Animated Film Old-School

The Iron Giant – Gigantul blând | Retro Review

O animație cum nu se mai face în ziua de azi

Din când în când îmi place să-i mai fac o vizită unui film pe care nu l-am văzut de foarte mult timp sau, de ce nu, poate chiar unul recent, cum a fost Guardians of the Galaxy vol. 2, foarte oportun cu inevitabilul Avengers – Infinity War aproape de premieră. Epicul spațial al lui James Gunn este un film perfect adecvat formulei Marvel: amuzant, cu suflet și efecte speciale care se cer văzute pe un ecran cât mai mare. Filmul este îndesat cu referiri și wink-uri către elemente pop-culture și te face să observi amănunte interesante la fiecare re-vizionare, dar un lucru foarte interesant mi s-a părut felul în care l-au folosit din nou pe Vin Diesel în rolul lui Baby Groot, un rol parcă prea diminutiv pentru un tip ca actorul din Fast & Furious, dar care a ieșit impecabil.

Regizorul James Gunn a confirmat între timp că simpaticul copăcel nu este același Groot din primul film, ci fiul acestuia, în timp ce sacrificiul originalului de la finalul Guardians of the Galaxy a fost unul permanent, cu celebrul moment “We are Groot!”:

Rolul lui Groot a fost o schimbare bine venită pentru de obicei foarte intensul Vin Diesel, care cu doar trei cuvinte de dialog a reușit să rezoneze cu spectatori de toate vârstele. Totuși, asta nu e prima dată când actorul joacă un gigant naiv și cu vocabular limitat, The Iron Giant (1999) fiind primul lui personaj de genul ăsta, unul care poate fi văzut ca o figură destul de proeminentă acum în noul film al lui Steven Spielberg, Ready Player One! The Iron Giant a fost debutul de succes în animație pentru Brad Bird, regizorul cunoscut, printre altele, pentru Mission Impossible – Ghost Protocol, Ratatouille și The Incredibles, clasicul Pixar care își va avea vara asta mult așteptata continuare.

video-the-iron-giant-trailer-3-superJumbo

The Iron Giant a ieșit în ’99, o perioadă în care tipul de animație CGI încă nu era standardul, astfel a fost folosită metoda tradițională, care aduce un plus de autenticitate erei pălăriilor fedora în care acțiunea se petrece. Deși aduce mult cu desenele animate de acum multe decenii, filmul lui Brad Bird nu este chiar unul pentru copii, ba chiar, în stilul caracteristic animațiilor, șoptește subtil câteva glume pe care doar adulții le vor înțelege, pe lângă faptul că nu duce lipsă de acțiune.

Hogarth Hughes este puștiul care se împrietenește foarte devreme în film cu Gigantul de Fier, un robot cu origini necunoscute, efectiv picat din cer în timpul unei furtuni și care bineînțeles că se hrănește cu mașini și alte obiecte metalice masive, lucru care va atrage atenția autorităților în zonă, prin agentul special Kent Mansley, jucat de Christopher McDonald, mereu potrivit în roluri negative. Brad Bird induce o stare permanentă de neliniște în filmul său, cu Mansley mai mereu aproape să descopere gigantul și implicarea lui Hogarth în ascunderea lui, în ciuda seninătății amuzante cu care toată lumea ignoră semnele clare că ceva ciudat se întâmplă, în frunte cu mama copilului, jucată de Jennifer Aniston.

The Iron Giant nu este foarte lung, cu finalul puțin sub 90 de minute, dar spune o poveste înduioșătoare, când amuzantă, când tristă, și face din robotul uriaș al lui Vin Diesel una din cele mai cunoscute figuri pop-culture. Actul al treilea sucește un pic tonul ușurel de la început și dă o miză serioasă poveștii, făcând din filmul lui Brad Bird unul comparabil cu cele mai bune producții Pixar, nu doar o simplă animație de duzină.

Pentru cei care caută un film pentru toată familia, Gigantul de Fier este o alegere numai bună, nu foarte lung și care te prinde ușor, ca de altfel toate animațiile regizorului. The Incredibles este considerat totuși magnum opus-ul său, căruia îi voi face și un review în preajma premierei sequel-ului de vara asta, dar până atunci îi voi acorda Iron Giant-ului un:

… în timp ce pe Vin Diesel îl vom auzi din nou din 27 aprilie în Infinity War, jucând de data asta versiunea adolescentă a lui Groot și, din câte se pare, fiind foarte implicat în crearea noului ciocan al lui Thor, Stormbreaker!

1 comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: