Geeky TV

Game of Thrones – Dragonstone (7.1) | Review

Iarna e aici... chiar dacă e vară!

Parcă a durat cât o iarnă lungă din Westeros ca Game of Thrones să revină, dar primul episod, Dragonstone, a sosit în sfârșit via un corb peste Marea Îngustă. Anul ăsta va marca primul sezon scurtat al seriei bazate pe cărțile A Song of Ice and Fire ale lui George RR Martin, cu doar șapte episoade față de obișnuitele zece, vești nu foarte bune, dar măcar putem fi siguri că nu se va mai trage de timp cu prea mult set-up.

Primul episod al sezonului, Dragonstone, a avut destule puncte de interes, iar numele din titlu va avea un rol mult mai important în următoarele săptămâni și nu va fi doar un loc în care să-și odihnească Daenerys fundul după șase sezoane de călătorit spre Continent, ci principalul motiv pentru care ea va fi pusă în sfârșit în legătură cu Jon Snow, nepotul ei (momentan) secret și, cine știe, poate viitorul ei soț. Incestul nu mai e nimic nou în Game of Thrones, așa că relația asta ar fi destul de normală după standardele serialului.

Cu Sam Tarly împlinindu-și visul de a ajunge în Citadelă pentru a deveni un maester, vom avea de acum un mecanism clar de expozițiune în el, primul pas fiind să-l informeze pe Jon că dragonglass, materialul necesar pentru a contracara armata white walker-ilor stă în cantități industriale fix sub fundul lui Daeneris de care pomeneam mai devreme *wink*. Sam va fi la baza multor revelații, una dintre ele venind chiar spre finalul episodului…

Ser #friendzone trăiește!

Game of Thrones nu a dus lipsă de momente grafice în cele șase sezoane, dar montajul “inițierii” lui Sam, în care alterna turnatul ciorbei cu curățatul WC-urilor, a avut un nivel de scârboșenie peste ce am văzut până acum. Secțiunea respectivă a avut cu siguranță și o tentă amuzantă, dar episodul ăsta nu e de văzut după o masă copioasă.

Ser Jorah Mormont, veșnicul servitor al lui Daenerys, apare foarte scurt, suficient cât să-l bage pe Sam în sperieți. Ultima dată când l-am văzut, Jorah a acceptat sarcina lui Khaleesi de a-și vindeca grayscale-ul, o boală care îi transformă pielea în piatră. Jorah este în tratament la Citadelă acum, iar dacă apeși pe pauză în timp ce Sam citește una din cărțile… (Ahem!)… “împrumutate” din bibliotecă, se poate vedea că dragonglass-ul este și o sursă de vindecare pentru boli rare, așa că n-ar fi de mirare să-l vedem pe Ser Friendzone servind-o din nou pe Khaleesi a lui cât de curând. Poate îl și pupă pe obraz pentru toate necazurile lui, mai știi?

Walder Frey moare din nou pentru că de ce nu?

Asta mică este în momentul ăsta probabil cea mai bună asasină din Cele Șapte Regate! Știam deja ce s-a întâmplat cu Walder Frey la finalul sezonului trecut, dar să vezi unul din antagoniștii cei mai mizerabili ai show-ului murind din nou (via Previously On… ) înseamnă dublă satisfacție. Arya s-a răzbunat din plin pentru evenimentele Nunții Roșii de la finalul celui de-al treilea sezon, punându-l pe bătrânul Frey să-și mănânce rudele și folosindu-i fața ca să-i omoare pe toți aliații lui apropiați. Arya nu a fost totuși lipsită de scrupule și a avut grijă ca cei nevinovați să nu fie otrăviți în același fel înainte să o ia din nou la drum spre King’s Landing pentru a-și executa ținta principală…

Cersei, cea mai mare cutră din GoT!


Lena Headey e de toată lauda pentru felul în care a portretizat-o pe Cersei Lannister și e probabil cel mai complex antagonist al întregii serii de până acum! Ea a încheiat al șaselea sezon în cel mai exploziv fel, distrugând biserica Înaltului Sparrow cu o grămadă de personaje importante înăuntru, în special toți Tyrellii în afară de Olenna. Moartea lui Margaery nu s-a lăsat fără urmări și Tommen, ultimul fiu al lui Cersei, a făcut un salt de nota 10…

… lăsând-o pe maică-sa să îmbrățișeze 100% Partea Întunecată. Cersei este acum țintită de inamici din toate părțile și pare a avea un singur aliat în Euron Greyjoy și flota lui de 1000 de nave. Euron se anunță a completa tripleta de villaini psihopați începută de Joffrey și Ramsay Bolton, noul rege al Insulelor de Fier defilând arogant în Sala Tronului, excitând-o parțial pe Cersei și iritându-l pe Jaime cu remarca “am două mâini bune”. Nu-i văd nici pe Euron și cu atât mai puțin pe Cersei să încheie sezonul respirând, nu doar datorită inamicilor care le vor capetele, dar și bazat pe “profețiile” de până acum. Într-un flashback mai vechi, lui Cersei i se prezicea că va avea trei copii și că toți trei vor muri, iar ea (parafrazând) va muri sugrumată de fratele ei mai mic, probabil referindu-se la Tyrion, dar n-ar fi exclus ca Jaime să-și pună și Queen-slayer în CV după cum evoluează relația lor acum.


Dragonstone a adus și un cameo surpriză, unul care ar putea avea mai multă însemnătate decât ar părea inițial. Ed Sheeran și-a marcat finalul carierei de Twitter cu apariția lui într-un mic pluton de soldați Lannister, dar ura față de el pare chiar copilărească și chiar nu se poate spune ca a stricat episodul, ba din contră, nu a atras prea mult atenția asupra lui. Roșcovanul a cântat niște versuri care au apărut mult mai devreme în cărți, dar par să prezică perfect teoria de mai devreme cu Jaime:

“Ea era comoara lui secretă, ea era rușinea și fericirea lui… mâinile de aur sunt mereu reci”… știm pe cineva cu o mână de aur? Fix Jaime Lannister, dar rămâne de văzut cine-i va veni de hac lui Cersei până la urmă.

Între timp în Winterfell

Nu în ultimul rând, în Nord, Bran ajunge la Castle Black de unde nu va mai avea mult de așteptat ca să se întoarcă acasă la Winterfell, unde Jon Snow, acum Stark, noul rege al Nordului pune la cale defensiva împortiva morților albi. Forțat de ce știe că îl așteaptă, Jon ia niște decizii controversate, implicând femeile și copiii în luptă, dar de aici nu pleacă discuții prea multe datorită Lyannei Mormont (Bella Ramsey), unul din cele mai bune personaje introduse în ultima vreme, care pare capabilă să câștige Tronul de Fier dacă chiar ar vrea.

Jon și Sansa încă nu se înțeleg prea bine, în mare măsură pentru că fiecare e mai preocupat de un alt adversar, Jon de The Knight King și armata lui, iar Sansa de Cersei, al cărei look mai vechi chiar îl imită, tânăra Stark chiar recunoscând că o admiră într-un fel…

Littlefinger încă e în preajmă, fără îndoială dispus să mai încurce ploile în favoarea lui cu prima ocazie, dar Sansa i-o retează frumos de data asta “poți să-ți păstrezi ultima replică, sunt convinsă ca ar fi fost una isteață”.

În final îl vedem pe Sandor Clegane, Câinele, revenind cu Frăția fără Steaguri la ferma la care oprise în trecut cu Arya, unde i-a omorât pe proprietar și fiica lui. Câinele arată că s-a schimbat de când a fost aproape să moară și îngroapă cele două cadavre și chiar își învinge frica de foc, stând să vadă viziunile Lordului Luminii în șemineu. Noul lui grup de “prieteni” va da probabil mai târziu de Melisandre, Preoteasa Roșie, dar în ce-l privește pe Câine, noi, fanii, vrem un singur lucru: CLEGANEBOWL!!!

În concluzie, Dragonstone ne-a dat startul noului sezon, punând mai multe piese pe poziții și venind cu destule indicii subtile pentru viitorul serialului, dar nu poate fi considerat unul prea memorabil. Ne putem aștepta ca în săptămânile următoare bulgărele proverbial să devină foarte mare și deja mi-e groază să mă gândesc că “Toamna vine!” și cât am clipi vom avea de așteptat din nou după încă un sezon!

Scor:


7 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: