Geeky TV

The Punisher (Sezonul 1) este… | Review

Frank Castle e noul Jack Bauer!

Oare își mai amintește cineva perioada când singurul serial comicbook la care te puteai uita era Smallville? The Punisher este noul nume care primește tratamentul Netflix, a treia serie originală Marvel de anul ăsta după Iron Fist și team-up-ul The Defenders, dar cu ușurință cea mai bună dintre ele. Serialele bazate pe proprietăți din benzi desenate nu sunt în niciun caz limitate perioada asta, așa că e normal să te întrebi dacă toate noutățile sunt demne de timpul și atenția ta.

The Punisher este unul din titlurile care scot capul în fața pieței, ajutat fiind de conținutul de calitate pe care parteneriatul Marvel/Netflix l-au avut în ultimii ani, Daredevil și Jessica Jones fiind (discutabil) cele mai bune seriale ale genului. Al doilea sezon din Daredevil chiar a avut sclipirea de a-l introduce pe Frank Castle/The Punisher în distribuție, iar personajul jucat foarte intens și credibil de Jon Bernthal l-au transformat instant într-un favorit al fanilor, iar capii studioului au comandat imediat o serie cu el în centrul atenției.

Pe scurt

The Punisher este o doză de aer proaspăt pentru genul comicbook, suprasaturat de eroi cu super-puteri. Frank Castle e un anti-erou complex, fără puteri, dar revenit din război cu un set de skill-uri care îl fac pe Liam Neeson să pară mic copil. Seria introduce câteva personaje noi foarte bine trasate (deși unele o iau brusc razna spre final) și își spune liniștită povestea, fără să fie trasă în jos de organizarea unei continuări în stilul The Defenders. The Punisher merită un binge de weekend, dar ar fi fost și mai atractiv dacă avea 8-10 episoade în loc de 13. (Scroll la finalul review-ului pentru notă).

Nu chiar pe scurt

The Punisher îl aduce pe Frank Castle în zilele noastre. El a debutat în materialul sursă ca un veteran al Războiului din Vietnam, în The Amazing Spider-Man #129 din 1974…

… dar originea lui a fost readaptată ca un fost pușcaș marin care a servit în Iraq și Afganistan, după cum vedem și în al doilea sezon din Daredevil. Deși The Punisher s-a “furișat” oarecum pe scena Netflix după ce a lăsat o impresie greu de uitat, acest prim sezon din serialul său e neașteptat de izolat față de restul Defender-ilor, fiind chiar greu să-ți dai seama dacă acțiunea se petrece înainte sau după aventura comună a celor patru. Asta nu înseamnă totuși că Frank Castle e singurul personaj familiar pe care îl putem vedea la lucru aici, Karen Page (Deborah Ann Woll) servind ca o punte de legătură cu restul miniuniversului Marvel/Netflix.

Frank Castle este considerat mort după evenimentele din Daredevil (Sezonul 2), așa că își varsă năduful pe un perete toată ziua, lucrând pentru o firmă de construcții. El este tras înapoi într-o conspirație militară pornită pe vremea ultimului său tur din Afghanistan, când el și echipa lui au fost implicați în operațiuni speciale care i-au transformat pe ei și propriile familii în ținte. Micro (Ebon Moss-Bachrach), un hacker cu o poveste foarte interesantă, este cel care îl readuce în joc pe Frank Castle prin skill-urile lui ieșite din comun, iar cei doi formează un parteneriat neașteptat pentru a pune capăt conspirațiilor cu ramificații adânci în sistem.

Diferențele imense dintre cei doi fac alianța lor să fie unul din cele mai bune puncte ale sezonului, contrabalansând momente de creștere a celor două personaje cu multe situații amuzante, necesare între seriile de killereală ale lui Frank. Relația lor merge în direcții surprinzătoare și face lungimea de 13 episoade a sezonului să pară mai tolerabilă, show-ul având mai mult appeal dacă s-ar fi limitat la un număr mai concentrat de 8-10 episoade. Chiar și așa, The Punisher își ascunde creativ episoadele “de umplutură” cu personaje bine conturate și un side-story care ar vrea să atragă atenția asupra psihicului soldaților veniți din război și cât de mult poate fi afectat un om de stresul post-traumatic.

De altfel, noul serial Netflix insistă foarte mult pe personajele venite din război și pe diferitele influențe pe care Afghanistanul le-a avut asupra lor, începând cu Frank, continuând cu vocea rațiunii, Curtis (Jason R. Moore) și terminând cu Billy Russo (Ben Barnes), personaj foarte proeminent asociat cu The Punisher, care aduce un backstory binevenit celui jucat de Dominic West în filmul Punisher – War Zone (2008).

În benzile desenate, Billy Russo devine Jigsaw, antagonistul lui Frank Castle cu fața mutilată, dar noul serial The Punisher alege să îi ofere o caracterizare mult mai complexă, cu motivații realiste, decât să caute repede o scuză să-l pună pe actor într-un machiaj morbid, mai ales că Frank are grijă să mutileze destulă lume pe parcursul celor 13 episoade.

Acțiunea este exact ce te-ai aștepta de la un produs cu purtătorul de craniu pe afiș. The Punisher forțează limitele violenței care îi sunt permise din plin pe Netflix, atâta încât producătorii au simțit nevoia să mai varieze, punându-l pe Frank în situații pe modul “peace-walker”, în care trebuie să dispună de mai mulți oameni în moduri non-letale, dar momentele în care Jon Bernthal se dezlănțuie sunt destule și vor satisface până și fanii veterani ai personajului. Psihicul anti-eroului principal este pus sub lupă destul de detaliat și, în ciuda naturii sale extrem de violente, Frank Castle e creionat ca mult mai mult decât un simplu killer.

Nu în ultimul rând, personajul care impresionează cel mai mult în primul sezon The Punisher este Dinah Madani (Amber Rose Revah), o agentă Homeland extrem de ambițioasă și implicată direct în evenimentele care dau startul acțiunii actualului sezon. O văd cu ușurință pe dra Madani să aibă un rol extins pe viitor și în alte seriale Marvel/Netflix.

Rolul ei proeminent mai ia din testosteronul injectat de nenumăratele personaje militare prezente aici și completează o distribuție în care personajele feminine nu sunt deloc ornamentale, așa cum se mai întâmplă uneori cu produsele de entertainment. Producătorii serialului au abordat într-un mod feminist The Punisher, iar asta lucrează doar în favoarea lui.

The Punisher arată că mai este loc de idei fresh pentru filmele și serialele din domeniul comicbook , venind cu o poveste bine realizată, plină de acțiune și personaje notabile, lăsând la o parte elementele supranaturale de care am avut parte deja din plin anul ăsta!

Scor:

Pentru alte review-uri Marvel:

Thor – Ragnarok

Spider-Man: Homecoming

Guardians of the Galaxy vol. 2

și Netflix:

Stranger Things (Sezonul 2)

The Defenders (Sezonul 1)

Iron Fist (Sezonul 1)… mai bine îl eviți

și DC:

Doomsday Clock #1

Justice League

Wonder Woman

1 comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: