Film Oscar 2018 Recomandări Review

Dunkirk (Oscar 2018) – un nou standard pentru filmul de război | Review

Dunkirk, noul film scris și regizat de Christopher Nolan (Inception, The Dark Knight, Interstellar), a apărut în cinematografe și este un epic de război deloc convențional, cu narațiune aproape inexistentă, atmosferă incredibilă realizată cu un minim de efect CGI și un șir dezordonat al evenimentelor, după modelul Memento.

Puțin context


În timpul celui de-al doilea Război Mondial, invazia germană a avut un mare succes cu pătrunderea în Franța. Plaja din Dunquerqe, sau Dunkirk, de unde aproape că se poate vedea Marea Britanie er ocupată de peste 400.000 de soldați, atât englezi, cât și francezi, și a devenit subiectul uneia din cele mai importante misiuni de evacuare din istorie, implicând lupte pe uscat, pe apă, cât și în aer.

Un film de război altfel

Un lucru e sigur, războiul a fost mereu o mare mizerie! Nenumărate vieți distruse și societatea dată înapoi cu ani buni, dar este și un subiect atractiv pentru filme. Dunkirk nu adoptă stilul ultra violent, cu sânge și membre zburând în toate direcțiile cu încetinitorul, ci lasă imaginile să vorbească de la sine. Christopher Nolan este fără îndoială unul dintre cei mai buni regizori moderni, iar noul său film e un tur de forță regizoral, cu perfecțiune în alegerea fiecărui cadru și are o atmosferă infernală care te va face să simți fiecare glonț tras sau să ai impresia că zboară avioanele de vânătoate deasupra sălii de cinema. Nolan colaborează din nou cu Hans Zimmer pentru coloana sonoră, iar compozitorul german ne dă cu ușurință una din cele mai expresive soundtrack-uri instrumentale ale lui.

Dunkirk nu e pentru toată lumea


Proaspăt ieșit de la cinema, în plină vară, realizez că Dunkirk a fost lansat într-o perioadă total aiurea pentru ceea ce oferă, un spot în prag de Oscar fiind mult mai potrivit, dar nu strică uneori să mai ai și un titlu serios între atâtea blockbustere. Trailerele nu au dezvăluit mare lucru din povestea filmului și asta pentru că Dunkirk nu prea are o poveste! Există câteva personaje care apar de-a lungul celor aproape 110 minute, jucate, după cum era de așteptat, foarte bine de Tom Hardy, Cillian Murphy, Kenneth Branagh sau Mark Rylance, doar că ei nu sunt niște protagoniști obișnuiți, ci mai degrabă spectatori la adevăratul personaj: războiul! Pe lângă numele grele mai avem un grup de tineri foarte ușor de schimbat între ei, deși unul este un fost membru One Direction (în caz că interesează pe cineva), dar și doi copii care călătoresc cu Mr Dawson (Mark Rylance) pe un iaht recreațional devenit un vas de salvare improvizat.

Top filme ale lui Christopher Nolan

Dunkirk va fi probabil studiat intens în școlile de film in anii următori, mai ales pentru că efectele speciale sunt aproape inexistente, totul fiind filmat practic, cu vapoare scufundate cu adevărat sau avioane prăbușite realist, fără explozii exagerate făcute pe calculator, dar asta nu va fi neapărat pentru toată lumea, mai ales pentru cei care preferă o narațiune mai clară, cu un erou, acțiune și boom-uri multe. Full disclosure, chiar m-am mirat că nu a ieșit nimeni din sală, pentru că pe cât de frumos e realizat, Dunkirk poate deveni plictisitor.
Nolan, un Kubrick modern?

Orice film al lui Chris Nolan este un eveniment, drept dovadă și filmografia lui foarte apreciată pe toate site-urile de specialitate, apelând  la ce vor criticii să vadă, fără să compromită cinefilul de rând. După ce a terminat excelenta trilogie The Dark Knight, britanicul pare să fi devenit un succesor spiritual pentru legendarul Stanley Kubrick, cu destul paralele între 2001 – A Space Odissey și Interstellar, sau între Full Metal Jacket și noul Dunkirk. S-ar putea spune că stilul lui e chiar ușor arogant, propunând un film de război atipic, în care spectatorul trebuie să culeagă contextul doar din imagini, fără prea mult dialog, dar este în egală măsură de apreciat pentru originalitatea și stilul lui de execuție.

În concluzie

Dunkirk este o producție foarte ambițioasă care are nevoie de puțin ochi critic pentru a fi apreciat cu adevărat. Prea multe nu se pot spune vis a-vis de poveste, dar personajele aduc suficient impact încât să conteze pentru public, iar din punct de vedere tehnic este un nou standard de cinematografie la scară mare cu efecte practice. S-ar putea să avem primul predendent serios la Oscar cu noul film al lui Christopher Nolan!

Scor:


5 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: