TV

Game of Thrones – “Spoils of War” (7.4) | Review

Nu te pui cu dragonii!

Game of Thrones e la jumătatea sezonului, unul mult mai scurt decât ne-am putea dori, dar ăsta este prețul pe care trebuie să-l plătim dacă vrem să vedem dragoni, iar săptămâna asta… am văzut dragoni!!!

DRACARYS!!!


Spoils of War a fost cel mai scurt episod al seriei din câte îmi pot aminti, scăzând la limită sub 49 de minute, dar oferind, chiar dacă la prima vedere nu pare, una din cele mai spectaculoase scene de bătălie, nu doar din Game of Thrones, dar din orice serial de până acum! 

Episodul a avut un scop destul de clar, deși a pus piesele pe tablă și în alte părți ale Westerosului pentru restul sezonului, acela de a arăta că Daenerys nu mai e dispusă să stea cu mâinile în sân și a început să facă ce știe ea mai bine: să cucerească! Episodul trecut, The Queen’s Justice, a văzut armata Lannisterilor cucerind Highgarden, castelul Tyrellilor, familie acum rasă complet de pe fața pământului după moartea Olennei! Ce bine a jucat Diana Rigg personajul ăsta! Să-i dăm cutrei bătrâne ce-i al ei. Bravo!

Oare mai știe cineva când toată lumea îl ura din toată inima pe Jaime? Pare incredibil cum un personaj care își călărea sora incestuos și azvârlea copii de la geam a devenit un om cu coloană vertebrală și este apreciat unanim de toată lumea. Sigur! El încă își călărește sora la fel de incestuos, dar e vizibil schimbat și contrariat de acțiunile ei. Skirmish-urile lui arată că e cel mai bun strateg militar al serialului, dar episodul ăsta nu i s-a dat nicio șansă, iar faptul că a scăpat cu viață știrbește un pic din reputația lipsită de scrupule a seriei. Armata Lannisterilor a reușit să livreze aurul Tyrellilor spre King’s Landing, dar o parte consistentă a rămas în urmă pentru a transporta grânele cruciale supraviețuirii iernii iminente. Bronn vorbește în sfârșit sezonul ăsta și Jerome Flynn ne arată că personajul lui ar merita mai mult timp pe ecran, fie în scene de acțiune sau doar momente comice: “Vreau un castel! Dă-mi-l pe ăla (uitându-se spre Highgarden)”. 

În liniștea de după cucerirea casei Tyrell a urmat un tur de forță de nivel cinematic cum rar se poate vedea la TV. Din depărtare se aude strigătul de luptă al Dorthrakilor, iar aici vine un citat tocmai din primul sezon al lui King Robert: “numai un prost s-ar lupta cu ei în câmp deschis!”, iar Jaime, vrând nevrând, fix de asta s-a lovit. Bronn, din nou cel mai deștept om de la fața locului, îi spune să fugă pentru că nu e carne de tun și e prea important pentru a rămâne acolo, dar Jaime insistă: “Putem să le facem față!”… și vine sunetul inconfundabil…

Daenerys călare pe Drogon și fără chef de glume! Dorthraki nu ar fi avut probleme să învingă armata Lannisterilor în condițiile astea, dar să ai un dragon de partea ta cu siguranță nu strică! Khaleesi face prăpăd în tabăra adversă și arde toată mâncarea care mergea spre King’s Landing. S-ar putea spune că asta o fost o treabă idioată din partea lui Dany, dar acum Game of Thrones funcționează după reguli foarte stricte și dispare ambiguitatea cu care ne-a obișnuit serialul. Acum Euron prăpădește ce-i pe apă, Khaleesi arde tot ce prinde, iar Jon Snow tot nu știe nimic! 

Sunt curios câtă lume se ruga ca Bronn să rateze și să nu omoare dragonul când manevra scorpionul lui Quiburn. E clar că e un badass în luptă și a arătat-o din plin aici, dar asta am așteptat până acum, să vedem dragonii, și cred că momentan nu vor fi în pericol mult prea mare. Sper doar că serialul nu și-a cheltuit tot bugetul de efecte speciale pe episodul ăsta! Pentru cei care nu înțeleg de ce sezonul e mai scurt, motivul este de a economisi bani pentru a putea folosi dragoni, lupi și White Walkeri cât mai mult, iar asta ar putea duce la storyline-uri care par că nu sunt chiar de nivelul cu care Game of Thrones ne-a obișnuit. Ca termen de comparație, Spoils of War, un singur episod, a costat mai mult decât întreg primul sezon… scumpi dragonii, dom’le!

Haita de lupi se mărește!


Acum câteva sezoane părea imposibil să-i mai vezi împreună, dar familia Stark se reunește până la urmă la Winterfell, după ce au pătimit din plin departe de casă. Aici Littlefinger e încă neașteptat de liniștit, chiar dacă bântuie constant și cu siguranță pune ceva la cale. Discuția dintre el și Bran aduce o altă paralelă cu primul sezon, cu pumnalul pe care i-l dăruiește băiatului. Arma a aparținut la un moment dat lui Ned Stark înainte ca Petyr Baelish să i-o fure. Pumnalul va avea un rol important mai târziu, poate chiar în sezonul 8, dar momentan e bine de știut că e în posesia Aryei, o armă demnă de asasina care a devenit. Arya arată ce a învățat în periplul ei din Bravoos într-un duel amical cu mult mai impunătoarea Brienne, iar audiența, inclusiv Brienne, e surprinsă. Sansa e șocată 2/2 de frații ei acum, după ce Bran i-a urmărit nunta prin viziunile de Corb cu Trei Ochi, iar acum Arya e rece ca gheața și foarte pricepută cu arme. Sunt curios cum va reacționa când Jon Snow îi va spune că a fost readus la viață. Familia Stark, X-Menii din Winterfell!

Review-uri:

Episodul 1 – Dragonstone
Episodul 2 – Stormborn
Episodul 3 – The Queen’s Justice

Deși a fost un episod bun, Spoils of War, ca și restul sezonului de altfel, a dat impresia că serialul începe să ia o rută mai Hollywood. Jaime trebuia clar să moară la finalul episodului, dar a fost salvat la limită de Bronn, căzând în cea mai adâncă băltoacă din Westeros. Asta măcar înseamnă că Tyrion, mustrat de Daenerys pentru strategia lui perdantă privind Casterly Rock, se va revedea cu Jaime și Bronn, dar din posturi total diferite. Episodul a reușit să concentreze bine acțiunea în Highgarden și Winterfell, dar un nou element important și-a făcut apariția, unul care a fost ușor de trecut cu vederea:

The Golden Company

Cersei a făcut repede pace cu Banca de Fier din Bravoos, OTP-ul Westerosului, și reprezentantul ei în King’s Landing, cu vechea datorie a lui Tywin acum plătită, “un Lannister își achită întodeauna datoriile!”, lucru care nu-i convine pe deplin lui Tycho Nestoris, care nu mai poate colecta acum dobânzi, dar cei doi au deschis un subiect și mai interesant: The Golden Company! Compania este o organizație militară care numără în jur de 10.000 de mercenari și din rândul cărora a făcut parte și Jorah Mormont înainte să-i devină fidel lui Khaleesi. Compania ar putea încurca ploile și mai tare pentru Daenerys, iar ca fan al serialului chiar trebuie să te întrebi: oare după ce războiul pentru Tronul de Fier se va încheia, va mai exista cineva să-l înfrunte pe The Knight King?

Săptămâna viitoare lupta se mută în Nord, cu Jon Snow acum conștient de puterile lui Bran, care va fi arma perfectă de spionaj contra umblătorilor. Jon, acum mult mai prietenos cu Daenerys, pe care a lămurit-o cine e de fapt inamicul după ce i-a arătat picturile rupestre lăsate de Copiii Pădurii, va fi însoțit de Tormund în ținuturile nordice unde se pare că vor da de Câinele (Sandor Clegane) și Frăția celor fără Stindard, condusă de Beric Dondarion. 


Eu aș fi luat un dragon și terminam repede, dar e Jon Snow… nu știe nimic! Încă trei episoade!

Scor:


3 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: