Film

Tomb Raider – Legenda ei începe… din nou | Review

Cel mai bun film făcut după un joc video?

Există o prejudecată în jurul filmelor făcute după jocuri video cum că ar exista un blestem din cauza căruia e imposibil să faci o adaptare bună de genul ăsta. De-a lungul anilor au existat nenumărate tentative de a aduce la viață personaje care au dat extrem de bine în mediul virtual, dar acestea au variat de la penibil (Max Payne, Doom) la decent (Warcraft, Assassin’s Creed), cu câteva plăceri vinovate strecurându-se pe ici pe colo ca Mortal Kombat sau, subiectul review-ului curent, Tomb Raider, mai exact versiunea jucată de Angelina Jolie.

Lara Croft este probabil cel mai cunoscut personaj feminin din gaming, debutul ei din 1996 transformând-o instant într-o fantezie adolescentină, care a făcut gamerii din perioada pre-internet să încerce toate tertipurile posibile pentru a debloca celebrul mod nude. Anii ’90 și începutul anilor ’00 erau o altfel de perioadă, una în care femeile erau mai mult premii pentru Van Damii vremurilor, iar testosteronul domina filmele de acțiune, drept pentru care primele încercări de a adapta Tomb Raider pentru marele ecran au necesitat distribuirea Angelinei Jolie în rolul Larei Croft, atunci considerată apogeul femeii fatale, și adoptarea unei atitudini băiețești din partea ei, care avea să omoare orice șansă ca ea să devină un simbol al feminismului.

Dăm timpul 15 ani mai târziu și iată că avem o nouă Lara Croft, jucată acum de câștigătoarea de Oscar, Alicia Vikander. Actrița suedeză vine ca o înlocuitoare perfectă, oglindind versiunea din jocuri pe care o avem acum, una mai puțin sexualizată și care are potențialul de a deveni un exemplu pentru o nouă generație de tinere, la fel ca Wonder Woman sau Furiosa (Mad Max – Fury Road), dar poate Tomb Raider să rupă blestemul de care vorbeam mai devreme?

Regizorul norvegian Roar Uthaug a bazat noul Tomb Raider pe modelul jocului din 2013 cu același nume, care a relansat cu succes seria cu o recepție critică deosebită. Poveștile sunt oarecum similare, cu Lara mergând pe ostila insulă Yamatai la bordul navei Endurance. Ea este portretizată aici mult mai realist decât în vechiile filme, fiind constant rănită și în dificultate, transmițând durere adevărată atunci când ia o viață pentru prima dată. Bineînțeles că filmul nu putea adapta în sub două ore o poveste care în joc a avut peste zece, dar reușește în linii mari să facă publicului cunoștință cu noua Lara, una mai umană și extrem de striată (thumbs up Aliciei pentru munca depusă la sală!💪🏻)! Dra Vikander este fără îndoială principalul punct de atracție și e normal să fie așa pentru că ea este hoața de morminte din titlu, dar distribuirea ei în rolul Larei este de departe cea mai inspirată alegere a celor din spatele camerelor.

Povestea nu va rămâne neapărat cu publicul pentru că nu este ruptă din stele, dar Tomb Raider are momentele lui care îl fac să merite  să fie văzut, dacă nu la cinema, măcar acasă pe home video atunci când va apărea, în special scena cu avionul prăbușit deasupra cascadei sau scenele cu capcane din mormântul propriu-zis. Alicia Vikander nu este singura alegere inspirată din film, Dominic West și Daniel Wu făcând la rândul lor roluri foarte bune, iar includerea lui Nick Frost (Trilogia Cornetto) a adus unul din cele mai amuzante momente ale filmului.

Per total, Tomb Raider este destul de echilibrat când vine vorba de elementele sale, cu poveste și acțiune decente, personajele sunt explorate atent, intrând fără frică în trecutul familiei Croft și destule semințe sunt plantate pentru eventuale continuări, dar produsul final nu ridică ștacheta în vreun mod remarcabil, în cel mai bun caz se poate spune că nu e un film rău, iar în contextul nenumăratelor tentative eșuate de a adapta jocuri cu succes, asta s-ar putea să fie o concluzie fericită. Alicia Vikander este o alegere foarte inspirată în rolul Larei Croft și puțin mai multă atenție la scenariul unui posibil sequel ar putea aduce în sfârșit și un film foarte bun făcut după un joc video!

Scor:

1 comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: