Film TV

Ce înseamnă achiziția Fox de către Disney pentru 50 miliarde $

O grămadă de bani!

După cum au confirmat mai toate outlet-urile de știri din întreaga lume, joi (14 decembrie) s-a încheiat cea mai mare achiziție făcută vreodată la Hollywood, când Disney au cumpărat toate proprietățile 20th Century Fox pentru o sumă undeva în jurul a 52.4 miliarde $. Un munte de bani, mai ales când te gândești că ultimele două tunuri ale companiei lui Mickey Mouse au fost în jur de “doar” 4 miliarde $ fiecare, pentru Lucasfilm (Star Wars, Indiana Jones), respectiv Marvel.

În urma tranzacției, Fox a ales să rămână un nume proeminent doar în știri și în transmisiuni sportive, în timp ce Disney și-a completat lista de proprietăți oricum deja masivă cu tot universul X-Men, Avatar, seria Alien, Family Guy și multe altele.

Ce se întâmplă cu filmele deja în producție?

E clar că negocierile astea nu s-au întâmplat peste noapte, iar cele două companii au fost în discuții multe luni înainte să-și dea acordul, așa că era puțin probabli ca Fox, un business până la urmă, să se fi oprit din a face bani, mai exact filme/seriale.

Toate filmele care se află momentan în producție: X-Men – Dark Phoenix, New Mutants, Deadpool 2, Avatar 2 (și probabil continuările) etc. au undă verde pentru dățile planificate de lansare, în timp ce filme care au fost amânate până acum, ca Gambit-ul cu Channing Tatum, vor fi probabil anulate sau, în cel mai bun caz, replanificate pentru a se potrivi în contextul general al Universului Marvel. Odată lansate, toate aceste filme vor aduce noi lichidități pentru Disney, serii ca Avatar având șanse mari să nu fie afectate, în timp ce distribuțiile X-Men vor fi mai mult decât sigur resetate pentru o nouă continuitate.

Dar Deadpool?

Deadpool este un caz aparte în actualul context, pentru că și el face parte din grămada de personaje care ar trebui să fie reintroduse, dar natura comică a lui îl face cel mai ușor de păstrat, fiind imposibil pentru Disney să-i ignore popularitatea imensă. Până la urmă pe Deadpool îl poți pune și în Avengers Infinity War și să explice totul în glumă “mă doare capul de la universurile voastre!”, așa că el pare în siguranță.

O problemă mai mare ar reprezenta-o Fantastic Four, o proprietate care nu a fost deținută de fapt de Fox, ci doar drepturile de distibuție. În schimb, pentru a face filme cu “prima familie Marvel”, Disney trebuie să vorbească cu compania germană Constantine Films, care deține contractual drepturile pentru personajele respective.

Disney vs Netflix

Disney a anunțat mai devreme în 2017 că vor să intre pe piața de streaming, mai ales că Netflix merg atât de bine în sensul ăsta. Astfel, afacerea cu Fox aduce un alt atu important! Pachetul majoritar pentru Hulu (un alt serviciu masiv de streaming), pe lângă nenumăratele seriale incluse în tranzacție (The Simpsons, Gotham, Lucifer, Empire și multe altele). În felul ăsta, Disney au putut urmări toate bunele și relele acestui tip de serviciu pe cheltuiala celor de la Netflix și acum au posibilitatea de a crea un hub în care să putem vedea tot ce înseamnă Marvel, Star Wars, Pixar și o mulțime de seriale într-un singur loc, un pachet extrem de atractiv!

Dar cât de sănătoasă e lipsa de concurență?

Până la urmă totul se rezumă la asta! Disney a fost creat cu gândul de a oferi entertainment de calitate, dar astea nu sunt vremurile lui Walt Disney! Sunt vremurile în care tranzacții de zeci de miliarde de dolari sunt posibile, iar sentimentul de monopol ar putea să-și spună cuvântul odată ce toate bunurile trec în curtea Casei lui Mickey Mouse. Legal se estimează ca ar dura cam doi ani pentru ca toate achizițiile să fie puse la punct, așa că The Avengers nu se vor lua la pumni cu cei din X-Men chiar prea curând, dar ce se va întâmpla odată ce un singur label va deține o majoritate exorbitantă a filmelor care vor ține capul de afiș la Box Office?

Un caz recent

Pentru context, o să dau exemplul Star Wars – The Last Jedi (<< review în link), care tocmai s-a lansat și este prevăzut a fi unul dintre cele mai profitabile filme ale lui 2017! Se știe că piața americană este de departe cea mai mare consumatoare de filme, producând uneori mai mult decât totalul veniturilor globale, dar nu toate orașele de acolo sunt Los Angeles sau New York, iar de aici a plecat un scandal acum câteva luni, în care cinema-urile din orășele mai mici au decis să boicoteze cel mai nou film Star Wars. De ce? Pentru că Disney au impus o perioadă minimă mai mare pentru ca filmul lor să rămână pe ecrane, iar unele cinematografe s-au văzut ieșind în pierdere, pentru că într-un orășel de 20-30 de mii de locuitori, cine vrea să vadă un film, îl va vedea în primele două săptămâni, iar patronii ar fi fost obligați să ruleze The Last Jedi cu sala goală pentru încă o perioadă de timp.

Disney a fost mai mereu un brand prietenos cu consumatorul, dar există și cazurile astea care te mai pun în gardă, iar când te gândești că din zece filme care rulează în cel mai apropiat cinema de tine, opt sau nouă l-ar putea avea pe Mickey Mouse pe afiș (proverbial, bineînțeles!) la un moment dat, e foarte posibil să ne lovească și o creștere neașteptată a prețurilor la bilete, așa că fantezii de fan-boy ca X-Men în Universul Marvel ar putea costa mai mult decât ne-am fi gândit!

Ca orice lucru din ziua de azi, achiziția asta are avantajele și dezavantajele ei, iar un nume puternic în spatele unor proprietăți foarte apreciate inspiră inițial optimism, dar în epoca în care atotputernicul dolar e suveran, nu ar fi exclus să vedem și schimbări neplăcute pe viitor, dar măcar așa, celelalte studiouri rămase vor fi motivate acum să creeze conținut nou și original!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: