Film Topuri

Cele mai bune filme din 2017

Dacă ar fi să definim 2017 din punct de vedere al filmelor ar fi ușor de spus că a fost un an în care publicul larg a dorit...

Dacă ar fi să definim 2017 din punct de vedere al filmelor ar fi ușor de spus că a fost un an în care publicul larg a dorit neapărat să-și mai schimbe topurile personale, cu titluri care mai de care mai artistice, cu mesaje pozitive sau pur și simplu controversate, dar, într-o discuție târzie în noapte pe un grup de cinefili, concluzia a fost că 2017 nu a fost de fapt atât de bun pe cât au dorit criticii și o parte din mergătorii de rând la cinema să credem.

Wonder Woman a profitat din plin de avântul feminismului, Christopher Nolan a creat un epic de război după care a salivat toată suflarea cinefilă cu Dunkirk doar ca lumea să plece din cinema-uri scărpinându-se în cap nedumerită de ce a văzut, în timp ce IT a devenit cel mai profitabil horror al tuturor timpurilor fără să se ridice la reacțiile inițiale, venite destul de evident din partea unor fani înrăiți de-ai lui Stephen King. Problema celor trei nu este că sunt produse inferioare calitativ, doar că nevoia de a avea lucruri “senzaționale” a adus un nou sens cuvântului supraestimat în 2017. Deși ultimele 12 luni au avut destule meh-uri, am restrâns totul la o listă de 15 titluri care au fost cele mai bune filme ale anului, și începem cu:

15. mother!

636405930240616755-mother-FF-114L-2RA

S-ar putea ca religia să nu fie o tematică atractivă pentru toată lumea, dar ultimul film al lui Darren Aronofsky, mother!, este o exprimare originală și extrem de fresh pentru un subiect vechi de când e lumea. Jennifer Lawrence joacă un rol care îi va aduce destulă atenție în sezonul de premieri, în timp ce filmul în sine te va scoate din sărite până în momentul în care va începe să aibă sens. mother! este unul din produsele cele mai originale ale anului, iar cinematografia și viziunea lui Aronofsky merită văzute!

14. Wonder Woman

DBf0niKXcAEypD_

După trei filme cu reacții mixte la public, DC/Warner Bros. aveau mare nevoie de un hit pentru a ține pasul cu valul actual de filme cu super-eroi, iar Wonder Woman, sub regia demnă de renumele personajului lui Patty Jenkins, a devenit una din cele mai importante figuri comicbook ale zilelor noastre. Gal Gadot conduce carismatic un film frumos echilibrat între dramă, acțiune și umor, iar scena ”No Man’s Land” e una dintre cele mai spectaculoase ale anului!

13. Logan Lucky

Logan-Lucky-2017-800x600

Logan Lucky a marcat revenirea lui Steven Soderberg în genul care i se potrivește cel mai bine: cel de filme cu jafuri. Având faima trilogiei Ocean’s, regizorul s-a mutat de data asta în America rurală, unde îi putem vedea pe Daniel Craig și Channing Tatum în varianta de țărănoi băutori de rachiu care vor să fure profiturile de la o cursă de NASCAR. Logan Lucky surprinde prin umorul (uneori negru) de efect și prestații bune la care nu te aștepți de la un film aparent light. Trăiască țărănoii deștepți!

12. Thor – Ragnarok

hela-thor-and-valkyrie-thor-ragnarok-222

O să o spun direct! Thor -Ragnarok e una dintre cele mai bune comedii ale anului! Cel mai recent film Marvel respectă formula obișnuită cu care studioul ne-a obișnuit, cu două storyline-uri celebre adaptate (Ragnarok și Planet Hulk), acțiune din plin și glume câte poți duce. E adevărat că filmul ar fi beneficiat mai mult dacă tăia 2-3 faze comice, dar Taika Waititi nu a dezamăgit cu primul lui film big-budget, mai ales că datorită lui îl vom asocia de acum pe Thor cu Immigrant Song de la Led Zeppelin! Cine zicea că nu există alegeri perfecte în filme?

11. John Wick – Chapter 2

john-wick-chapter-2-lu

N-am nicio problemă să recunosc că John Wick 2  e pe lista asta pentru că mi-e frică să nu iau un headshot de la Keanu, cel mai de treabă tip din lume, care joacă un antierou foarte convingător în eficiența cu care rade grupuri de zeci de inamici. Seria John Wick a readus farmecul în genul action (cu rating matur), care intrase “la apă” în ultimii ani, cu mai toate filmele înlocuind violența și limbajul tendențios cu o poveste mai prietenoasă pentru un public mai tânăr pentru a avea șanse mai multe la un profit mai mare. Keanu Reeves și regizorul Brad Stahelski au insistat și anul ăsta pentru un film care să omagieze action-urile din deceniile trecute, cu scene intense suportate de veteranul actor (52 de ani), dovedind în același timp că un rating matur nu înseamnă mai puțini bani la Box Office. John Wick – Chapter 2 este un film care știe ce vrea și te încarcă cu două ore de acțiune frenetică, câteva momente de umor și, nu în ultimul rând, un pishopat simpatic ca protagonist pe care e foarte ușor să-l susții!

10. War for the Planet of the Apes

wftpota

Nu te mira, Caesar! Chiar dacă ți se împleticește limba să enumeri toate filmele din noua trilogie Planeta Maimuțelor, seria încheiată (?) vara asta de regizorul Matt Reeves este oarecum “sub acoperire” una dintre cele mai bune trilogii ale ultimului deceniu, cu o poveste care își leagă strâns capitolele și are un scenariu post-apocaliptic atât de atent gândit încât pare înfricoșător de plauzibil. Seria și-a atins apogeul în 2014 odată cu al doilea film, cel mai bun din actuala trilogie, dar War este de lăudat pentru că rupe norma care spune că “al treilea e cel mai slab”. Andy Serkis oferă o prestație demnă de Oscar în rolul liderului primatelor, Caesar, adus la viață în mod incredibil prin tehnologia motion-capture care se ridică la noi standarde cu ocazia asta. Filmul are problemele lui de scenariu, dar rămâne o bornă importantă pentru genul SF și își merită locul printre cele mai bune producții ale anului!

9. Dunkirk

maxresdefault

Orice film care îl are pe Christopher Nolan la timonă va avea o grămadă de ochi curioși asupra lui! În 2017 regizorul britanic a ales să-și flexeze mușchii artistici în modalități cu totul noi și a mers pe mâna unui epic de război, care să te poarte exact la fața locului în timpul evacuării plajei din Dunquerque când naziștii lui Hitler au împins Forțele Aliate până la marginea continentului. Nolan se depărtează de standardele obișnuite ale unui film de război și vine cu trei perspective temporale diferite: o oră în aer, o zi pe apă și o săptămână pe uscat, toate îmbinate coerent fără vreo ștampilă de timp care să te lămurească ce se întâmplă. În stilul clasic al regizorului, efectele practice le înlocuiesc aproape în întregime pe cele generate pe computer, cu explozii realiste, sunete de gloanțe care par că îți trec pe lângă ureche, cât și avioane sau nave recondiționate din anii ’40. Dunkirk este de fapt un film mut extrem de gălăgios, care nu hrănește spectatorului povestea cu lingurița, lasând fiecare individ să-l perceapă în felul său și este una din producțiile originale ale anului, chiar dacă nu va fi pe placul celor care preferă o poveste spusă mai clar.

8. The Disaster Artist

886520

Oh hi, Mark! The Room, filmul care și-a câștigat statutul de legendă cinematografică și este supranumit “Citizen Kane-ul filmelor proaste” are acum și un biopic binemeritat. Bazat pe cartea cu același nume, scrisă de Greg Sestero, The Disaster Artist este povestea din spatele producției filmului The Room realizatade mega-excentricul Tommy Wisseau, jucat aici de James Franco într-o manieră care nu m-ar mira să-i aducă un Oscar! Dacă nu ai văzut niciodată The Room, oprește-te din orice faci, uite-te la el, iar, după ce ți se dezmorțește creierul, vezi The Disaster Artist, una dintre cele mai bune filme de-a râsu’-plânsu’ ale anului! (Review în zilele următoare)

7. Blade Runner 2049

BLADE RUNNER 2049

Blade Runner 2049 e una din capodoperele neînțelese ale anului. La fel ca originalul lui Ridley Scott, neonoir-ul regizat de genialul Denis Villeneuve este un film cum rar poți vedea, dar care e atractiv doar pentru un public nișă. La aproape trei ore, Blade Runner 2049 este greu de digerat la prima vedere, dar devine mai bun cu fiecare vizionare, chiar dacă nu bifează toate căsuțele blockbuster-ului modern, cu acțiune non-stop, umor și figuri centrale din care să faci jucării. Denis Villeneuve a creat un film despre care se va vorbi multă vreme și va fi studiat intens la toate școlile de film!

6. Logan

logan-1920x1080-hugh-jackman-2017-movies-hd-3169

Logan este filmul cu super-eroi la care te uiți când te-ai săturat de filme cu super-eroi. Adaptat în linii mari după cunoscutul comic Old Man Logan, finalul trilogiei The Wolverine este un cântec de lebădă meritoriu pentru Hugh Jackman, care a jucat personajul timp de 17 ani. Logan este cap coadă un film cu tupeu, violent și cu personaje dragi publicului de la care nu visai vreodată să auzi atâtea înjurături. Le-a luat aproape două decenii, dar în sfârșit l-au făcut pe Wolvie așa cum a fost inițial gândit!

5. Get Out

Get.Out_.2017.720p.BluRay.x264-YTS.AG_.mp4_snapshot_00.52.23_2017.11.01_19.06.01

Get Out e filmul din 2017 care nu avea niciun drept să fie atât de bun pe cât a fost! Jordan Peele nu mai regizase niciun film până atunci, iar creditele lui de actor îl recomandau pentru comedii și totuși, Get Out a fost unul dintre cele mai originale horror-uri din ultimii ani. Cu un mesaj social pronunțat pe tema rasismului și foarte multe momente comice, filmul lui Peele este una din surprizele anului, alături de Daniel Kaluuya, care joacă rolul principal și pe care îl vom vedea mult mai des de acum înainte.

4. Wind River

wind_river-jeremy_renner-elizabeth_olsen-(21713)

La fel ca anul trecut, Taylor Sheridan ne aduce din vară un western modern care să concureze pentru Oscaruri. Wind River este un succesor spiritual pentru Hell or High Water și completează o trilogie tematică neoficială din care mai face parte și Sicario. Cu acțiunea în înghețatul stat Wyoming, Wind River este o poveste tragică bazată pe fapte reale și se învârte în jurul complexității birocratice care nu permite anchetarea dispariției cetățenilor din triburile locale. Violent, real și regizat perfect, ăsta e unul din filmele lui 2017 care nu trebuie ratate.

3. Split

Lansarea lui tocmai în ianuarie face din Split maratonistul listei! M Night Shyamalan își face revenirea la forma de altă dată cu acest horror-thriller original! Kevin este un tânăr cu un caz extrem de schizofrenie, în corpul lui ”locuind” nu mai puțin de 23 de personalități diferite, din care una are o tendință psihopată spre a răpi fete adolescente. Split este de unul singur un produs excelent, dar devine și mai bun odată ce este dezvăluit twist-ul de la final, care face deja confirmata continuare una extrem de anticipată! Bine ai revenit înapoi între cei buni, Shyamalane!

2. Baby Driver

Lăsând la o parte prezența lui Kevin Spacey în distribuție, Baby Driver rămâne unul dintre cele mai fun și originale filme ale anului! Extrem de popularul regizor Edgar Wright își confirmă statutul cu o poveste despre curse, muzică și dragoste, avand personalitate cu carul. Baby Driver este un mix de curse realiste, personaje carismatice și are de departe cea mai memorabilă coloană sonoră a anului, cu piese care au întregit multe playlist-uri de la lansarea filmului din vară, toate sub direcția impecabilă a britanicului. Pentru cinefilii atenți la detalii, Baby Driver nu dezamăgește, dar nici pentru cei mai casual! E bun și argintul!

1. Star Wars – The Last Jedi

Și filmul anului în viziunea TheDigitalType.net este, nu fără concurență, Star Wars -The Last Jedi! Nu lipsit de mici defecte, dar Forța este cu siguranță alături de filmul lui Rian Johnson, care poartă epicul spațial în noi direcții. The Last Jedi, ca orice clasic în devenire care se respectă, provoacă multe discuții cu alegerile făcute și aduce destulă controversă în rândul fanilor, dar e un pachet complet de poveste și acțiune care se cere revăzut de mai multe ori. Rey și Kylo Ren sunt pe drumul bun în a le călca pe urme lui Luke și Darth Vader, în timp ce regretata Carrie Fisher își primește un emoționant rămas bun. Hai cu Episodul XIX mai repede!

Și aceasta este lista! Cele mai bune filme din 2017 în opinia unui singur om (of course), așa că opțiunile sunt subiective! De menționat că multe din filmele care se vor bate la premii în lunile umătoare nu au apărut încă în România, așa că este posibilă o variantă reeditată a topului în apropiere de Oscaruri. Până atunci, Forța să fie cu voi și…

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: