Film

Kingsman – The Golden Circle | Un altfel de Bond (Review)

Nici chiar James Bond, dar aproape Austin Powers

Matthew Vaughn (X-Men: First Class, Kick-Ass) e foarte recunoscut pentru faptul că nu face continuări pentru filmele lui și, totuși, regizorul pare că a găsit până la urmă franciza de care să se lege pe termen lung. Kingsman – The Secret Service a fost unul din succesele neașteptate ale lui 2014, o adaptare după un comic aparent copilăresc, dar destinat unui public matur, care a devenit unul din cele mai bune filme de acțiune ale anului respectiv. 

Vaughn revine în fotoliul de regizor pentru o continuare care a fost foarte așteptată de fani, o nouă aventură pentru Eggsy și Oamenii Regelui, cu o miza mai mare, personaje over the top și scene de acțiune cum rar poți vedea, introducând în același timp și filiala americană: The Statesmen!

Kingsman – The Golden Circle reia povestea la scurt timp după primul film. Oamenii Regelui operează în continuare în secret din spatele magazinului lor de costume, protejând poporul britanic și menținându-se relativ discreți, în timp ce Eggsy (Taron Edgerton) are o relație serioasă cu o prințesă suedeză. De la începutul filmului, când vezi personajul principal presat de o primă întălnire cu “socrii”, nu poți să nu te gândești că tertipul ăsta fumat va trage toată povestea în jos: un spion super-capabil să fie pus în dificultate de un părinte exagerat de grijuliu, dar sub-plot-ul ăsta nu-și forțează șederea prea mult și, în final, am răsuflat ușurat să văd că era doar o greutate emoțională cu un scop motivațional ulterior.

Kingsman 2 începe puternic, cu o urmărire spectaculoasă prin centrul Londrei, una destul de proeminentă în marketingul filmului…

… dar în care ecranul verde pare prea evident! The Golden Circle are în mod surprinzător câteva momente în care efectele vizuale nu sunt deloc polișate, iar asta poate fi deranjant pentru unii. Filmul este per total foarte glossy, iar asta i se potrivește, până la urmă Kingsman fiind și o replică la James Bond, una care să aducă un pic de distracție în jurul spionajului, în spiritul vremurilor lui Roger Moore. Așa cum seria 007 a fost intens influențată de trilogia Bourne în anii 2000, Kingsman poate fi motorul care să readucă și partea mai puțin încrâncenată de altă dată în filmele cu Bond.

Materialul sursă pentru Kingsman vine din benzi desenate, iar Matthew Vaughn nu se ferește deloc să arate partea ridicolă a originii acestor povești. Villain-ul filmului este jucat de Julianne Moore într-un mod atât de exagerat încât Doctor Evil (Austin Powers) ar deveni instant excitat! Personajul ei, Poppy, are monopol asupra întregii producții de droguri din lume, un mini orășel american în stilul anilor ‘50 în mijlocul unei jungle și, cireașa de pe tort, câini de pază roboți. Aici e cel mai probabil momentul în care Kingsman – The Golden Circle își va divizia publicul: fie îmbrățișezi cu drag umorul binișor pus la punct cu care a fost gândită povestea, chiar dacă motivațiile astea cu dominarea globală sunt demult fumate, fie îți iei obloanele de “om mare” și zici că ce se întâmplă pe ecran e o mare prostie.

The Golden Circle este ridicol în multe situații, dar nu uită deloc să-ți dea câteva palme emoționale, ba chiar întreaga implicare a verișorilor americani, The Statesmen, stând pe o tragedie în rândul Kingsmen-ilor…

Per total, continuarea lui Matthew Vaughn se poate rezuma în trei elemente de bază: acțiune nebună, brand propriu de umor și abilitatea neașteptată de a-ți provoca emoție… Pardon! Și îmbrăcămintea impecabilă! E clar că regizorul a urmărit să extindă universul ăsta pentru viitor și și-a legat ferm filmul de Kingsmen – The Secret Service, uneori chiar exagerând cu flashback-uri și foarte multă expozițiune în dialoguri.

Distribuția este una de invidiat, pe lângă Taron Edgerton și Mark Strong, TGC îi cooptează și pe Jeff Bridges, Channing Tatum, Halle Berry și Pedro Pascal, dar, după cum e de așteptat, nu vor avea toți timp egal pe ecran. Channing Tatum și Jeff Bridges, mai ales, sunt presărați destul de zgârcit prin film, foarte probabil pentru a putea ține focusul pe Eggsy, iar asta e posibil și datorită revenirii vechiului Gallahad, Colin Firth. Știu că ar putea fi considerat spoiler, dar apare în trailer, așa că chill!…

Probabil cel mai elegant bărbat din lume, Colin Firth, își reia rolul din primul film, deși a avut un sfârșit destul de clar, un headshot de toată frumusețea din partea lui Samuel L Jackson, dar până la urmă s-a hotărât readucerea lui într-un mod foarte leneș, în genul super-sângelui din Star Trek Into Darkness. Kingsman 2 ia destule decizii neinspirate în construirea poveștii, așa că cei care așteaptă un film foarte coerent, vor fi dezamăgiți de hiper-realitatea prezentă aici. The Golden Circle nu e un film bun în adevăratul sens al cuvântului, dar este distractiv și plin de umor, cu scene de acțiune care își omagiază predeceserul, ba uneori chiar copiindu-l cam mult.

Per total, Kingsman 2 este o continuare care reușește în mare măsură să vină aproape de primul film din serie. El are destule probleme de poveste, personaje și efecte speciale îndoielnice, dar dacă îl privești exact cum e, și anume o adaptare după un comic destinat unui public matur, The Golden Circle va bifa elementele care să facă o găleată de popcorn să cadă bine, chiar și cu finalul nesatisfăcător.

Scor: 


4 comments

  1. I have noticed you don’t monetize your site, don’t waste your traffic, you can earn extra cash every
    month because you’ve got hi quality content. If you want to know how to make extra money,
    search for: Boorfe’s tips best adsense alternative

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: