Geeky Istoria Tronurilor TV

Istoria Tronurilor – Cine este Rhaegar Targaryen?

Ce simplu ar fi fost Game of Thrones, dacă trăia Rhaegar!

Sezonul al șaptelea din Game of Thrones s-a încheiat și, în ciuda inconsistențelor ocazionale de story și a teleportărilor în stil Star Trek, serialul HBO rămâne de interes maxim pentru cei care îl urmărim de ani de zile. Filmările pentru ultimul sezon al seriei, cel de-al optulea, vor începe în octombrie și oricât am spera să-l vedem anul viitor, se pare că vom avea de așteptat până în 2019 să aflăm cum se termină totul.

Game of Thrones numără acum aproape 70 de ore de adaptare live action, o perioadă deloc neglijabilă, dar considerând că volumele lui George RR Martin conțin mii de pagini de poveste, serialul a fost nevoit să limiteze evenimente sau persoanje notabile din universul Ice & Fire în simple mențiuni trecătoare, pe care ar fi destul de ușor să le treci cu vederea.

Un astfel de personaj este Rhaegar Targaryen, moștenitorul de drept al Tronului de Fier și fratele mai mare al lui Daenerys, a.k.a. Mama Dragonilor. Rhaegar e probabil cel mai menționat individ pe care nu am apucat să-l vedem în serial, cel puțin până la flashback-ul scurt al lui Bran din The Dragon & the Wolf, ultimul episod al sezonului 7, iar rolul lui în economia serialului a fost mult mai mare decât s-ar aștepta lumea.

Rhaegar, prinț pe cal alb… dragoni nu aveau


Cărțile din seria A Song of Ice and Fire îl prezintă pe Rhaegar ca pe un prinț din poveștile pentru copii: frumos, curajos și iubit de toată lumea. El a fost fiul cel mai mare al lui Aerys II, cel ce avea să devină ulterior Regele Nebun, după ce a luat-o pe ulei și nu se mai oprea din a zice că o să “ardă pe toată lumea”… Bran, iar șoptești oamenilor din viitor și îi faci să o ia razna?”

Până să se ajungă totuși la sfârșitul domniei lui Aerys sub sabia lui Jaime Lannister, familia Targaryen s-a bucurat de câteva sute de ani de domnie, perioadă în care toate marile case au trăit în pace, iar Rhaegar, unul din cei mai buni luptători din Westeros avea chiar timp să o ia la pas prin ținut, după cum o zice în serial chiar Barristan Selmy, unul din bodyguarzii și prietenii lui cei mai buni:

Selmy chiar zice că Rhaegar se punea între cântăreți pe stradă, iar el trebuia să strângă banii la sfârșit… “îi plăcea să vadă cât a făcut”.

Rhaegar pare că ar fi fost ideal pentru titlul de rege care îl aștepta, bifând și alianța politică prin căsnicie cu care serialul ne-a obișnuit, având și doi copii cu soția lui, Elia Martell, sora lui Oberyn Martell, care a fost ucisă și violată de Muntele Gregor Clegane după ce i-a omorât brutal copii, în timp ce Lannisterii ocupau King’s Landing pentru venirea lui Robert Baratheon …

Chiar dacă mariajul lor a avut interese politice, în special alianța Targaryenilor cu Dorne, locul de unde familia Martell se trăgea, Elia l-a iubit cu adevărat pe Rhaegar! Nașterile celor doi copii ai lor nu au fost totuși lipsite de bătăi de cap, cu Elia aproape pierzându-și viața în ambele ocazii, iar o eventuală a treia sarcină i-ar fi fost cu siguranță fatală conform maesterilor din King’s Landing. Rhaegar, pentru că nu se putea să nu aibă și el o hibă, era obsedat de profeții, mai exact că familia Targaryen trebuie să aibă trei călăreți de dragoni care să conducă Westeros, el dorind cu orice preț încă un copil, mai exact încă o fată pentru ca fiul său, asemeni strămoșului Aegon I, să fie căsătorit cu ambele surori ale lui. Da, știu! Targaryenii n-aveau o problemă cu incestul, ba chiar îl prefereau ca să mențină pură linia de succesiune. Nimic ciudat pentru Westeros, nu? Jaime și Cersei sunt de acord!

Cu Rhaegar dispus să aibă un al treilea copil cu orice preț, dar o soție mult prea slabă ca să i-l ofere, a trebuit să vină și un moment în care toată liniștea din ținut să fie scuturată, iar după cum însuși Littlefinger o spune în serial:

“A fost ziua în care toate zâmbetele au murit!”


La turnirul de la Harrenhal, un capitol care primește atenție deosebită în cărți, s-au întâlnit cei mai buni luptători din ținut, cu nume grele din toate marile case prezente: Ned Stark și frații lui, frații Reed, Robert Baratheon, Barristan Selmy și chiar Arthur Dayne, iar Rhaegar i-a învins pe toți, devenind câștigătorul turnirului. Nu a deranjat pe nimeni faptul că Rhaegar, un luptător de clasă a câștigat, dar într-un gest care a picat multe guri în pământ, el a trecut călare pe lângă soția lui, Elia, numind-o pe Lyanna Stark, cea supranumită Lupoaica și sora mai mică a lui Ned, Regina Dragostei și a Frumuseții chiar sub ochii lui Robert Baratheon, cel promis să-i fie soț. Robert nu a primit deloc bine gestul, iar de aici până la Revolta lui a fost un singur pas, “răpirea” Lyannei de către Rhaegar.

Abia în ultimele sezoane din Game of Thrones ni se confirmă teoria veche din cărți R + L = J, dar nu pentru că Rhaegar ar fi violat-o pe Lyanna, ci pentru că ei se iubeau cu adevărat, ba chiar existând o anulare a căsniciei cu Elia, după cum aflăm via Sam și Gilly din documentele de la Citadelă. Flashback-ul lui Bran e cel care pune punctul pe i și ne arată că orice viitor copil al cuplului Rhaegar – Lyanna este adevăratul moștenitor al Tronului de Fier. Vestea “răpirii” Lyannei nu e primită deloc bine de Robert care, alături de Ned Stark, Jon Arryn, fratele Stannis și cu ajutor ulterior din partea Lannisterilor, declară război Targaryenilor.

Revolta a durat în jur de un an de zile, timp în care Lyanna a rămas gravidă cu bastardul nostru preferat care nu știe nimic, cel ce va fi cunoscut ulterior ca Jon Snow. Preocupat în egală măsură de câștigarea luptei cu Robert, dar și de siguranța soției lui care urma să nască, Rhaegar o lasă pe Lyanna sub protecția gărzilor lui personale conduse de cel mai bun luptător al lui, Arthur Dayne, la Turnul Fericirii din Dorne și pleacă spre Trident. Vorba în ținut e că, în cazul în care Rhaegar și-ar fi păstrat cele trei gărzi de corp lângă el, nu și-ar mai fi pierdut viața.

Bătălia de la Trident e menționată des în serial, începând chiar din primele episoade când Arya, nici atunci foarte prietenoasă cu Sansa, își cheamă sora la râu ca să găsească rubine. Ecourile luptei spun că Rhaegar a fost omorât de Robert cu o lovitură în piept cu ciocanul lui de război, iar pietrele prețioase din armura lui au sărit în apă.

Povestea Lyannei și a lui Rhaegar se termină poetic, cu amândoi sfârșind aproximativ în același timp, fără ca vreunul dintre ei să știe de soarta celuilalt. În timpul bătăliei de la Trident, Ned Stark s-a îndreptat spre Dorne ca să-și salveze sora. Victoria lui asupra lui Arthur Dayne a devenit legendă în Westeros, dar a fost doar o minciună, la fel ca identitatea adevărată a bastardului său, Jon Snow, dar și ca motivul pentru care Revolta lui Robert a izbucnit.

Game of Thrones nu e prea bogat în flashback-uri, dar putem vedea ce s-a întâmplat la Turnul Fericirii mulțumită puterilor lui Bran de teleportare în timp în al șaselea sezon. Ned vine hotărât să-și salveze sora, dar după ce îl învinge (oarecum) pe Dayne, toată lumea îi e dată peste cap când află de la Lyanna că relația ei cu Rhaegar era sinceră și îl face să promită că Robert nu va afla niciodată al cui este copilul lor…

Dacă Robert Baratheon ar fi aflat cine este de fapt tatăl copilului, cu siguranță l-ar fi omorât, iar Jon Snow, sau mai bine zis Aegon Targaryen, nu ar fi avut deloc viață lungă. În schimb, Ned, veșnic loial și cu coloană vertebrală, a luat “glonțul” pentru sora lui, în ciuda problemelor care ar fi putut apărea cu soția lui, Catelyn, lăsându-l în același timp pe prietenul și noul lui rege, Robert, într-o veșnică negare…

Influența lui Rhaegar încă răsună în Westeros, chiar și acum cu o mână de episoade rămase. Intențiile lui cu Lyanna au fost din cele mai pure, iar relația lor a fost una cu consimțământ pentru amândoi. Chiar dacă Aerys, tatăl lui, a înnebunit în ultima parte a vieții, nu poți să nu te gândești că, dacă relația celor doi ar fi fost cunoscută de toată lumea, ținutul ar fi așteptat invazia armatei morților fără atâtea pierderi. Rhaegar ar fi avut Nordul de partea lui și ar fi preluat tronul de la tatăl său, fără să-și mai piardă cei doi copii și pe fosta lui soție la mâna Muntelui, Gregor Clegane, în timpul invaziei Lannisterilor din timpul Revoltei.

Rhaegar rămâne un mecanism de intrigă bine pus la punct, o rotiță bine unsă, fără de care Cântecul de Foc și Gheață pe care îl știm azi nu ar fi existat. Serialul HBO a avut totuși bunăvoința să ni-l arate până la urmă și pe ecran, ultimul episod, The Dragon & The Wolf, referindu-se chiar la nunta lui secretă cu Lyanna Stark.

Universul Game of Thrones e plin de detalii subtile către evenimente care primesc mai multă atenție în cărți, iar acum cât suntem între sezoane, voi mai veni cu materiale într-o nouă serie, numită Istoria Tronurilor, continuând cu o altă profeție, dacă tot erau slăbiciunile lui Rhaeger, mai exact cea a lui Azor Ahai, Profeția Prințului Promis!

8 comments

  1. Două lucruri greşite:
    1. Revolta lui Robert nu a fost de la început sprijnit de Tywin Lannister,el venind numai după ce victoria a fost asigurată şi a prădat King’s Landingul,dând comanda Muntelui Gregor Clegane s-o omoare pe Elia Martell şi copiii ei ca să-şi dovedească loialitatea faţă de Robert,deoarece nu s-a alăturat mai devreme Revoltei. La început Robert a fost aliat numai cu Ned Stark şi Jon Arryn iar după ce Ned a luat-o de soţie pe Catelyn şi Jon Arryn pe Lysa,amândouă fiice de-ale lui Hoster Tully,au câştigat şi sprijinul nobililor de pe Trident(Riverlands). Cu această forţă l-au învins pe Rhaegar în bătălia de la Trident.
    Şi a doua greşeală este faptul că Tridentul nu se revarsă aproape de Winterfell. Este mult mai aproape de King’s Landing

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: