Jocuri Video Video game

Uncharted : The Lost Legacy | Review – Se poate și fără Nathan Drake!

În Naughty Dog ne încredem!

Ceea ce ar fi trebuit să fie o bucățică nouă de poveste, care să ne mai potolească din setea de Uncharted după retragerea protagonistului seriei de la sfârșitul A Thief’s End, a devenit un pretendent serios pentru cel mai bun joc al francizei. Uncharted: The Lost Legacy este cel mai nou produs al reputatului studio Naughty Dog, și e dovada că seria asta nu se oprește la Nathan Drake.

Un nou duo

Continuarea unei serii populare ca Uncharted fără protagonistul ei de lungă durată nu era o sarcină deloc ușoară, doar  știm cu toții cât de reticentă este lumea la schimbări majore în produsele lor preferate de entertainment, dar Naughty Dog a avut asul în mânecă cu Chloe Frazier, o cunoștință mai veche a fanilor seriei, dar pe care nu am apucat să o vedem în ultimul capitol al aventurilor lui Nathan Drake, Uncharted 4 – A Thief’s End. Chloe a fost mereu un personaj apreciat, iar după orele petrecute terminând The Lost Legacy, pot spune fără ezitare că franciza e pe mâini bune, dacă asta e noua direcție.

The Lost Legacy are loc la câteva luni după finalul A Thief’s End și o găsește pe Chloe în India, în căutarea unui nou artefact, The Tusk of Ganesh, unul cu o investiție personală neașteptată de sentimentală pentru ea. Fiind cunoscuți pentru jocurile croite pentru a fi jucate cu parteneri AI memorabili, Naughty Dog au avut nevoie de un acolit pe măsura lui Sully pentru noua lor aventură. 

Chloe este un personaj extrem de amuzant și o poți asculta livrând replici toată ziua, așa că era nevoie de cineva mai serios care să o ancoreze în realitate, iar Nadine Ross a fost omul neașteptat de potrivit la locul potrivit. După ce a fost unul dintre personajele negative din A Thief’s End, Nadine devine repede un partener de încredere pentru jucători, iar atitudinea ei stoică aduce multe momente hilare, mai ales când cele două vorbesc despre frații Drake: “Tu și Nathan! Vorbeați pe rând sau pur și simplu unul peste celălalt?” Seriozitatea lui Nadine contrabalansează perfect umorul ascuțit al lui Chloe, iar relația lor evoluează credibil și entertaining în același timp.

O bijuterie tehnică


Uncharted e o serie cunoscută pentru peisajele frumoase și atenția la detalii, dar Naughty Dog arată cu adevărat cât de mult s-au perfecționat cu The Lost Legacy, care este o bijuterie tehinică în adevăratul sens al cuvântului: culorile aduc spațiul de joc la viață în mod foto-realist, gloanțele lasă urme în apă când ești scufundat, distanța la care poți vedea este imensă, iar personajele reacționează la absolut tot ce e în jurul lor, ferindu-se de insecte zburătoare, aranjându-și părul după ce se udă și chiar lăsând urme adevărate în noroi.

Gunplay-ul pare și el îmbunătățit, cu o gamă variată de arme pe care le poți folosi, printre care și un pistol cu amortizor. Uncharted – The Lost Legacy găsește echilibrul potrivit între segmentele sale de joc, povestea având suficient timp la copt, cu accent mare pe explorare și fără abuz de scenarii cu împușcături. Seria asta a avut momente în care devenea mai mult un shooter decât un titlu de aventuri, dar The Lost Legacy oferă diferite variante de continuare, de multe ori fiind posibil să depășești o porțiune cu 10-15 inamici fără să atenționezi pe nimeni.

The Lost Legacy nu este un joc foarte lung, dar oferă metode subtile care să te facă să-ți lungești șederea cu el. Dacă povestea ar putea fi terminată în 5-6 ore, spațiile foarte deschise te fac să pierzi mult timp explorând fiecare colțișor pentru comori ascunse. Porțiunea semi-open-world de la jumătatea jocului, foarte similară Madagascarului din A Thief’s End, este destul de mare și oferă chiar și un quest secundar, o noutate pentru serie. Traversarea zonei se face cu un 4×4, iar aici poți lungi cu ușurință game-time-ul spre un total de 8-10 ore, iar du-te/vino-ul lui Chloe cu Nadine dintre mini-obiective e o plăcere de ascultat.

Uncharted 5.0


The Lost Legacy este o mutare inteligentă din partea Naughty Dog! Schimbarea personajului de pe copertă poate fi o manevră riscantă, mai ales când vorbim de o franciză cu vechime de 10 ani, dar studioul californian a mascat elegant viitorul francizei într-un pachet familiar și îmbunătățit. Ceea ce ar fi trebuit să fie un mic capitol bonus pentru cei care tânjeau după mai mult Uncharted a devenit un nou început pentru serie, cu un duo ales mănușă. 

The Lost Legacy nu vine cu prea multe mecanici noi, în afară de posibilitatea de lock-picking, dar ia multe momente clasice ale seriei și le turează la maxim: prologul omagiază superb flashback-ul din Drake’s Deception, Asav devine un răufăcător bine conturat, iar porțiunea cu trenul din Among Thieves e surclasată aici fără drept de apel! The Lost Legacy are micile lui probleme, cum ar fi inamici care au nevoie de cam multe gloanțe ca să fie puși jos, iar cârligul acela în stil Tarzan încă funcționează ciudat, dar per total oferă o experiență lină cap-coadă.

În concluzie

M-am tot gândit ce m-ar putea face să-i scad lui The Lost Legacy dintr-un scor perfect, și cred că asta s-ar rezuma fie la faptul că e un pic prea scurt, fie că e un pic prea scump (159 Rom retail, 139 Ron digital), dar până la urmă aventura lui Chloe și a lui Nadine ar putea fi chiar Uncharted-ul meu preferat, iar ăsta nu e puțin lucru deloc! Efectele vizuale, personajele extreme de amuzante și bine conturate, și farmecul general al experienței fac din The Lost Legacy un must-buy!

Scor:


1 comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: