Film

Pacific Rim Uprising – Un succesor pe măsură? | Review

Anulează apocalipsa! Din nou!

Pacific Rim a fost unul din filmele surprinzătoare ale lui 2013, un produs original, care nu era bazat pe un comic sau anime deja existent, ci doar născut din pasiunea incomensurabilă a lui Guillermo del Toro pentru monștri. Filmul a fost un succes financiar moderat, dar a fost apreciat pentru efectele vizuale impresionante folosite pentru a aduce la viață luptele dintre Kaiju, creaturile uriașe venite din “cercul de foc” aflat pe fundul Pacificului, și Jaegeri, roboții uriași construiți de oameni pentru a proteja lumea.

Del Toro s-a reorientat între timp spre producții mai artistice, câștigând masiv la Oscaruri cu al său The Shape of Water, dar studiourile Universal nu puteau rata ocazia de a exploata potențialul imens avut de Pacific Rim și așa ne-am ales cu continuarea de anul ăsta! Uprising este un sequel de genul “moștenire”, cu doar câteva personaje secundare din original făcându-și apariția, iar ștafeta este preluată de o nouă distribuție mai tânără.  Astfel, “absolvenții” Sons of Anarchy, Charlie Hunnam și Ron Pearlman, nu sunt prezenți, dar nici Idris Elba, al cărui rol, Stacker Pentecost, va rămâne în istorie pentru cel mai bun discurs de la cel al lui Bill Pullman din Independence Day!

Pacific Rim Uprising stă de data asta pe umerii lui John Boyega, unul din star-urile cele mai promițătoare ale noului val, care pare să se simtă în largul lui în filme cu bugete imense, după ce s-a călit în noile producții Star Wars, The Force Awakens și The Last Jedi! Britanicul îl joacă pe Pentecost Jr, pe Jake, și pare că echilibrează mult mai bine momentele comice decât Charlie Hunnam.

Povestea are loc la 10 ani după evenimentele primului film, când rangerii au reușit să-și piloteze Jaegerii spre victorie și să închidă poarta intradimensională prin care veneau monștrii. Jake Pentecost este un pierde-vară la începutul filmului, dar este imediat băgat în horă după ce intră în câteva belele legale împreună cu Amara (Cailee Spaeny), o tânără foarte talentată pe partea de mecanică. Ca să scape de închisoare, cei doi trebuie să se înroleze pentru forțele care antrenează piloți de Jaegeri, unde Amara face cunoștință cu tinerii recruți pe care scrie cu litere de-o șchioapă “viitorul francizei”, în timp ce Jake trebuie să-i antreneze împreună cu o cunoștință mai veche de-a lui, prietenul/rivalul Nate (Scott Eastwood).

Primul Pacific Rim a făcut două lucruri foarte bine: a avut acțiune spectaculoasă și a arătat extrem de bine! Cu Guillermo del Toro implicat acum în alte proiecte, Uprising a fost pus în mâinile extrem de capabile ale lui Steven deKnight, creatorul serialului Spartacus și cel responsabil pentru excelentul prim sezon din Daredevil. Unde del Toro ne-a oferit o experiență viscerală memorabilă cu luptele uriașe pătate de neoane colorate sub ploile nocturne ale Hong Kong-ului, de Knight nu se sfiește să ne arate acțiunea în plină zi, iar departamentul SFX și-a meritat banii!

Recunosc totuși că în prima parte a filmului s-a simțit că Pacific Rim 2 este influențat intens de decizii birocratice. Multă expozițiune și momeli care ar fi vrut să fie tease-uri pentru viitoare continuări l-au făcut pe extrem de talentatul regizor să pară legat la mâini, dar a doua jumătate a filmului reușește să surprindă, ce-i drept datorită unui twist ciudățel venit din partea personajului lui Charlie Day, și aduce acel sentiment de suspans atât de necesar unui film cu monștri uriași. Totuși, duelurile dintre Jaegeri și Kaiju nu sunt singurul punct de atracție din Uprising pentru că acum avem ocazia să vedem și bătăi între roboți, bătăi care sunt chiar mai interesante și sunt binevenite în caz că seria va continua.

În final, Pacific Rim Uprising este un film de acțiune decent, nu exagerat de lung ca un Transformers și aduce destule momente care îl fac să merite o vizionare. Nu se poate spune că pune coada la cireașă, dar în climatul actual de la Hollywood, se putea mult mai rău.

1 comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: