Geeky Istoria Tronurilor TV

Istoria Tronurilor – Cine este Azor Ahai și Profeția Prințului Promis

Hint: Nu Stannis!

M-am găsit zilele trecute vorbind cu cineva despre seriale și, inevitabil, a venit vorba de Game of Thrones, pentru că de ce nu? Nu? Persoana în cauză nu văzuse fantasy-ul HBO și m-am găsit pentru a nșpea oară în ultimii ani rezumând un colos de poveste într-o frază digerabilă și lipsită de spoilers. Cu timpul, am devenit mai bun în a explica Tronurile celor care nu l-au văzut, și nu mă refer aici că deschid cu “dragoni, țâțe și mult sânge”… incestul ar putea fi prea mult pentru început, așa că e bine să-i iei ușor.

Cum în ultima vreme am intrat tare în mitologia și istoria din spatele Cântecului de Gheață și Foc, micile rezumate la domnia lui Robert Baratheon, rolul lui Ned Stark și puștoaica blondă care nu simte apa fiartă devin puncte de început pentru gânduri care fac ture non-stop între plajele însorite din Dorne și ținuturile de la nord de Zid… și parcă nu se mai opresc! Ultimele sezoane (inclusiv al șaptelea) au făcut din Game of Thrones un serial care ar putea fi disecat noapte și zi, mai ales că multe elemente din cărți pur și simplu nu au loc în câteva ore de televiziune pe an. Săptămâna trecută am început o nouă serie care să facă lumină exact în privința personajelor și evenimentelor importante ale universului creat de George RR Martin, care nu au primit prea mult timp pe ecran, începând cu tatăl adevărat al lui Jon Snow…

Episodul 1 -> Cine este Rhaegar Targaryen?

Pentru a doua parte din Istoria Tronurilor voi rămâne aproape de primul episod, și anume obsesia lui Rhaegar pentru profeții, mai exact:

Azor Ahai și Profeția Prințului Promis

Azor Ahai este un element al Game of Thrones de care s-a tot vorbit, dar care nu a primit atâta atenție încât să fie o explicație concretă pentru el. Cea mai proeminentă susținătoare a profeției lui este Melisandre, care e și o fanatică a Lordului Luminii, R’Hllor, responsabil pentru multe orori de-a lungul serialului, în special moarte micuței Shireen. Preoteasa Roșie a apărut în serial ca susținătoare a lui Stannis Baratheon, convinsă fiind că el este Prințul Promis de care vorbește profeția, iar obsesia acestuia că Tronul de Fier este dreptul lui după moartea lui Robert, l-au făcut să-i urmeze  orbește indicațiile. Să  zicem că a avut ea atuurile ei…

A existat o oarecare confuzie între Azor Ahai și Prințul Promis de-a lungul anilor, dar majoritatea informațiilor arată că ar fi de fapt vorba de aceeași persoană. În esență, el… sau ea, dacă ne luăm după traducerea on point a lui Missandei, este salvatorul proverbial al omenirii și, mai mult decât sigur, cel (sau cea) care îl va învinge pe The Night King, aducând speranța unei noi primăveri.

Azor Ahai este mai degrabă o manta simbolică decât un singur om. Titlul respectiv a fost purtat de mai mulți oameni de-a lungul secolelor, iar cine va fi următorul rămâne încă un mister, cel puțin până în al optulea sezon al serialului. În mitologia cărților, Azor Ahai era un luptător dispus la sacrificii extreme pentru binele suprem, nu diferit de Rhaegar Targaryen, cel care a riscat dispariția familiei lui și sfârșitul păcii din Westeros pentru a vedea Profeția Prințului Promis înfăptuită. El s-a căsătorit în secret cu Lyanna Stark, iscând Revolta lui Robert, cu gândul de a mai avea încă o fiică, pentru ca băiatul său din căsnicia cu Elia Martell să se poată căsători cu cele două surori ale lui… Targaryenii erau foarte pro-incest, nu-i bai! Dar după cum și Melisandre a ajuns să concluzioneze…

Se zice că Cel Ales trebuie să se nască din fum și sare, să mânuiască sabia de foc Lightbringer și să fie decisiv în Lupta pentru Răsărit! Profeția zice că Azor Ahai trebuie să aibă, într-un fel sau altul, sânge de dragon, adică să se tragă din familia Targaryen. Stannis a fost primul candidat pentru că el și cei doi frați ai săi, Robert și Renly, aveau un bunic din familia respectivă. Jon Snow a fost al doilea, chiar dacă de originea lui adevărată am aflat un pic mai târziu, el chiar fiind readus la viață în al șaselea sezon, iar acum Melisandre este convinsă că Daenerys este de fapt Aleasa.

Farmecul teoriilor este până la urmă că răspunsul nu trebuie să fie cel mai evident. Jon încă pare candidatul ideal, în ciuda indiciilor care arată spre Daenerys, dar lucrurile nu trebuie să stea neapărat așa, ba chiar văd cărțile să aleagă un alt Azor Ahai decât serialul, în funcție de care va apuca să o facă primul.

Un zvon vechi din cărți spunea că Regele Nebun Aerys, tatăl lui Dany, era obsedat de Joanna Lannister, soția acum decedatului Tywin și mama celor trei copii ai lui: Cersei, Jaime și Tyrion. Dacă primii doi respectă din plin tiparul familiei, Tyrion face notă discordantă, sărind în ochi datorită staturii lui, considerată un păcat capital de către tatăl său. Zvonul în cauză spune că Aerys ar fi fost de fapt tatăl adevărat al lui Tyrion, după o aventură cu Joanna, iar ăsta ar fi de fapt motivul pentru care Tywin l-a urât toată viața, ultimele lui cuvinte fiind chiar “Tu nu ești fiul meu!”, dar aici devine interesant! Targaryenii au câteva trăsături inconfundabile, mai exact sunt blonzi, au o predilecție mare pentru incest și de multe ori asta duce la nebunie. Pare cunoscut?

Multă vreme s-a speculat că Tyrion ar fi în secret un Targaryen, dar frații lui mai mari, gemenii Cersei și Jaime par candidații mult mai potriviți. Legenda spune că primul Azor Ahai și-a creat sabia în trei etape. Prima dată în a lucrat la ea 30 de zile și 30 de nopți doar ca să fie distrusă când a fost băgată în apă. A doua oară a durat 50 de zile și nopți, dar a fost distrusă din nou când a înfipt-o în inima unui leu. Ultima încercare a durat 100 de zile și nopți, Lightbringer născundu-se din sacrificiu personal al Celui Ales! Azor Ahai și-a chemat soția, Nissa Nissa, și i-a înfipt sabia în inimă, făcând în sfârșit arma cu care avea să-și înfăptuiască profeția. Concluzia e că Prințul Promis va trebui să-l oprească pe The Night King plătind un preț mare, iar pe lângă Jon și Dany, aici mai poate intra în schemă Jaime Lannister. De Cersei deja știm că e sortită să piară la mâna fratelui ei mai mic, iar aici are două variante. Chiar dacă Tyrion o vrea mai mult, nu ar fi deloc exclus ca Jaime să fie cel care îndeplinește ambele profeții, omorând în același timp leul, dar și persoana cea mai dragă lui, Cersei!

Azor Ahai lasă mult loc de interpretare, așa cum ar trebui să fie cazul unui produs fantasy de calibrul lui Game of Thrones, dar nu vom putea afla cu certitudine cine va fi cel (sau cea) care va conduce Lupta pentru Răsărit până când serialul va reveni (2019?) sau George RR Martin va publica noua carte, probabil la începutul anului viitor. Candidații pentru profeție nu ar trebui să se limiteze totuși la descendenții familiei Targaryen și ar fi interesant să vedem și alte personaje, gen Arya sau The Hound, în rolul crucial pentru universul Ice & Fire.

E interesant felul în care Game of Thrones, cunoscut pentru felul în care se descotorosește fără milă de personaje care păreau să devină principale, încearcă să ne ofere până la urmă un erou concret, născut din tragedie și sacrificiu pentru binele tuturor. Tu cine crezi că va fi acest Batman al Westerosului? Jon? Dany? Jaime? Sau cu totul altcineva? Până când vom afla concret, voi încerca să vin periodic cu cât mai multe articole de tipul Istoria Tronurilor pentru a aduce puțină lumină elementelor care nu au reușit să-și facă atâta loc cât ar fi meritat în serialul HBO, iar dacă Azor Ahai va fi cel care va conduce omenirea prin Noaptea Cea Lungă, atunci ar fi corect ca următorul episod să-l aibă în centrul atenției pe antagonisul lui, The Night King!

S-ar putea să-ți placă și:

Istoria Tronurilor -> Cine e Rhaegar Targaryen?

Review -> The Defenders – Sezonul 1

Review -> Prison Break – Sezonul 5

Review -> Riverdale – Sezonul 1

Review -> Big Little Lies – Miniserie

4 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: