Film Geeky Topuri

Cele mai bune 10 filme din 2017!… bazate pe benzi desenate

Cu chiloții peste pantaloni...

A trecut ceva timp de când n-am mai făcut un clasament, știi la ce mă refer, o listă aproape aleatorie de filme cu care o să fie de acord mai puțin de 1% din cei care o citesc, menită bineînțeles să stârnească reacții civilizate și constructive ca: “ești prost! Cum să-ți placă porcăria aia?!” sau “am văzut trailerul și e foarte slab filmul, nu mă atrage!” sau, preferata mea, “de ce te-ai uita la oameni mari care-și trag chiloții peste pantaloni?”… asta din urmă pentru că ranking-ul în cauză se referă de data asta la toate filmele bazate pe comics ieșite anul ăsta!

Oricum ai lua-o, supereroii sunt acum principala gură de tun pentru multe studiouri de la Hollywood, iar în 2017 lucrul ăsta a fost mai clar ca niciodată, cu nu mai puțin de 10 adaptări live-action (fără animații direct-to-DVD ca Justice League Dark sau Batman & Harley Quinn), așa că topul ăsta va avea un număr rotunjit frumos ca să dea bine în titlu. Și începem cu chifteaua cea mai mare:

10. Valerian and the City of a Thousand Planets

Luc Besson ne-a promis un nou epic în spiritul clasicului său din ’95, The Fifth Element, noua sa producție, Valerian and the City of a Thousand Planets marcând o bornă impresionantă: cel mai scump film european făcut vreodată, cu un buget de peste 200 de milioane €, dar produsul final a fost o explozie de imagini frumoase, lipsite de substanța unei povești cât de cât decente. Valerian este plictisitor, prea lung și chiar e tras înapoi de lipsa de carismă a celor doi actori principali, Dane de Haan și Cara Delevigne, care nu au mai nimic în comun cu omologii lor din popularul comic francez cu același nume.

Verdict: Potențial imens, execuție modestă!

9. Atomic Blonde

Cunoscut pentru rolul major avut în seria John Wick, regizorul David Leich a încercat să aducă aceeași acțiune de acolo cu un personaj feminin în frunte. Atomic Blonde este o poveste despre spionaj în perioada Războiului Rece, în mijlocul unui Berlin care precedă căderea zidului, dar premiza este una folosită deja de sute de ori, iar scenele de acțiune, deși impresionante, nu pot salva un film care a ieșit cam necopt în versiunea finală! Charlize Theron face totuși Atomic Blonde să nu cadă prea tare în mediocritate, iar personajul ei cere o a doua șansă pe viitor. Coloana sonoră retro nu e nici ea rea deloc, la fel ca și prestația lui James McAvoy!

Verdict: Dacă vrei păruială, e un film excelent! Dacă vrei poveste, caută în altă parte!

8. Kingsman – The Golden Circle

Matthew Vaugh revine în scaunul de regizor după succesul imens care a fost Kingsman – The Secret Service, o noua versiune de spion britanic, care să mai ia din amărăciunea portretizării mai stoice a ultimelor filme cu James Bond. Kingsman e o franciză cu mai multă acțiune și distracție, iar continuarea The Golden Circle oferă mai mult din aceeași rețetă, cu o poveste ridicolă și acțiune nebună, deși nu-și întrece predecesorul la niciun capitol.

Verdict: E genul de film “fără minte” care îți face plăcere, doar ca să-l uiți până a doua zi.

7. Guardians of the Galaxy – vol. 2

Primul film Guardians a adus obscura echipă galactică în ochii publicului larg, cu o poveste foarte comică și o coloană memorabilă (“Hooked on a feeeeeeling!…”). GotG – vol 2 plusează la toate capitolele față de predecesorul său, dar e în multe privințe prea similar. Povestea e mai bine gândită, efectele vizuale sunt superbe, iar regizorul James Gunn chiar are tupeul să omoare un personaj cheie, lucru de care Marvel se tot ferește, dar per total filmul suferă de la prea multe glume băgate pe gât și preocuparea de a pune în mișcare un viitor univers cosmic MCU.

Verdict: merge mai bine ca o comedie decât un epic spațial!

6. Justice League

Offf! Justice League, unul din cele mai așteptate filme nu doar de anul ăsta, dar din toate timpurile, este una din dezamăgirile lui 2017! În review-ul de luna trecută lăudam felul în care personajele au fost aduse la viață și cum spiritul animațiilor din anii ’90 create de Bruce Timm le-a fost insuflat, dar mai departe de membrii echipei, Justice League a fost un fiasco, grăbit la cinema cu mai bine de o oră de conținut tăiat și aruncat la gunoi, doar ca executivii Warner Bros să-și poată primi bonusurile.

Verdict: Distractiv, dar o șansă complet irosită!

5. Spider-man – Homecoming

Le-a luat mulți ani, dar în sfârșit le-a ieșit! Au făcut un film în care Spidey (un puști de 15 ani) nu e jucat de un gagiu de 30 și ceva de ani, cu copii acasă! Homecoming a fost dovada că studiourile se pot și înțelege între ele, iar cel mai popular supererou Marvel poate acum să cațere aceleași clădiri cu ceailalți Avengeri. În esență, ăsta ar fi putut fi cel mai bun film al lui Spidey, dacă n-ar fi ieșit în piața suprasaturată de filme comicbook pe care o avem acum, dar trăsăturile personajului jucat de Tom Holland au reușit să aducă un nou public pentru Spider-Man și un răufăcător mult peste nivelul cu care ne-au obișnuit, Vulturul lui Michael Keaton. Am zis că și Iron Man (Robert Downey Jr.) e în film?

Verdict: Chiar e un film OK, dar nostalgia pentru filmele mai vechi atârnă greu! Știi? Atârnă! Ca o pânză de paianjen? Nu?

4. The LEGO Batman Movie

Hai să o spunem! Filmul ăsta nu avea niciun drept să fie atât de bun pe cât e! The LEGO Batman Movie este cea mai amuzantă poveste de până acum a cavalerului negru, în care trăsăturile caracteristice ale personajului se îmbină în mod uimitor cu elemente perfect plasate de autoironie, construind un produs pentru toate vârstele!

Verdict! Simpatică animație!

3. Wonder Woman

Până acum singurul hit al celor de la DC, Wonder Woman a cucerit teritoriu nou, devenind primul film de succes în care o supereroină este capul de afiș! Balansul de umor, optimism și grazie ale lui Gal Gadot i-au adus un nou statut Dianei Prince, ea devenind principalul motor din angrenajul cinematic DC Comics. Filmul regizat de Patty Jenkins îmbină toate elementele unui origin-story bine făcut, cu miză, personaje ușor de simpatizat și o coloană sonoră imposibil de scos din cap, chiar dacă boss-ul final a cam fâsâit!

Verdict: Celelalte filme DC ar trebui să ia aminte!

2. Logan

Pentru ultimele două locuri a fost destul de greu să fac o departajare, ținând cont că ambele filme au avut părțile lor excelente, cu mici elemente care le-au tras înapoi. Povestea mult mai personală decât obișnuitele lupte apocaliptice din universul X-Men au făcut din Logan un cântec meritoriu de lebădă pentru Wolverine, personaj pe care Hugh Jackman l-a interpretat pentru a noua (!) oară în 17 ani! Logan este un film ambițios oferit de James Mangold, care se depărtează de toate celelalte producții ale genului și oferă un viitor clasic, în spiritul The Dark Knight,

Verdict: E excelent, dar merge mai mult ca o dramă violentă decât un film bazat pe benzi desenate, motiv pentru care îi lasă primul loc lui…

1. Thor – Ragnarok

Thor a fost mereu membrul The Avengers a cărui serie de filme solo a fost considerată cea mai slabă, dar recentul Ragnarok a schimbat cu totul aspectul ăsta! Pus în mâinile neexperimentatului regizor de comedii indie Taika Waititi, Zeul Tunetului și-a primit cea mai memorabilă aventură de până acum, adaptând pe lângă celebrul event titular și apreciata serie Planet Hulk! Thor – Raganrok este un omagiu adus celebrului ilustrator Jack Kirby și are câteva dintre cele mai bune bătălii din Universul Marvel de până acum, cu piesa Immigrant Song de la Led Zeppelin servind ca cireașa de pe un tort care este deranjat doar de 2-3 glume care iau din dramatismul unor momente cheie.

Iată-le! Zece filme al căror clasament poate deveni un subiect interesant de discuții, ținând cont că opiniile diferă foarte mult de la un cinefil la altul. Deși majoritatea au avut un oarecare fun-factor, e clar că impactul din alți ani a dispărut și e nevoie de idei fresh (ca Logan) pentru a ține relevant un gen care a ajuns la suprasaturație maximă. Poate anul viitor va reuși mai mult!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: