Jocuri Video

God of War – Povestea până acum

Istoria lui Kratos

Consolele celor de la Sony ne bucură cu conținut și aventuri de calitate încă de la debutul clasicului Playstation, lansat tocmai în ’94. Atunci, Crash Bandicoot a devenit instant mascota brandului, aducând jucători din întreaga lume spre o nouă platformă, una care se voia să concureze cu SEGA și Nintendo, giganții de atunci. Deja e la ordinea zilei succesul consolelor Playstation, aflate acum la a 4-a generație, dar Crash mai are un merit care până la urmă a definit felul în care studiourile Sony creează personaje, iar după cum se știe, ultimii 24 de ani ne-au adus nenumărate “mascote” clasice, care vor rămâne mereu nume importante în gaming.

Printre ele, Jak & Daxter, Nathan Drake (seria Uncharted), Sackboy (seria Little Big Planet), Rachet & Clank, dragonul Spyro sau Sly Cooper au marcat milioane de copilării, dar dacă ar fi să alegi un singur personaj reprezentativ pentru Playstation, așa cum Mario este pentru Nintendo, atunci însuși Zeul Războiului, Kratos, este acel personaj! (Parcă și aud sunetul de meniu al primului joc!)

Studioul Sony Santa Monica este responsabil pentru importanta bornă numită seria God of War, una care transcende nu mai puțin de 3 generații ale consolei japoneze, în timp ce Kratos rămâne unul din cele mai cunoscute personaje din gaming, iar noul joc, numit simplu God of War, fără vreun nume sau subtitlu adăugat, pare că îi va ridica reputația pe noi culmi, adunând deja zeci de scoruri perfecte din partea site-urilor de specialitate. Dar cum a ajuns Kratos la acest statut și care este povestea lui de până acum?

Din Grecia Antică în Midgard-ul mitologiei nordice

(ATENȚIE! Conține spoilers pentru întreaga serie God of War)

Totul a început cu Zeus, entitatea atotputernică din centrul mitologiei grecești, care a auzit de o anume profeție ce spunea că va fi ucis de mâna unui muritor de rând, unul cu însemne extrem de distincte pe corp. Speriat de această profeție, Zeus și-a trimis copiii, pe Ares și Atena (zeii războiului), să se ocupe de problemă. Ares îl găsește pe copilul cu însemnele respective și îl ia, în ciuda opoziției fratului său mai mare. Problema? Copilul luat de Ares este de fapt Demos, fratele mezin al lui Kratos, acesta din urmă scăpând cu viață doar datorită Atenei, care pe lângă faptul că era divinitatea războiului, era și zeița înțelepciunii, și i-a sugerat lui Ares să-l lase pe băiat să trăiască.

Motivat de dispariția fratelui său mai mic, Kratos își face un tatuaj care să imite semnele din naștere ale lui Demos și devine un membru al armatei spartane, folosindu-și furia pentru a urca toate gradele acesteia și să-și răzbune într-o zi fratele. Kratos nu a fost totuși doar o mașinărie de ucis și a avut timp să-și întemeieze chiar și o familie cu Lysandra, împreună cu care a avut o fiică (Calliope). Acesta a ajuns la rangul de căpitan după ce a găsit un element vindecător numit ambrosia într-o luptă cu Ulrich și barbarii săi și cu aceasta a putut să-și salveze fiica bolnavă de ciuma care a decimat ținutul. Victoria lui Kratos nu avea totuși să dureze prea mult, același Ulrich revenind cu a sa hoardă barbară și nimicind forțele spartane. Chiar și așa, cu sabia (la propriu) deasupra capului, Kratos rostește cuvintele care aveau să-i bântuie restul zilelor:

Ares nu a ratat ocazia de a avea un discipol de talia lui Kratos și a nimicit instant forțele lui Ulrich, înlănțuindu-l pe spartan pe veci de Lamele Haosului, ca un reminder permanent de loialitate față de zeul războiului.

Descinderea lui Kratos într-o mânie fără sfârșit începe aici, cu sute de victime căzute la picioarele lui pentru a satisface pofta de sânge a lui Ares, umanitatea lui atârnând de un fir de ață doar datorită Lysandrei și a fiicei lor, Calliope. Ares comandă atacarea unui templu, culmea! ridicat pentru a o venera pe sora lui, Atena. În ciuda oracolului care încearcă să salveze templul cu vorba bună, Kratos rade tot ce vede în calea sa, lucru care avea să-l coste extrem de scump, după cum însuși Ares și-ar fi dorit! Ultimele două victime aveau să fie chiar Lysandra și Calliope trimise la templu de însuși Ares, cele două fiind mascate pentru spartanul orbit de furie. Kratos, acum devastat, își încalcă jurământul față de zeul războiului și jură să se răzbune pentru moartea familiei lui. Același oracol de care ziceam mai devreme îl blesteamă pe Kratos să poarte cenușa celor dragi lui pe corpul său, acum alb ca o stafie și cu o nouă poreclă:

Fantoma Spartei

De aici încep evenimentele ultimului joc apărut, God of War – Ascension, în care Kratos, liber de influența lui Ares, este capturat de cele 3 Furii, entități extrem de puternice care erau însărcinate cu pedepsirea tuturor celor care și-ar fi încălcat jurămintele. Furiile l-au ținut pe Kratos în sevraj, disipind tot mai multe din amintirile sale cu fiecare zi. Norocul său a stat în Orkos, un semizeu parazitat la propriu de memorii. Singura cale pentru Kratos să-și mai amintească ceva a fost să le omoare pe Furii, ceea ce face relativ ușor, dar nu poate fi eliberat complet de sub influența lor decât cu prețul vieții lui Orkos, lucru pe care, ce-i drept ezitant, îl face și este instant lovit pentru a doua oară de gândul morții soției și a a fiicei lui. Săracul!

Lanțurile Olimpului

Tot în intervalul primului titlu God of War are loc și povestea spinoff-ului pentru PSP, Chains of Olympus, în care Kratos cade la învoială cu Persefona, regina “Lumii de Jos” pentru a fi reunit cu fiica lui, Calliope. Bineînțeles că lucrurile nu sunt prea simple și pentru ca acest pact cu diavolul să aibă loc, Kratos trebuie să renunțe la puterile lui, ceea ce va face fără ezitare, iar Calliope este din nou în brațele tatălui ei!

maxresdefault
Unul din cele mai triste QTE-uri din gaming

Bucuria lor nu are să dureze prea mult, căci Persefona îl dezlănțuie pe puternicul titan Atlas, iar cu toată lumea în pericol, Kratos pornește din nou să taie și să spânzure, lăsând-o în urmă pe micuța Calliope. După o luptă… (Ahem!!!)… titanică, Kratos îl învinge pe uriașul Atlas, îl leagă de tavanul Lumii de Jos și pleacă în căutarea Persefonei. Fantoma Spartei o ucide fără milă, dar moartea ei provoacă o explozie imensă care în mod normal ar fi sfărâmat lumea întreagă, dar spre norocul tuturor, toată povara cade pe Atlas, acum sortit să poarte tot globul pe umerii săi.

Urmează zece ani în care Kratos, dorind să scape de toate amintirile lui, îi slujește pe zei. El o confruntă pe Atena (zeița) și îi cere să scape odată de coșmaruri, iar condiția ei e simplă: să-l omoare pe Ares! Cu gândul că poate să scape de povara morții celor dragi și să se răzbune pe zeul războiului în același timp, Kratos pornește spre Atena (orașul), unde un oracol îi spune că Ares poate fi învins doar cu ajutorul Cutiei Pandorei, care bineînțeles că nu putea fi depozitată în vreo debara prin apropiere. Cutia se află pe spatele unui alt titan de dimensiunile unui munte, Chronos. Kratos face ce știe mai bine și rade tot în calea lui, intrând în posesia Cutiei, doar ca Ares, simțind ce se întâmplă, să-l răstignească pe perete cu o lovitură de lancie venită de la kilometri depărtare. După un lung periplu în infern, Kratos este readus la viață și deschide cutia, puterile acesteia transformându-l într-un gigant de dimensiunea lui Ares.

ares_confronting_kratos.jpg

Cei doi se luptă, iar zeul războiului încearcă să-i inducă rivalului său vedenii cu soția și fiica lui. Văzând negru în fața ochilor, Kratos nu se lasă și îl omoară pe Ares, iar răzbunarea lui e completă. Fericit că va scăpa în sfârșit de coșmaruri, Kratos – aproape zâmbind – vine în fața Atenei, dar vorbele ei nu sunt deloc cele pe care ar vrea el să audă: “niciun zeu sau om nu poate uita atrocitățile pe care le-ai comis”. Dezamăgit, fostul căpitan spartan se urcă pe cel mai înalt munte și se aruncă în gol, dar zeii au cu totul altceva de gând! Kratos este ridicat și mai sus decât vârful muntelui și este numit noul Zeu al Războiului!

De pe noul său tron, Kratos începe să aibă niște viziuni care îl fac să caute templul lui Poseidon, zeul mărilor. Pe cine găsesște acolo? Pe mama lui, aflată în pragul morții, dar care cu ultima suflare apucă să-i spună fiului ei că Demos, fratele mai mic răpit de Ares când era copil, încă trăiește, dar se află în mâinile zeului morții, Thanatos! Partea asta a poveștii este capitolul Ghost of Sparta, cel de-al doilea spin-off pentru PSP. Kratos este nevoit să lupte cu el însuși, mai exact cu o versiune mai tânără a lui și își recuperează armata spartană care preceda întreaga serie. Cei doi frați ajung față în față, dar Demos nu e deloc prietenos față de Kratos, pe care îl vrea mort pentru că a fost luat de Ares din cauza lui. Thanatos intervine în conflictul fratern pentru că vrea să-l omoare pe Demos cu mâna lui și cei doi frați au ocazia să lucreze împreună. Thanatos este învins, dar cu prețul vieții lui Demos. Săracul Kratos își pierde încă o dată familia și în timp ce își pune fratele în pământ, groparul îl numește Distrugătorul de Lumi!

Dezlegat complet de lumea muritorilor de rând, Atena îi propune lui Kratos să devină un zeu în toată regula, dar el refuză și răspunsul lui lasă jucătorii cu gura căscată”

“Zeii vor plăti pentru asta!”

maxresdelt

Kratos se folosește din plin de armata recăpătată pentru a readuce Spartei gloria de altă dată, în timp ce zeii din Olimp sunt din ce în ce mai îngrijorați de acțiunile lui. Atena încearcă să apeleze din nou la vorbă bună ca să-l tempereze, dar nu există cale de întoarcere! Kratos îi întoarce spatele și pornește spre Rodos, unde o parte din puterile lui sunt furate de o pasăre magică și sunt transferate celebrului colos al orașului. O nouă luptă titanică are loc, iar de nicăieri, pe un fulger de-al lui Zeus apare Sabia Olimpului, cea mai puternică armă care a existat vreodată. Balanța luptei se înclină în favoarea lui Kratos, dar bineînțeles că există și o “clauză” dubioasă: el trebuie să-și mute toată puterea în sabie pentru a putea învinge, ceea ce se și întâmplă. Strivit de mâna colosului pus la pământ, Kratos – acum un muritor de rând – se târăște spre sabie ca să-și recapete puterile, dar apare Zeus, deghizat în pasărea de mai devreme.

Planul a fost să-l scoată din schemă pe spartan, care este purtat spre lumea morților, unde – spre norocul lui, găsește un nou aliat, pe titanul Gaya! Cei doi plănuiesc să se folosească de un artefact care funcționează exact ca o mașină a timpului, iar Kratos reapare în momentul în care a fost trădat de Zeus și îi fură sabia. Zeus scapă la limită, după ce este salvat de Atena, care se pune în calea lamei, sacrificându-se,  și îi șoptește lui Kratos de ce nu l-a putut lăsa să-l omoare pe zeul suprem: “Zeus este Olimpul! Dacă moare el, moare toată lumea!” și “Niciun fiu nu ar trebui să-și distrugă tatăl”. Ca să vezi! Kratos este fiul lui Zeus! Cine ar fi crezut!

God of War III

god-of-war-iii-remastered-5
Tată vs Fiu

Kratos se folosește în continuare de artefactul cu puteri temporale pentru a-și întări armata cu titani din trecut și împreună atacă Muntele Olimp. Ajutat de Gaya, Kratos obține o victorie importantă când îl învinge pe Poseidon, inundând întreaga lume drept consecință! Zeus aruncă un fulger spre cei doi și îi aruncă spre pământ, doar că de data asta Gaya reușește să se salveze și refuză să-l mai ajute pe Kratos care, pentru a cincea oară, moare! El o ia din nou de la zero și îl învinge pe Hades, stăpânul Lumii de Jos și află cum îl poate ucide pe Zeus, folosind din nou Cutia Pandorei. După un scurt storyline care nu duce nicăieri, Cutia se dovedește a fi goală, iar Kratos și Zeus sunt față în față în sfârșit! Toată lumea din jurul lor este în ruine, în timp ce Gaya ajunge în sfârșit în vârful muntelui și încearcă să-i omoare pe amândoi, dar după o lovitură eșuată, ei pică în interiorul titanului și lupta se dă aproape de inima ei. Kratos împușcă doi iepuri dintr-o lovitură și cu o singură mișcare îl împunge pe Zeus, iar vârful sabiei intră și în inima Gayei.

Kratos este învingătorul tuturor zeilor și titanilor, dar Zeus mai are un as în mânecă. O proiecție a lui revine la viață și încearcă să-l domine pe Kratos cu viziuni din viața sa de muritor, folosind imagini cu familia sa moartă. După zece ani de coșmaruri, Kratos e sătul și îi împinge spiritul lui Zeus înapoi în corp, zdrobindu-i efectiv capul. Atena reapare pentru ultima dată sub formă de spirit și dezvăluie că de fapt Cutia Pandorei nu era goală, ci a fost plină de rău, dar și de speranță, aceasta din urmă ajutându-l pe Kratos să-i învingă pe zei. Atena îl roagă pe fratele ei să-i înapoieze speranța pentru a o putea da oamenilor, dar văzând dezastrul din jurul său, Kratos își înfige propria sabie în piept, murind a nenumărata oară, dar în scena finală, corpul lui nu mai e acolo, doar o dâră de sânge coboară pe stânci.

După cum știm deja, Kratos nu moare și va putea fi văzut din 20 aprilie în noul joc God of War, de data asta făcând saltul către mitologia nordică, unde va porni într-o nouă aventură alături de fiul său, Atreus! Review în curând!

kratos_atreus_god_of_war_2018-HD

1 comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: