Comics Doomsday Clock

Doomsday Clock (Numărul 1/12) | Review

Watchmen este un topic extrem de incitant în rândul cititorilor de benzi desenate și romane grafice, munca lui Alan Moore și a lui Dave Gibbons fiind recunoscută ca un fel de The Godfather al mediului și câștigându-și chiar un loc în reputatul top New York Times al celor mai bune 100 de cărți din toate timpurile, astfel e lesne de înțeles de ce, în ochii fanilor, Watchmen este un subiect intangibil și pe bună dreptate!

Nuvela grafică a duo-ului Moore-Gibbons este considerată și azi una din cele mai complexe și relevante vizuni asupra lumii din perioada în care acțiunea i se desfășoară, anii ’80 în timpul Războiului Rece, iar respectul pentru ea este atât de mare încât singurele încercări ale DC Comics de a profita de numele Watchmen a fost o miniserie de prequel-uri pentru membrii grupului și o ecranizare semi-reușită a lui Zack Snyder. Asta până acum, când Geoff Johns, probabil cel mai “greu” nume asociat cu label-ul DC/Warner Bros. propune împreună cu ilustratorul Gary Frank o nouă maxi-serie care să unească mult apreciata echipă a Celor care Veghează cu Universul DC:

Noua serie a lui Geoff Johns e o continuare directă pentru evenimentele din Watchmen, cu acțiunea petrecându-se în 1992, la șapte ani după finalul seriei lui Alan Moore. Doomsday Clock nu numai că încearcă să devină cel mai memorabil produs al publisher-ului DC, dar a și fost portița perfectă pentru a reseta continuitatea tuturor numerelor în desfășurare cu Rebirth, după recepția mixtă a publicului pentru New 52. În Rebirth, Dr Manhattan (personaj proeminent din seria Watchmen) a “furat” 10 ani din istoria Universului DC, storyline explorat cel mai bine în mini-seria The Button (Batman Rebirth #21, #22 și The Flash Rebirth #21, #22) .

The Button este momentul în care continuitatea DC obișnuită începe să se întrepătrundă cu cea a celor din Watchmen, poveste care a funcționat până acum ca o realitate alternativă. Batman găsește ascuns în pereții peșterii lui celebrul smiley-face însângerat a lui Comedian, care deschide larg poarta pentru membrii Justice League să interacționeze cu omologii lor creații de Alan Moore, dar primul număr din Doomsday Clock nu pare deloc că ar vrea să fie un Battle-Royale între cele două echipe, ba din contră, Johns pare că vrea să creeze mai mult decât un pretext pentru ca Superman și Dr Manhattan să își care pumni.

Ca un omagiu adus Watchmen, Doomsday Clock propune același stil inconfundabil de 9 panouri pe pagină, începând asemănător, cu Rorschach narând destul de nesigur un monolog cu aer cunoscut…

… iar noi aflăm relativ repede ce e schimbat la el de la finalul Watchmen (cei care au citit știu la ce mă refer), în timp ce suntem introduși unor noi personaje, care (suprinzător) nu par deloc nelalocul lor în actualul peisaj. Dar cum Doomsday Clock nu are focus neapărat pentru numele noi pe care le-ar putea aduce, putem revedea un alt membru (+ o cunoscută locație) Watchmen în partea a doua a numărului și învățăm cum finalul nuvelei lui Moore a lăsat urmări grave.

Așa cum Watchmen a fost scris în anii ’80 portretizând concret probleme avute de marile puteri în acea perioadă “atomică”, Doomsday Clock și-a plantat semințele la începutul Rebirth, care a coincis, culmea! chiar cu alegerile prezidențiale din Statele Unite, un subiect controversat care cu siguranță va influența în continuare următoarele 11 numere ce vor apărea până în februarie.

Doomsday Clock nu se chinuie să intre prea mult în detalii (sau acțiune) odată cu primul număr, dar ideea de a vedea un crossover DC/Watchmen a fost mereu un subiect intens de fan fiction. E greu de crezut că Alan Moore ar fi putut fi convins vreodată să conducă un astfel de proiect, așa că Geoff Johns rămâne cea mai bună alternativă și va fi foarte interesant să vedem unde se va duce de fapt povestea asta! Momentan ceasul ticăie încet, dar mă aștept ca acțiunea să crească mult în intensitate în următoarele săptămâni și să vedem ce poate cu adevărat acest cross-over.

Scor:

Pentru că Doomsday Clock este o serie care va trezi interesul nu doar celor pasionați de benzi desenate, am ales să păstrez review-ul pentru acest prim număr spoiler-free, dar începând cu următorul voi intra mai mult în detalii despre poveste.

Pentru cei care ar vrea să citească Doomsday Clock, dar mai au nevoie de puțină perspectivă pentru a înțelege povestea, Watchmen (toate cele 12 numere) reprezintă esențialul, împreună cu DC Rebirth #1 și mini-seria The Button pe care am pomenit-o mai devreme…

… dar ar fi recomandate și Flashpoint (o altă poveste excelentă a lui Johns) împreună cu actualele serii Rebirth: Batman, The Flash și Action Comics, pentru cei cu mai mult timp la îndemână și care țin să cunoască fiecare detaliu.

Pentru alte chestii DC, nu uita că Justice League rulează acum în cinema și poți citi recenzia pentru el chiar aici:

Review: Justice League

3 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: