TV

Game of Thrones – Beyond the Wall (7.6) Game over pentru toată lumea? | Review

Nu miroase a bine pentru nimeni din Westeros

Două cuvinte: Ice Dragon! Actualul sezon din Game of Thrones a avut problemele lui, în special în ce privește povestea și felul în care toată lumea se teleportează mai ceva ca în Star Trek, dar nu poți spune nimic rău de calitatea cinematică folosită pentru a aduce dragonii lui Daenerys la viață. Drogon a fost MVP-ul celui de-al patrulea episod, când a măturat pe jos cu armata Lannisterilor într-un adevărat tur de forță, iar acum Beyond the Wall păstrează tradiția unei lupte memorabile a penultimului episod. 

De regulă, al nouălea episod din fiecare sezon a adus un moment care să ne lase cu gura căscată sau o bătălie demnă de un ecran IMAX: Decapitarea lui Ned Stark, Lupta de la Blackwater, Nunta Roșie, Battle of the Bastards. Actualul sezon nu ne va da un episod 9 din cauză că nu e atât de lung, dar Beyond the Wall are toate cele necesare pentru a fi ținut minte în ciuda sezonului relativ subțire, cel puțin în privința poveștii. Twist-ul cu Viserion de la sfârșit a făcut totul să merite, dar mai multe despre asta mai încolo. Nu scapă episodul ăsta așa de ușor…

Game of Thrones, scris și regizat de George Lucas

Abia acum că serialul a depășit destul de mult cărțile ne putem da seama cât de mult lipsește mâna lui George RR Martin pentru îndrumarea celor doi creatori, David Benioff și D. B. Weiss. Nu poți să nu te gândești că există asemănări cu felul în care George Lucas și-a început seria Star Wars, cu narațiune gândită și personaje memorabile, ca apoi să dea totul pe spectacol vizual. Actualul sezon din Game of Thrones are multe probleme și găuri de logică, așa că o să mă rezum la cele din Beyond the Wall și nu vom mai vorbi despre ele niciodată: ce-i cu conflictul fabricat dintre Sansa și Arya? Cele două au practic un banal scandal cu e-mail-uri în stil Coreea de Nord. De ce nu îl întreabă niciuna nimic pe Bran, care vede și știe tot? De ce nu îl bănuiesc pe Littlefinger că ar mișuna pe la spatele lor? Cum a ajuns Gendry la castel, corbul la Daeneris și ea călare pe dragoni unde erau Jon & co peste noapte? De ce “umblăreții” stăteau și se uitau la ei, când the Night King ne arată clar că poate omorî pe oricine și orice de la o distanță considerabilă? De unde naiba au apărut lanțurile alea? E vreun hypermarket în zonă? Cât de ușor l-au irosit pe Benjen în rolul lui Cold Hands și, nu în ultimul rând, ce misiune idioată a fost asta? Cu o mână de oameni, luptători unul și unul, să-și riște viețile pentru a aduce înapoi un mort-viu ca să o convingă pe Cersei că ei sunt adevăratul pericol. Pe Cersei! Cea mai mare psihopată a serialului…

… dar e un serial fantasy până la urmă și, indiferent cât de consistent ne-a obișnuit să fie, devine tot mai clar că trebuie să se facă loc și pentru spectacol vizual, iar Beyond the Wall ne dă asta din plin, chiar și dacă a fost previzibil pe alocuri. Asta nu înseamnă că nu sunt supărat pe ei că nu l-au arătat pe Ghost tot sezonul. Serios! Avem nevoie de Ghost!

Cei 7 Magnifici


Eastwatch, episodul anterior, s-a încheiat cu echipa de gherilă a lui Jon plecată dincolo de Zid ca să pescuiască un walker. Într-un stil care omagiază The Magnificent Seven, trupa neașteptată are câteva din cele mai bune momente conversaționale ale sezonului de până acum, mai ales datorită lui Tormund, a cărui absență s-a simțit. El cunoaște locurile de după Zid cel mai bine și le dă băieților sfaturile cele mai bune: “walking is good, fighting is better, fucking is best!”. Îmi trebuie un tricou cu replica asta! Tormund chiar insistă, într-un moment amuzant de fan service, că și-a tras-o cu o ursoaică… nu o femeie masivă sau păroasă, ci un urs adevărat! E de stat cu roșcovanul la un pahar de lapte fermentat de capră ca să-i auzi poveștile! 

Episodul oferă tot felul de interacțiuni interesante între cei ale căror nume le știm, restul fiind clar carne de tun pe mai târziu. Jon, într-un moment de altruism tipic, încearcă să-i înapoieze lui Jorah sabia bătrânului Mormont, dar acesta refuză elegant, așa cum ne-a obișnuit să fie. Tormund intră în vorbă cu Câinele și nu durează mult până când îi găsește slăbiciunile: focul și Brienne! Gingerul e superb de urmărit, fie când luptă până la ultima suflare sau doar își povestește fanteziile: “femeia mare? Am văzut-o cum se uită la mine…

…vreau să-i fac copii!” la care The Hound îi spune că ea mai degrabă i-ar tăia ficatul… “Deci o cunoști!”, un wink către lupta memorabilă dintre cei doi, care l-a lăsat pe Sandor Clegane aproape mort. Banda voiasă e întreruptă din poveștile pline de testosteron de un urs reanimat, un pic de previziune din partea serialului pentru ce va urma mai târziu. Ei îl omoară cu greu, nu în mică măsură datorită săbiilor de foc ale lui Beric și Thoros, cel din urmă fiind grav rănit și murind spre finalul episodului.

În cele din urmă, Jon & compania găsesc o turmă de umblători și încearcă să prindă unul, iar de aici totul se duce dracu’ pentru ei! 

Armele făcute din dragonglass-ul de la Dragonstone, grație lui miss Khaleesi, se dovedesc foarte utile împotriva armatei morților, dar numărul lor mult prea mare îi aduce pe cei 7 imediat cu spatele la zid. Tormund aproape că moare, copleșit de numărul mare de zombie, dar scapă (spre ușurarea tuturor care se uită la episod). Gendry e trimis înapoi la Eastwatch înainte să izbucnească lupta ca să-i ceară ajutor lui Dany, în timp ce restul se găsesc pe o mică insuliță, scăpați doar pentru că hoarda de morții-vii a rupt gheața și nu poate ajunge la ei. Noaptea trece destul de repede, iar apa îngheață la loc, semn că Jon și ai lui nu prea mai au timp, dar stai!

Dracarys… din nou!


Daenerys apare cu cei trei dragoni ai ei, în ciuda sfaturilor lui Tyrion de a nu risca să meargă după zid, iar Drogon, Rhaegal și Viserion decimează turma morților și echilibrează balanța pentru ai noștri. Ce imagine e să-i vezi pe cei trei în felul ăsta! Game of Thrones uimește din nou prin calitatea cinematografică pe care o arată episod de episod. Luptele parcă rupte din viața reală au fost pâinea și untul serialului până mai recent, dar dragonii sunt noul standard pentru ce înseamnă bătălii spectaculoase. Totul pare că merge bine pentru ai noștri, doar că nimeni nu a luat în considerare un alt membru al echipei olimpice a Westerosului…

Știam deja despre the Night King că e creepy și numai bun de speriat copiii, dar în afară de faptul că poate trezi “la viață” grupuri mari de morți, puterile lui au fost destul de vag explicate până acum. Când Jon omoară un walker mai devreme în episod, toți cei care îl urmau cad lați, semn că, în spiritul Star Wars de mai devreme, umblătorii funcționează pe principiul Phantom Menace: dacă omori liderul, mor toți! Rămâne de văzut ce îl poate de fapt omorî pentru că focul pare să nu-l deranjeze prea tare după felul în care fuge de el când se apropie. O teorie populară ar fi că trebuie scos cristalul din pieptul lui, cel folosit de Copiii Pădurii atunci când l-au creat. The Knight King plusează înzecit față de Cersei și al ei Scorpion și îl doboară dintr-o lovitură pe Viserion…

A fost un moment șocant, chiar și după standardele Game of Thrones, cum o creatură atât de puternică și aparent indistructibilă poate fi învinsă atât de ușor. Miza a fost cu siguranță ridicată cu ocazia asta și e clar cine e adversarul cel mai impunător, indiferent de ce ar mai putea născoci Cersei. Khaleesi este parcă trezită la realitate și realizează că războiul a devenit dintr-o dată mult mai complicat. “Magnificii” urcă pe Drogon și scapă la limită de încă o suliță care ar fi încheiat definitiv povestea. Jon rămâne în urmă, încercând să mai trieze din umblători, dar cade în apa înghețată. El e salvat de unchiul lui, Benjen, care apare de nicăieri și îl urcă pe calul lui, sacrificându-se. Cold Hands este un personaj mai important în cărți și întâlnit mai des, dar măcar aici a reușit să-i salveze atât pe Bran în sezonul trecut, cât și acum pe Jon. 

În concluzie

Lupta din episodul ăsta lasă urmări grave pentru ambele părți, cu The Night King acum nevoit să mai caute cadavre ca să-și mărească armata, un mecanism de intrigă inteligent pentru a mai amâna o luptă cu el din constrângeri de buget, dar privirile dintre el și Jon parcă prevăd adevărata luptă finală dintre cei doi…

Beyond the Wall a fost un episod foarte stilizat, iar în ciuda ocazionalelor goluri de logică, a fost unul foarte bun! Jon supraviețuiește și creează o legătură puternică cu Dany, pe care o și alintă în felul ăsta, îngenunchind simbolic din pat. Nu va mai dura mult până când se va cuibări și miss Targaryen lângă el. Relația lor a fost un punct important al actualului sezon și cei doi actori s-au achitat bine de sarcina de a face duo-ul ăsta cât mai credibil. În finalul sezonului, The Dragon and the Wolf, lupta merge în King’s Landing, dar spre o posibilă alianță cu Cersei, pentru că acum, mai mult decât niciodată, oamenii trebuie să fie uniți împotriva unui rău comun, doar morții au un dragon de gheață! Abia aștept să-l văd luptându-se cu frații lui!

Scor:

Review-uri pentru celelalte episoade ale sezonului:

Episodul 1 – Dragonstone

Episodul 2 – Stormborn

Episodul 3 – The Queen’s Justice

Episodul 4 – Spoils of War

Episodul 5 – Eastwatch

Finalul sezonului, The Dragon and the Wolf, apare săptămâna viitoare, asta dacă nu cumva îl fură hackerii din nou și îl vor “scurge pe net”. Episodul va avea 80 de minute, fiind unul din cele mai lungi ale serialului de până acum! 


1 comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: