Film Geeky

Forța e cu Star Wars – The Last Jedi| Review

Noul Ordin contraatacă!

Star Wars The Last Jedi, al optulea episod din saga cu patru decenii de vechime, a apărut în cinematografe după doi ani plini de teorii din partea internetului: cine este Snoke? Cine sunt părinții lui Rey? A trecut Luke spre Partea Întunecată a Forței? Dar un citat din trailere de-al acum bătrânului Skywalker se potrivește perfect experienței pe care regizorul Rian Johnson ne-o propune: “asta nu se va termina așa cum crezi tu!”

The Last Jedi are curajul de a se rupe de la norma obișnuită Star Wars. Dacă The Force Awakens s-a bazat mai mult pe familiaritate, noul film aproape deconstruiește seria spațială așa cum o știm și merge în direcții noi și surprinzătoare… în sensul bun!

Începutul filmului lasă jucătorii mari pe aceleași poziții de la sfârșitul Episodului VII, Rebelii conduși de Generalul Leia Organa (RIP Carrie Fisher) luptă în continuare împotriva Primului Ordin condus de Liderul Suprem Snoke (Andy Serkis), în timp ce Rey face cunoștință cu reclusul Luke, care locuiește izolat pe insula Ahch To. Chiar nu poți să nu te întrebi de ce e așa morocănos bătrânul Skywalker când dai de câte un porg la tot pasul…

… găinușele astea vor vinde tone de jucării și sigur vor stârni destule râsete în cinema-uri. De altfel, tonul filmului este surprinzător de light uneori, cu neașteptat de multe glumițe, dar se limitează suficient încât să nu intre în teritoriu Joss Whedon sau Taika Waititi (regizorii The Avengers, respectiv Thor – Ragnarok).

The Last Jedi știe în schimb să întoarcă foaia atunci când vine vorba de elementele sale serioase! Luke Skywalker nu mai este tânărul fermier naiv de acum 30 de ani, deși pofta lui pentru lapte albastru a rămas intactă (câh!). Rian Johnson îi aduce o nouă dimensiune maestrului Jedi, care este acum puntea între două generații, servind ca mentorul lui Ben Solo (Kylo Ren) în trecut și acum al lui Rey (Daisy Ridley). Cei doi tineri “mânuitori” ai Forței sunt centrali noii povești, iar dinamica lor este jucată într-un mod original, care refuză să plictisească publicul cu etichete alb-negru.

Rian Johnson a construit un film Star Wars diferit de cele precedente, arătând noi laturi interesante ale Forței și ținând personajele într-o zonă relativ neutră din punct de vedere moral, iar asta îi prinde bine unei serii care a fost destul de liniară de-a lungul timpului. Ce nu-i prinde bine neapărat este că, deși are printre cele mai bune scene de acțiune ale sagăi, este un pic prea lung (aproape 150 minute) și asta în mare parte datorită unei povești secundare băgate cu forcepsul pentru a-l folosi mai mult pe Finn (John Boyega). Capitolul ăsta nu că nu ar avea farmecul lui, dar pare din cu totul alt film și nici nu este ajutat de faptul că e intercalat cu niște momente excelente ale poveștii. Dar dacă ar fi să punem în balanță bunele și relele, așa cum însăși Forța funcționează, The Last Jedi trece ușor peste inutilitatea lui Phasma (Gwendoline Christie) sau genericul Snoke (Andy Serkis), și amintește în mod superb de primele filme ale seriei, A New Hope și The Empire Strikes Back, totodată oferind un rămas-bun emoționant pentru regretata Carrie Fisher, care ne dă cea mai bună interpretare a fostei prințese de până acum.

Mai mult decât predecesorul lui, The Force Awakens, noul Star Wars se cere revăzut de mai multe ori și pare, cel puțin acum în perioada lansării, că va ridica mai multe discuții pentru viitorul francizei, care va continua în 2019 cu Episodul IX, și e foarte posibil să devină un omolog spiritual pentru Imperiul Contraatacă, cu un impact pe termen lung, nu doar în săptămânile de încasări.

În final, The Last Jedi confirmă așteptările imense asociate cu orice film Star Wars și ne aduce o poveste captivantă, dueluri memorabile și o nouă dimensiune emoțională pentru Rey, Poe (superb de altfel), BB-8 & co. toate sub coloana sonoră a legendarului John Williams!

May the Force be with you, always!

Scor:

9 comments

 1. I often visit your site and have noticed that you don’t update it often.
  More frequent updates will give your site higher authority &
  rank in google. I know that writing content takes a lot of time, but you can always help yourself with miftolo’s tools
  which will shorten the time of creating an article to
  a few seconds.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: