Film Geeky

Justice League – Acum ori niciodată! | Review

Un film pentru fani, nu critici!

Ce drum tumultuos a avut Justice League până să vadă în sfârșit lumina zilei! Echipa “copertă” a DC Comics există de mai bine de 50 de ani și precedă multe alte “familii” de benzi desenate care au avut până acum adaptări (The Avengers, Fantastic 4, X-Men) de film, iar cei de la Warner Bros. și-au dat seama în sfârșit că au nevoie de Ligă pe marele ecran.

Justice League are de făcut un drum greu contra curentului din cauza dominației celor de la Marvel asupra genului comicbook din ultimii ani, iar recepția mixtă pentru celelalte filme DC, excepție făcând Wonder Woman, nu face publicul general să se avânte prea tare cu optimismul, mai ales că suprasaturația de super-eroi este acum mai mare decât a fost vreodată! Daaaar!… Justice League chiar o scoate la capăt, în ciuda problemelor interne prin care a trecut și mă refer aici în special la retragerea lui Zack Snyder din fotoliul de regizor și venirea în ultimul moment al lui Joss Whedon (The Avengers), care a filmat destule scene noi într-un timp relativ scurt.

JL continuă povestea din Batman v Superman – Dawn of Justice, când boy-scout-ul cu ochi albaștri a murit în lupta cu Doomsday, transformând lumea într-un loc foarte pesimist. Prima jumătate a filmului e dedicată aducerii împreună a membrilor Ligii, atunci când Steppenwolf (Ciaran Hinds), unul din discipolii lui Darkseid, menționat trecător, vine pe Pământ să colecteze cele trei Cutii-Mamă pentru a putea pune în mișcare un plan clișeu de a distruge planeta. În multe privințe, Steppenwolf este un villain Marvel, care în mod normal ar fi fost acceptabil în primul act al filmului pentru încălzire, dar Justice League nu este despre el cât este despre membrii echipei!

Distibuția prezentă aici e una din cele mai bune pe care le poți vedea într-o echipă de super-eroi și e amuzant cum la vremea anunțării unora dintre actori pentru respectivele roluri (Batman, Wonder Woman) a existat panică mondială în rândul fanilor hardcore de comic books. Gal Gadot este una din figurile proeminente ale filmului, fapt datorat cu siguranță și succesului masiv al aventurii ei solo de vara asta! Versiunea ei de Wonder Woman este un echilibru perfect de eleganță și puritate într-o mașinărie eficientă de distrugere. E greu de zis mâna căruia dintre cei doi regizori o fac pe Diana Prince așa de captivantă și plăcută…

… dar în cazul în care vom rămâne cumva fără Superman (din nou!) pe viitor, Wonder Woman va ține sus fără probleme steagul eroic al optimismului și Justice League confirmă de ce DC își pun multe speranțe în ea. Dar Gal Gadot nu e singura piesă din angrenajul Ligii care merge, Ben Affleck revenind în rolul lui Bruce Wayne/Batman și, deși e cea mai bună versiune cinematică de până acum a personajului, el pare că joacă rolul ăsta fără efort. Intervențiile lui Joss Whedon te cam zgârie pe ochi în cazul lui, cu câteva glume îndesate pe gâtul publicului, dar din punct de vedere al preciziei cu care poți adapta un personaj, Affleck este Batman!

Și dacă tot am pomenit de doi actori aleși mănușă pentru rolurile lor, de ce să nu recunosc că Henry Cavill completează Trinity-ul cu mare aplomb, a treia oară cu noroc, versiunea asta a lui Superman fiind de departe cea mai bună din era modernă. Nu este un spoiler că el este în film, iar atunci când apare, APARE!

Nici la capitolul noi recruți Justice League nu stă rău, cu Ezra Miller potrivit perfect personalității comice a lui Barry Allen/The Flash, deși aș fi vrut să-l văd blond, așa cum este și în materialul sursă. El este de departe cel mai amuzant personaj și asta ar putea detracta un pic de la faptul că și el este un super-erou născut dintr-o tragedie personală la fel ca Batman, dar filmul ăsta nu are timp să explice originea fiecărui individ și i se potrivește mult mai bine să fie comic relief-ul poveștii. Jason Momoa îl face pe Aquaman să devină rockstar-ul în care nimeni n-ar fi crezit vreodată, deși nu scapă cu glumele despre vorbitul cu peștii din partea lui Bruce Wayne, în timp ce Ray Fisher îl joacă pe Victor Stone/Cyborg, personajul cel mai puțin dezvoltat dintre cei 6 “grei”, dar cu un rol integral pentru poveste. Tânărul actor are câteva efecte speciale stângace care îi defavorizează personajul, dar oferă un Cyborg foarte aproape de materialul sursă, care are cu siguranță un viitor în Universul DC.

Și dacă tot suntem la capitolul efecte speciale, Justice League are momente în care arată ca un film de sute de milioane, doar pentru ca într-o scenă viitoare să aibă un “ecran verde” extrem de vizibil sau mustața “ștearsă” digital a lui Henry Cavill să-l facă pe actor să pară că are gura atașată în post-producție. JL nu e cu siguranță un film perfect din punctul ăsta de vedere și nici din cel al poveștii, unele inconsistențe narative fiind destul de evidente, lucru normal ținând cont că run time-ul este de două ore, deși se crede că a fost filmat material cât pentru patru, așa că bluray-ul va fi un must buy când va apărea.

Povestea e pe repede înainte și în multe momente ar putea face publicul necunoscător să se scarpine în cap de nedumerire, deci cei mai versați în lumea comic-urilor vor citi cu siguranță mai ușor printre rânduri, dar ideea generală e destul de simplă: gagiu rău vine să facă gălăgie, Liga se unește ca să-l oprească, va urma! JL nu e perfect, dar cu siguranță te face să mai vrei să vezi personajele astea la treabă și pe viitor, probabil cu un villain mult mai bun și mai bine conturat. Ținând cont ce nume au la îndemână: Deathstroke, Reverse-Flash, Sinestro, Brainiac sau Darkseid, DC ar putea oferi cu ușurință un răufăcător mai complex decât mașinăria de expozițiune care a fost Steppenwolf!

Scor:

Justice League este ultimul film bazat pe benzi desenate de anul ăsta, 2017 având cel mai mare număr de producții de acest gen! Se poate spune că e un moment excelent să fii în viață sau că ce-i mult strică, dar într-o piață suprasaturată de supereroi, cu siguranță se găsește ceva pentru fiecare gust:

Review – The LEGO Batman Movie

Review – Logan

Review – Iron Fist (Sezonul 1)

Review – Guardians of the Galaxy 2

Review – Wonder Woman

Review – Spider-Man: Homecoming

Review – The Defenders (Sezonul 1)

Review – Kingsman: The Golden Circle

Review – Thor: Ragnarok

Următorul film DC va fi Aquaman și se va lansa în decembrie 2018!

5 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: