SF al lui 2017.

Până când vom vedea Blade Runner 2049 în cinema, un alt clasic Sci/Fi va ateriza la propriu chiar weekendul ăsta (12 mai). Alien – Covenant marchează revenirea lui Ridley Scott la timona francizei survival-horror care i-a adus recunoaștere în domeniul SF, iar review-ul pentru continuarea lui Prometheus va fi pe thedigitaltype.net în câteva zile.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: