Film

Fifty Shades Freed – Și freed suntem indeed | Review

Dă-i la cur până tace!

Îmi plac filmele! Îmi place să le văd și îmi place să discut despre ele! Am văzut peste o mie de bucăți și nu aveam cum să le văd doar pe cele bune. Pentru fiecare 10 curat există și reversul medaliei, ceva slab sau ceva mediocru. Există filme foarte bune, dar atât de grele încât nu s-ar uita nimeni la ele a doua oară (The Revenant), sau filme foarte proaste, dar atât de amuzante încât te-ar scoate și din depresie (The Room), iar cele trei piese din recent încheiata trilogie… (AHEM!) “erotică” Fifty Shades nu fac parte în niciun caz dintre cele bune, dar nici măcar nu sunt genul ăla de plăcere vinovată la care să râzi în hohote de prostia lor, iar Fifty Shades Freed, la fel ca cele două gri-uri de dinaintea lui, e doar mediocru.

După evenimentele melodramatice ale ultimului film, adică finalul “fericit” care nu a avut niciun obstacol în calea celor doi protagoniști, psihopatul cu fizic de reclame pentru chiloți, Christian Grey (Jamie Dornan), și nevastă-sa to be care râde tâmp non-stop, Anastasia Steele (Dakota Johnson), au cea mai grandioasă nuntă posibilă, cea la care toate selfistele minore vor saliva ani de zile de acum încolo, dar un lucru e foarte important de reținut aici: să nu aibă nimeni iluzia că poți pleca de la propria ta nuntă după doar o oră! Trebuie să fii căpitan de vas și să pleci ultimul, dar filmul ăsta are doar 90 de minute, spre disperarea fanelor înrăite ale cărților, dar doar așa îl poți băga de 5-6 ori pe zi în cinema și să faci o căruță de bani, deci noii soți Grey… sau Gray? au locuri în care trebuie să ajungă.

Până să devină cea mai de râs tentativă de film 007, completă cu o cursă spectaculoasă de mașini, cu viteze amețitoare de 30km/h și sabotaj corporatist care nu are niciun efect asupra celor atacați, Fifty Shades Freed are timp să mai satisfacă nevoile de porno softcore pentru care lumea a plătit biletul, dar doar de vreo două ori că și oamenii ăștia s-au săturat să joace în filmele astea. Pentru că demograficul ideal al acestor filme sunt femeile care n-au mai avut parte de action de peste 30 de ani și cele prea mici să fi avut parte încă de așa ceva, mă simt dator să reamintesc că o relație cu un bărbat care te pupă ca un copil de 14 ani în privat și are crize de gelozie când orice altă persoană de sex masculin respiră în proximitatea ta e semnalul că ar trebui să-ți iei frumos papornița și să eviți orice viitor contact cu el și NU! Faptul că îți cumpără elicoptere, palate și firma la care lucrezi n-ar trebui să fie “mici” gesturi care să te facă să roșești ca o școlăriță și să-i treci cu vederea problemele mintale pe care le are.

Fifty Shades este sub acoperire o lecție de viață despre cum să eviți relațiile abuzive, iar dacă E.L. James ar fi zis că de fapt vrea să protejeze fete și femei credule de bărbați cu comportament psihopat în loc să hiperbolizeze faptul că e sexy să fii cumpărată cu cadouri și să te lași bătută în fiecare zi, filmele astea ar fi căpătat statut legendar la nivelul The Room, unde Tommy Wisseau, văzând că lumea râde incontrolabil de drama lui “de Oscar”, s-a sucit în ultimul moment, zicând că mereu și-a gândit filmul ca o comedie. Rezultatul? The Room încă rulează în cinema-uri din lumea întreagă cu sala plină după 15 ani, iar Fifty Shades nu poate exista în afara bulei create de fanele nesexuite de prea mult timp! Sigur, există oameni care sunt dispuși la puțin BDSM (bondage + sadomasochism pentru necunoscători) și dacă asta le place, la mai mare! Dar Fifty Shades nu are relația centrală care să te convingă că asta vor amândoi. Dacă “enigmaticul” domn Grey… sau Gray? miliardar care nu lucrează niciodată, mai pare convingător în rolul lui, Anastasia este total opusul lui, o femeie care aduce a o adolescentă naivă, care tânjește permanent după îmbrățișări lungi și declarații de dragoste și în niciun caz după biciuri peste cur! Femeia lucrează la birou, mai trebuie să stea și jos! Ce contează că a fost promovată cât era plecată în vacanță?

Pe lângă semnalele de alarmă pentru fete tinere și ușor de impresionat, Fifty Shades Freed are totuși un villain, Jack Hyde! Că alt nume care să strige bad-guy nu au găsit. Gagiul ăsta vrea răzbunare după ce a fost arestat pentru tentativă de viol în filmul trecut și… nu e nicio secundă în care planurile lui au vreo șansă să-i iasă!

Să nu uităm că Fifty Shades este inspirat în mare parte din Twilight, o altă serie în care lucrurile nu au cum să meargă prost pentru așa numiții eroi centrali, așa că nu era cazul să avem tocmai acum un răufăcător capabil. Și pentru că în toate filmele proaste orice lucru poate fi rezolvat cu un montaj, avem la final o scurtă recapitulare fulger care, printre altele, ne lămurește de ce era d-l Hyde așa de acru, plus alte câteva lucruri la care nu știam că aveam nelămuriri.

Filmul ăsta, pe cât e de scurt, e dureros de urmărit și extrem de previzibil! Sunt convins că nu fac parte din publicul țintă, dar dacă milioane de dudui merg în turmă la cinema să vadă Fifty Shades și îl mai văd și cu sufletul la gură, atunci toți cei care militează atât de agresiv în ultimii ani pentru feminism o fac degeaba. Concluzia lui Christian Grey e simplă: dacă vrei să ai relația perfectă trebuie să cheltui sume colosale pe cadouri imposibile sau să-ți bați nevasta… sau ambele!

Scor:

Pentru cei care se întreabă de ce 2 și nu 1, e pentru că ăla e scorul pentru filmele alea atât de proaste încât îți vine să râzi la ele, cum e The Room, dar partea bună e că de acum îi vom vedea pe Jamie Dornan și Dakota Johnson, doi actori chiar buni de altfel, în cu roluri mai pe măsura lor.

Vrei să vezi un rant și mai agresiv la adresa Fifty Shades? Atunci ar trebui să vezi ce am avut de zis anul trecut despre al doilea film din serie. Hint: nici ăla nu mi-a plăcut:

Review: Fifty Shades Darker

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: