TV

Game of Thrones – Stormborn (7.2) | Review

"Nu ești una dintre oi! Ești un dragon!"

Mi se pare mie sau am așteptat atâta vreme un nou sezon din Game of Thrones doar ca să se termine atât de repede cât i-ar lua unui corb să ajungă de la Dragonstone în Winterfell? Serios, corbii ăia sunt ceva de speriat! Înainte mai trăgeau de timp pe drum, dar acum, cu doar 11 episoade rămase vine și inevitabila grabă de a pune restul evenimentelor în mișcare, și le ia doar o tranziție între scene ca să livreze un mesaj. 

Review pentru Episodul 7.1 -> Dragonstone

Sezonul 7 a început săptămâna trecută cu Dragonstone, un episod care a văzut toate piesele importante puse în poziții de start: Daenerys a ajuns în sfârșit în Westeros, Jon Snow pierdea vremea cu consiliul lui de nordici, în timp ce cutra-șefă, Cersei, scoate asul din mânecă, pe Euron Greyjoy și a lui flotă imensă. Știu că Game of Thrones e un serial fantasy, cu dragoni, zombie de gheață și demoni născuți din preotese extremiste, dar felul în care unchiu’ Greyjoy s-a ales peste noapte cu 1000 de nave, construite pe o insulă unde nu cresc copaci și sunt net superioare flotei furate de Yara și Theon, e de departe cel mai exagerat lucru de până acum. Euron schimbă un pic tonul unui episod relativ liniștit, cu apariția lui de nicăieri de la sfârșit, dar mai multe despre asta un pic mai încolo…

Sam, Sam, Sam…

Mașinăria noastră de expozițiune, Sam, nu are o clipă de liniște în Citadelă. Interacțiunea din episodul trecut cu Ser Friendzone se concretizează cu o întâlnire față în față și cei doi își dau seama cât de mică e lumea din Westeros de fapt. Sam se simte oarecum îndatorat față de Jorah pentru că a fost foarte apropiat de tatăl lui la Castle Black și de acolo vine și impulsul de a-l ajuta cu orice preț. Mă întreb de ce nu au programat episodul ăsta cumva cu o săptămână mai devreme…


… noul “look” al lui Ser Mormont ar fi rupt la Comic-Con printre cosplayeri! Diagnosticul pentru greyscale îi mai dădea câteva luni de stabilitate mintală lui Jorah, dar medicii de la Citadelă i-au propus calea onorifică de “ieșire”, arătându-i subtil propria sabie… dar stați ușor că îl avem pe Sam, care încalcă din nou regulile! După ce episodul trecut săracul a curățat de zor la WC-uri, acum îi dă înainte și îl tratează pe Jorah după cum a citit în cărțile pe care le-a furat din bibliotecă. E de așteptat să-l vedem pe Jorah recuperat în episoadele următoare datorită dragonglass-ului, dar până atunci avem parte de o nouă tranziție subtilă de editare între pielea scârboasă tăiată de Sam și o plăcintă…

Arya, schimbare de plan

Cea mai periculoasă asasină din Cele Șapte Regate pare să aibă un sezon al reunirilor și cine ar putea spune că nu le-ar merita după câte belele a avut. O revedem pe Arya poposind la un han, unde (surpriză!) se reîntâlnește cu Hot Pie! Discuția lor e scurtă, dar foarte funny, cu grăsanul venind cu aceeași poveste despre cum e bine să fierbi untul înainte să faci plăcinta, aceeași discuție cu care o obosea și pe Bryenne cu câteva sezoane în urmă. Nici că putea să i-o ridice Aryei mai bine la fileu: “…- și tu faci plăcinte?/ – Am făcut una, două…”, nu cumva să uităm ce le-a făcut rudelor lui Walder Frey în episoadele trecute. Hot Pie o aduce la curent cu ce se întâmplă în Winterfell, că Jon e noul rege al Nordului și familia Bolton nu mai există. Arya ia drumul spre casă, unde (sperăm) că se va revedea în sfârșit cu Sansa, dar pe drum, cine s-ar fi așteptat…


Nymeria! Lupul ei pe care nu l-am mai văzut din al doilea episod al serialului, când l-a mușcat pe Joffrey, iar Arya a gonit-o în pădure ca să nu o omoare. Poți spune că Game of Thrones nu e serialul tău preferat, dar niciun altul nu leagă detalii de genul ăsta așa de bine, cu fan service subtil care primește rezoluție după ani de zile. Arya are un scurt moment cu Nymeria și o cheamă acasă în Nord, dar lupoaica Alfa își ia haita și se întoarce în pădure, trezind-o pe mica Stark la realitate: “asta nu mai ești tu…”. E greu de spus dacă vom mai vedea duo-ul ăsta mai târziu, dar rămâne un moment frumos între cele două.

Dany face ce face și tot nu face nimic…

Mama Dragonilor nu se simte încă acasă la Dragonstone, dar creatorii show-ului au ales inspirat momentul discuției cu sfătuitorii ei. Episodul Stormborn începe cu Tyrion și Varys povestindu-i cum “te-ai născut într-o noapte nu foarte diferită de asta, pe timpul unei furtuni…”, ca nu cumva să credem că Game of Thrones nu ține la simbolism. Team Daenerys pare de departe cea mai capabilă forță a serialului, cu aliați puternici, dar și loialitate câștigată cu un pumn de fier. 

Varys este pus sub lupă și, deși are argumente puternice pentru vechile lui mașinații, n-ar fi exclus să-l vedem mestecat de vreun dragon mai târziu, chiar dacă e momentan loial lui Khaleesi. Tyrion își face treaba de om care “bea mult și știe lucruri” și pune la cale toate asalturile necesare, inclusiv asupra fostei lui case, Casterly Rock, invazie pe care o vom vedea foarte probabil săptămâna viitoare. 


Grey Worm este cel care va conduce asaltul, așa că primește un mic impuls înainte de plecare de la Missandei, care petrece în sfârșit noaptea cu el, chiar dacă el a fost complet castrat de foștii lui stăpâni. A fost un moment frumos între ei, dar nu pot să nu mă gândesc că e semn rău pentru Vierme, dacă e să ne luăm după ce face serialul ăsta personajelor care au parte de puțin bine.  Chiar și Preoteasa Roșie, Melisandre, ajunge la Dragonstone și pune problema profeției “prințului promis”. Dany nu e impresionată, cum ea duce evident lipsă de cele necesare ca să fie numită prinț, la fel ca Grey Worm! Boom!… prea devreme?… dar Missandei, parcă citind postările nenumărate ale fanilor de pe Reddit, vine cu mențiunea că “prinț” în limba valeriană nu are gen masculin sau feminin. 

Totuși, momentul cel mai interesant din partea asta a Regatelor este discuția lui Daenerys cu Olenna, iar hodoroaga știe ce zice, mai ales când remarcă faptul că a trăit mai mult decât toți bărbații deștepți pe care i-a cunoscut prin simplul fapt că i-a ignorat, semnalându-i lui Khaleesi că ar trebui să acționeze mai mult și să asculte mai puține sfaturi: “nu ești una dintre oi! Ești un dragon!”… 

Între timp în Winterfell…


Jon are din nou probleme cu consiliul lui, dar hotărăște să meargă să o cunoască pe Daenerys pentru a discuta o posibilă alianță și mai ales pentru a extrage dragonglass-ul necesar luptei împotriva armatei Regelui Nopții, material de care acum știe că se găsește în cantități industriale sub fundul Mamei Dragonilor grație unui mesaj de la Sam. Relația dintre Jon și Sansa este încă tensionată, dar plecarea lui înseamnă că ea va rămâne la conducere, iar asta înseamnă că Littlefinger nu va mai pierde vremea sprijinind pereți și urmărind pe toată lumea, pentru că, spre deosebire de Daenerys care “nu vrea să domnească peste cenușă”, domnului Baelish i se rupe de restul lumii atâta timp cât el este rege, chiar și numai al cenușei.

Cam asta e tot, nu? Ha ha! NU!

Toate sunt puse la punct pentru asaltul asupra Debarcaderului Regelui, cu frații Greyjoy și dornencele trimiși să atace pe apă dinspre sud. Yara și Ellaria se bucură de niște momente tandre girl on girl, stânjenindu-l între timp pe Theon, dar când să-și aibă un al doilea cuplu momentul de plăcere într-un singur episod…

… intră în scenă unchiu’ Euron! În momentul de față, cred că cei din spatele serialului exagerează un pic cu portretizarea lui, el părând invincibil cu flota lui de dimensiuni supranaturale. Euron a promis că nu se va întoarce la Cersei cu mâna goală și omul nu s-a încurcat. El a decimat flota lui Daenerys, le-a omorât pe două dintre Sand Snakes și le-a capturat pe Yara, Ellaria și pe fiica ei. După ce fosta soție a lui Oberyn a ucis-o pe Myrcella, e clar că Cersei se va răzbuna cu vârf și îndesat, mai ales că  o are și pe Tyene… se anunță zile grele pentru dornence. Să aibă oare Theon, care a fugit cu coada între picioare și a lăsat-o pe Yara la mâna lui Euron, vreun cuvânt de spus pe mai departe?

Cersei echilibrează balanța!

Stormborn nu a dus lipsă de acțiune și intrigă, dar serialul dă parcă de înțeles că mai economisește din buget pentru episoadele viitoare. Lupta pe apă de la sfârșit avea potențial de nivelul celei de la Blackwater din al doilea sezon, dar a părut foarte grăbită și previzibilă. Nu cred că se gândea cineva că Euron va pierde sau va fi omorât. În altă ordine de idei, Cersei s-a trezit cu o nouă armă sau, mai bine zis, un nou mecanism leneș de intrigă: o arbaletă uriașă anti-dragoni. Părea că “băieții” lui Daenerys sunt elementul decisiv în lupta pentru Tron, dar acum s-a găsit o scurtătură ca să mai complice lucrurile. Cine știe? Poate oamenii simpli ca tatăl lui Sam vor fi în cele din urmă cei care vor înclina balanța împotriva lui Cersei, bătrânul Tarly pare cel mai apropiat în gândire de Ned Stark, de care știm cu toții cum a sfârșit. El ezită să sară în barca Lannisterilor și îi bate obrazul lui Jaime: “noi nu ne înjunghiem aliații în spate”. N-ar trebui să mire pe nimeni dacă o casă mică precum cea a lui Randyll Tarly ar influența deciziv războiul dintre Cersei și Daenerys.

Săptămâna viitoare vom avea în sfârșit întâlnirea dintre Jon Snow și Daenerys Targaryen, un moment care parcă nu mai voia să vină odată. Nepătații vor ataca Casterly Rock, în timp ce Cersei va răsplăti darul lui Euron, cel mai probabil cu o nuntă. N-aș vrea să fiu în locul celor care fură mireasa!

Scor:7 comments

  1. Bravo!!! Tine-o tot asa, doua chestii nu prea le-am inteles desi am ajuns pe pagina ta in speranta de a le intelege:
    1.GoT – Scena cu Arya in care spune ca nu mai e ea, se refera la chestia cu mastile?
    2.PrisonBreak – Scena cand moare Whip, n-am inteles nimic si nici de ce T-Bag a ajuns la inchisoare, a cui viata trebuia sa o ia T-Bag pentru ca nu au facut nimic practic..decat ca l-au gasit pe baiatu cu inscenarea. Lumineaza-ma intr-un mail.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: