Film Geeky

Thor Ragnarok – Haz de necaz | Review

Ragnarok & Roll, baby!

E foarte greu să mai ții pasul cu filmele celor de la Marvel Studios, un brand care săptămâna asta și-a adăugat un nou potențial hit lângă cele 16 (!) filme care împart un univers comun încă de la primul Ironman din 2008. Thor – Ragnarok încheie trilogia Zeului Tunetului și marchează a cincea apariție a lui Chris Hemsworth în rolul lui Thor. 

Review pe fugă…

Ragnarok este unul din cele mai spectaculoase filme ale anului, cu efecte vizuale retro-futuriste care îl omagiază pe clasicul ilustrator Jack Kirby. Regizorul Taika Waititi (Hunt for the Wilderpeople) confirmă încrederea acordată de Marvel cu un blockbuster arătos, cu acțiune incredibilă și personaje noi interesante, combinate cu straturi extra pentru cele mai vechi, totul legat cu fundă datorită umorului. Thor 3 încearcă foarte tare să devină cel mai amuzant film Marvel, lucru care va face publicul general fie să-l placă, fie să-i strice experiența cu totul. Nota pentru film la finalul articolului!

Review la pas…


Thor (ahem!) “Ragnarok” trișează un pic cu titlul lui care se referă la “sfârșitul tuturor lucrurilor” când vine vorba de Asgard, locul din care Thor, Loki (Tom Hiddlestone) și Odin (Anthony Hopkins) provin. Pentru că drepturile de distribuție pentru orice film cu “Hulk” în titlu sunt încă deținute de Universal, Marvel a găsit o portiță să-i adapteze gagiului mare și verde cea mai cunoscută poveste a lui: Planet Hulk.

Ragnarok’n Roll

Introducerea îl vede pe Thor făcând ordine în continuare de-a lungul celor nouă tărâmuri, înfruntând unul din inamicii lui cei mai cunoscuți din benzile desenate, totul pe o piesă clasică pe care o vei asculta pe repeat după terminarea filmului, Immigrant Song a celor de la Led Zeppelin. Ragnarok începe cu adevărat când Thor se întoarce acasă, unde Loki conduce deghizat ca tatăl lor, Odin, după cum ne-a arătat finalul The Dark World. Cei doi merg împreună să-l caute, iar de aici totul se complică!

Hela!

E ciudat cum cei de la Marvel au scos 16 filme până la Thor 3, dar n-au avut niciodată un personaj feminin în rolul principal sau măcar în cel negativ, dar Taika Waititi sparge gheața în sensul ăsta cu Hela, jucată cu mare aplomb de Cate Blanchett. Hela era tradițional fiica lui Loki, dar la fel cum multe lucruri au fost schimbate sau chiar ignorate pentru Ragnarok, originea ei a fost ușor modificată pentru a se potrivi mai bine poveștii, iar rezultatul final este unul satisfăcător ținând cont de recordul de personaje negative mediocre al celor de la Marvel.

Planet Hulk, baby!

Evenimentele Ragnarok-ului primesc suficientă atenție spre finalul filmului, dar o mare parte din acțiune se petrece pe Sakaar, o planetă de tip groapă de gunoi, în care ajung toate resturile din univers prin diferite portițe, aici aterizând și The Hulk după evenimentele din Avengers – Age of Ultron. Planeta este condusă de un lider foarte Jeff Goldblum, The Grandmaster, unul dintre bătrânii Universului și, deși nu e menționat clar aici, fratele lui The Collector (Benicio del Toro) care și-a făcut apariția în Guardians of the Galaxy. Thor ajunge aici după ce… își pierde bărbăția…

… și se vede într-o călătorie de regăsire după ce Mjolnir este distrus de Hela. Sakaar nu este chiar planeta din benzile desenate și filmul de animație Planet Hulk, în schimb, este o lume colorată în stilul lui Jack Kirby, cel care a fost co-creator al majoritații personajelor Marvel alături de Stan Lee. Sakaar este un loc interesant și într-un fel e păcat că nu am putut primi un film 100% aici, câteva lucruri fiind grăbite pentru a se ajunge înapoi în Asgard, în special lupta dintre Thor și Hulk, în multe feluri main event-ul filmului și una mult mai interesantă decât scurtul lor duel din The Avengers. Chiar și fără ciocanul lui de încredere, Thor arată că este unul din cele mai puternice personaje din Universul Marvel, iar Taika Waititi ne arată asta sub forma unui boss-fight parcă rupt dintr-un joc Final Fantasy.

Lupta celor doi răzbunători nu este singurul plus dat de Sakaar, noi făcând cunoștință aici pentru prima dată cu Valkyrie, jucată de Tessa Thompson (Creed, Westworld), o fostă luptătoare de elită a Asgardului, care nu doar că impresionează prin carisma ei, dar se arată o înlocuitoare demnă pentru Thor, în cazul în care Chris Hemsworth nu va dori să-și mai prelungească contractul scadent după Infinity War. Actorul australian aduce un aer nou zeului nordic de data asta, talentul lui comic contrabalansând destul de bine tonul mai serios al primelor două filme, dar e în ton cu aroganța pentru care Thor e cunoscut în sfera comicbook. 

Verdict


Stai ușor că nu e chiar așa! Thor – Ragnarok este un nou pas către un univers cosmic care să înlocuiască evenimentele care au avut loc în ultimii ani doar pe Pământ, continuând ce a început Guardians of the Galaxy. Miza este mai ridicată acum și chiar există urmări considerabile la sfârșitul filmului, dar respectând formula clasică Marvel, umorul este cel care împiedică Ragnarok să-și atingă adevăratul potențial. Linia dintre “cât trebuie” și “prea mult” este foarte fină când vine vorba de umor, iar Thor 3 ar fi avut un impact mai mare dacă măcar momentele dramatice n-ar fi primit un gag la schimb. După cum ne-a arătat Logan acum câteva luni, poți avea un comicbook movie bun și fără umor exagerat, mai ales când ai scene de acțiune ca astea:

În final, Ragnarok este un film tipic Marvel, iar asta îl trage un pic înapoi, deși e fără discuție cel mai bun din trilogia Thor, iar noua postură a personajului principal (fără ciocan) este o schimbare interesantă, care funcționează neașteptat de bine. Taika Waititi pavează drumul aflat acum în linie dreaptă spre Avengers – Infinity War, până la care mai avem un singur pas, Black Panther (în februarie 2018).

Scor:


Pentru alte articole Marvel:

Review – The Defenders
Review – Spider-Man Homecoming
Review – Guardians of the Galaxy vol. 2
Review – Iron Fist (Sezonul 1)
Review – Doctor Strange
12 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: