TV

Game of Thrones – The Queen’s Justice (7.3) | Review

"Un Lannister își plătește mereu datoriile!"

Episodul de săptămâna asta din Game of Thrones a adus un vechi moment de fan fiction în sfârșit pe ecran! Jon Snow și Daenerys Targaryen se întâlnesc pentru prima dată, într-un episod care anunța lupte mari, dar a stat mai mult în momente între personaje. Puține seriale reușesc să facă legături cu întâmplări vechi de 4-5 sezoane, dar Game of Thrones nu e considerat cel mai bun serial al zilelor noastre doar pentru țâțe și dragoni, deși sunt lucruri binevenite, ci pentru că spune o poveste complexă, cu multe ramificații și fără goluri de logică prea mari…

Review pentru episodul 1 – Dragonstone
Review pentru episodul 2 – Stormborn

Primele două episoade au pus în mare măsură piesele pe tablă, cu balanța acum ușor înclinată în favoarea lui Cersei, nu în mică măsură datorită flotei uriașe a lui Euron, care apare oriunde e nevoie să crească un pic miza, dar cel mai important eveniment al sezonului de până acum rămâne…

Întâlnirea dintre Foc & Gheață!


Îmi place cum Game of Thrones transmite foarte multe informații, deși devine din ce în ce mai clar că serialul e pe repede înainte! Jon părăsește Winterfell în ciuda opoziției familiilor nordice: “E o Targaryen! Nu poți avea încredere într-un Targaryen”, adică exact ce e Jon, chiar dacă lumea încă nu e la curent. Snow și Ser Davos ajung la Dragonstone cu scopul clar de a mina dragonglass, dar și pentru a intra în grațiile lui Khaleesi. Venirea lor pe plajă aduce un moment gândit foarte bine de scenariști, cu o revedere între Jon și Tyrion: “Bastardul din Winterfell! / Piticul din Casterly Rock!”… urmat de o strângere fermă de mână care arată respectul reciproc dintre ei. Ultima lor întâlnire a fost taman în primul sezon, exact ce ziceam de felul în care serialul face cu ochiul întâmplărilor de acum 5-6 ani. Cei doi au crescut vizibil, unul devenind Mâna Reginei, în timp ce altul este Regele Nordului, dar niciunul nu a uitat de unde a plecat: de pe zidul uriaș de gheață de pe care Tyrion se ușura!

The Queen’s Justice a poposit destul de mult la Dragonstone și a semnalat subtil multe lucruri care ar fi ușor de scăpat din vedere. Folosind un culoar lung de scări pentru a ajunge în castel, chiar în momentul în care Jon refuza să recunoscă faptul că e un Stark, cei trei dragoni apar de nicăieri și aproape că îi provoacă un infarct. Momentul e amuzant, cu el și Ser Davos mușcând din pământ de frică, dar scopul regizorului Mark Mylod a fost clar: să obișnuiască publicul că Jon e de fapt un Targaryen. 

Întâlnirea cu Daenerys nu e o formalitate, cei doi găsind motive să nu vadă lucrurile chiar la fel. Intro-ul e extrem de amuzant, cu Missandei înșirând nenumăratele titluri ale reginei ei, în timp ce Davos o dă simplu: “ăsta e Jon Snow”. 

Dany e foarte sceptică de armata Regelui Nopții și, deși tinde să respecte ce aude, va mai dura un timp până va crede că există cu adevărat, în timp ce Jon rămâne ferm pe poziții când i se propune să cadă în genunchi în fața ei: “am luat un cuțit în inimă…” lucru de care Dany devine conștientă abia mai târziu și o face să se întrebe la ce s-a referit de fapt. Era de așteptat ca două personaje importante să nu se înțeleagă instant, motiv pentru care vedem și folosul sfătuitorilor celor doi. Varys și Melisandre au o discuție destul de criptică, dar care bagă un pic frica în cheliuță. Preoteasa îi spune că va pleca spre Volantis, la capătul celălalt al lumii, dar se va întoarce înapoi ca să moară în Westeros, la fel ca și Varys. A doua discuție dintre Dany și Jon e mult mai prietenoasă și, după cum e de așteptat, cei doi vor construi o relație bazată pe respect în următoarele episoade… dacă ar ști de fapt ce legătură există deja între ei, dar stai…

Bran cel Zen se întoarce acasă!


Winterfell rămâne deocamdată locul cel mai puțin agitat al sezonului, cu Sansa lasată la conducere, lucru care pare că-i priește. Littlefinger mișună suspect în continuare și se cam panichează când Sansa cere copii după toată corespondența recentă, știți voi care corespondență: cea dintre el și familia Bolton.

Bran revine acasă, dar e mai ciudat ca nicodată, lipsit de emoție din cauza abilităților lui de Big Brother. El își bagă sora în șoc post-traumatic, relatându-i noaptea nunții ei și pune bazele unor viitoare povești destul de SF în ceea ce-l privește. Asta a părut o modalitate de a-i mai scutura atitudinea stoică recentă, dar va servi probabil ca argument când Bran se va hotărî să spună tuturor secretele pe care le știe, cum ar fi adevărata origine a lui Jon Snow. Ca să nu rămână totuși doar vorbe din partea unui copil, Sam va găsi fără îndoială între documentele pe care trebuie să le rescrie cum Rhaegar Targaryen și Lyanna Stark s-a căsătorit în secret, nu de altceva, dar ca să fie totul cu acte în regulă. E o glumă foarte meta cea de la Citadelă, cu marele boss care vrea să rescrie toată istoria Westerosului de după Rebeliunea lui Robert, adică exact evenimentele serialului. Abia aștept să-l văd pe Sam cum va propune titlul “A Song of Ice and Fire”, unul poetic, exact cum spunea în episodul anterior.

Regina și mai nebună!

Poți spune ce vrei de Joffrey sau Ramsay, dar Cersei rămâne cel mai nenorocit personaj al serialului! Ea are momentan avantajul suprem: nevoia scenariului de a avea un antagonist convingător, dar felul în care Lena Heady te face să-i urăști personajul merită toate laudele. Euron are și el farmecul lui diabolic, când vine plin de el în King’s Landing, cu Yara și dornencele în lesă și își tachinează nepoata: “L-ai văzut pe frate-tu’ cum a sărit? P*zda aia mică! Ha ha!”, dar și pe Jaime: “Cum îi place soră-tii? Mai încet, mai tare? Cu un deget în cur?”. El e mai mult un mecanism de intrigă și nu va avea viață lungă, dar e amuzant în felul lui. Euron e și dovada că serialul aproape că teleportează întregi armate, el ocolind tot continentul în câteva minute pentru a distruge restul flotei lui Daenerys, în timp ce nepătații au cucerit Casterly Rock, dovada că Cersei are sfătuitori mai buni decât Tyrion… scary stuff!

După moartea (discutabil) celui mai cool personaj din tot serialul, Oberyn Martel (Pedro Pascal) în sezonul 4, m-am tot întrebat care e rolul celor din Dorne, iar acum am primit în sfârșit răspunsul: niciunul! Ellaria și Tyene sunt luate la tortură, foarte asemănător cu felul în care Aerys Targaryen, Regele Nebun, i-a ucis pe pe Brandon și Rickard Stark, lucru pe care Jon i l-a transmis lui Daenerys mai devreme (ce foreshadowing subtil!). Cersei a cochetat cu ideea de a-l pune pe Munte să le bubuie capetele exact cum a făcut cu Oberyn, dar merge exact pe ruta Ellariei când a otrăvit-o pe Myrcella! Cersei o sărută pe Tyene, bea antidotul și o lasă pe dna Martell să zacă neputincioasă în lanțuri în timp ce fiica ei moare chinuitor… justiție poetică indeed! Cersei devine astfel de-a dreptul Regina Nebună și se culcă cu fratele ei de satisfacție, ba chiar își lasă servitorii să-i vadă, semn că nu o mai interesează nicio consecință.

Și banii?…

Nu poți spune nimic de satisfacția unui om când îi iese răzbunarea, dar Lannisterii s-au trezit cu un nou inamic, unul de care e imposibil să scapi… Banca! Mycroft Holmes face o scurtă vizită în Westeros să-i aducă aminte reginei că a moștenit o datorie de la tatăl ei, iar cei din Bravoos n-au nimic împotrivă să o susțină pe Daenerys în dauna ei, atâta timp cât pot profita. Cersei se arată destul de liniștită, iar finalul episodului aduce și explicația: ea sacrifică Casterly Rock, care e cucerită ușor de nepătați, dar scapă de flota lor datorită lui Euron, în timp ce Highgarden, cea mai bogată casă încă în picioare, devine o formalitate pentru Lannisteri. 

Jaime cucerește castelul cu ușurință și are o scurtă discuție cu Lady Olenna, probabil cea mai deșteaptă femeie din câte am văzut în Game of Thrones. Ca un adevărat cavaler, Jaime nu o măcelărește, ci îi dă o otravă nedureroasă, în spirit de fair-play, dar bătrâna are ultimul cuvânt: “eu ți-am omorât fiul, eu ți l-am otrăvit! Chiar era un nenorocit!”. Olenna îi dă în cap cu tot ce-i zice și se vede pe fața lui Jaime că e în egală măsură șocat, dar și tinde să creadă că Cersei devine un monstru. Regina are mulți inamici încă, dar mesajele subliminale de-a lungul sezoanelor/cărților sugerează că și-ar putea vedea sfârșitul la mâna fratelui ei. Ce personaj a devenit Jaime! Mai ține minte cineva cum toată lumea îl ura în primele sezoane?

The Queen’s Justice ne-a păcălit un pic cu promo-ul de săptămâna trecută, dând impresia că vom avea o mare luptă la Casterly Rock, dar ne-am ales cu două victorii simple pentru ambele părți. Asta nu poate însemna decât că ultimele patru episoade vor aduce mai multă acțiune și vom afla în curând cât de aproape e armată morților de Zid. Următorul episod va apărea luni (în România) și printre altele va avea o nouă reunire mult așteptată: cea dintre Arya și Sansa, în timp ce Daenerys ar trebui să înceapă să facă mai mult decât să stea sobră pe tronul ei.

Scor:


4 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: