TV

Westworld – Povestea până acum

S-au întâmplat foarte multe în doar 10 episoade!

După o perioadă de pauză care pare neverosimilă după standardele din ziua de azi, 2 ani, Westworld, serialul SF/high concept al celor de la HBO revine în sfârșit pe micile ecrane! Noul sezon va avea 10 episoade și va continua povestea parcului de distracții ultramodern cu tematică western, întregind narațiunea atât de complexă pe care Johnatan Nolan și echipa lui de scriitori au început-o în 2016.

Primul sezon din Westworld, deși s-a întins pe durata a doar 10 episoade, a avut o grămadă de lucruri de spus și chiar a devenit complicat de ținut pasul cu el la un moment dat. Ca o notă personală, chiar am apucat să vorbesc cu fani declarați ai serialului care nu au prins twist-urile importante ca cel al identității omului în negru (mai multe despre el mai târziu), dar pentru asta există recapitulări de genul ăsta, mai ales după pauze lungi între sezoane, așa că să fie lumină!

jjhhjm

Westworld își așterne povestea cu du-te/vino-uri temporale și multe flashback-uri puțin aparente venite ca explicații pentru semnele de întrebare care se ridică pe parcursul primelor 10 episoade, așa că pentru o înțelegere mai ușoară, voi ține lucrurile pe cât posibil în ordine cronologică!

Corporația Delos este cea din spatele theme-park-ului extrem de sofisticat, în care oameni cu fantezii despre Vestul Sălbatic și buzunarul gros se pot scufunda complet într-o lume imensă, construită cu atenție la fiecare detaliu, mai ales când vine vorba de locuitorii ei. Westworld e populat de androizi extrem de realiști numiți “gazde”, cu care vizitatorii pot interacționa în voie, până când memoriile lor sunt resetate la sfârșitul fiecărei zile. Gazdele primesc constant patch-uri de îmbunătățire pentru a aduce mai mult realism pentru vizitatorii care pot lua parte în voie la storyline-urile și quest-urile preprogramate. După cum e de așteptat, nu multă lume ia trenul spre Westworld doar pentru puțin aer curat, ei putându-le face gazdelor ce le poftește inima, inclusiv să le facă rău, să dea drumul la fantezii perverse sau chiar să le omoare, acestea fiind reprogramate să uite totul și să o ia de la capăt a doua zi.

Creatorii parcului au fost Arnold Webber și Robert Ford, acesta din urmă jucat de Sir Anthony Hopkins. Cei doi nu au văzut totuși Westworld la fel, cu Arnold înclinând spre un A.I. complet conștient pentru gazde pentru că dorea ca ele să fie protagonistele poveștii. Teoria lui avea o structură piramidală, cu memoria la bază, apoi improvizație și interes de sine. Vârful piramidei a fost mai greu de pus la punct, iar în final au mers pe teoria “minții bicamerale”, conform căreia o forță superioară dictează creierului toate gândurile, un fel de monolog intern care permanent să le modeleze mintea. Piramida avea să fie totuși mult prea simplă, iar Arnold era convins că un labirint ar fi fost forma ideală pentru asta.

După moartea fiului său, Charlie, Arnold se cufundă în munca lui, ghidat de gândurile pro-gazde și se apropie foarte mult de una dintre ele, Dolores (Evan Rachel Wood), pe care o ghidează subtil prin labirint. Ea rezolvă “puzzle”-ul sinonim cu reprezentarea teoriei lui Arnold asupra conștiinței, dar asta pune în pericol soarta parcului, cu gazdele având acum potențialul de autonomie completă și astfel, Dolores este reprogramată cu un nou protocol, Wyatt, un personaj cu tendințe criminale, care masacrează întreaga populație a orașului Escalante și îl ucide inclusiv pe Arnold, o ființă umană, lucru nepermis pentru androizi după design. Arnold își sacrifică propria viață pentru a ține parcul închis pentru că era de părere că gazdele aveau potențialul de atinge niveluri umane de conștiință, dar o face în zadar!

Westworld nu are un succes financiar imediat, dar lucrurile se pun pe o direcție pozitivă odată cu vizita cumnaților William și Logan, doi potențiali finanțatori.

JSJSHDCJHAS
Cumnații William (pălărie albă) și Logan (pălărie neagră)

Cei doi au viziuni diametral opuse pentru cum ar trebui să experimentezi parcul, cu Logan jucând totul ca un personaj negativ, de unde și pălăria, în timp ce mult mai inocentul William își păstrează manierele de băiat bun din viața de zi cu zi. El o întâlnește pe Dolores, acum reprogramată după mascarul pe care l-a comis, și cei doi par a avea o conexiune specială, cu vocile lui Arnold acum reapărute în mintea lui Dolores, care își reîncepe călătoria spre conștientizare deplină. Cumnații se ceartă tot mai mult din cauza viziunilor diferite asupra jocului și Logan o înjunghie pe Dolores doar ca să-i arate lui William că este doar un robot, dar ea își încalcă protocolurile și se apără, reușind să fugă. William nu reacționează prea bine și începe să mutileze o serie de gazde, lucru care scoate la suprafață partea lui întunecată! Încântat de felul în care violența îl stimulează, el hotărăște să investească masiv în parc, practic aducându-i salvarea de la faliment. Dolores este, între timp, reprogramată și își reia atribuțiile de “fată bună”, spre dezolarea completă a lui William care nu poate înțelege cum legătura lor s-a disipit ca pocnind din degete și își asumă noua lui personalitate, cea a Omului în Negru…

tmg-facebook_social
Unul și același!

Cine ar fi crezut? Personajul fără scrupule jucat de Ed Harris este unul și același cu inocentul William! Sigur, el nu e genul de personaj negativ care face lucruri rele și își răsucește mustața în timp ce râde malefic, ba chiar este în continuare un familist convins și un filantrop, dar asta bineînțeles în afara parcului. În Westworld el își poate satisface toate fanteziile depravate, dar douăzeci și ceva de ani în care l-a tot vizitat au început să-și spună cuvântul, Omul în Negru fiind acum obsedat să-i afle fiecare secret ascuns. Poftele de sânge nu aveau totuși cum să nu se scurgă și în viața personală, iar soția lui se sinucide, lucru care l-au pus pe acum bătrânul William pe un făgaș distructiv din simpla dorință de a ieși din amorțeală. Pentru a mai putea simți ceva, orice, Omul în Negru se orientează spre o altă gazdă importantă poveștii: Maeve (Thandie Newton).

cq5dam.web.1200.675

În momentul în care Omul Negru o vede pe Maive pentru prima oară, ea este o simplă mamă preocupată de creșterea fiicei ei. William o omoară fără ezitare, iar asta îi arată pentru prima dată labirintul, un secret care avea să devină obiectivul lui principal, ultimul mister pe care parcul i-l mai ascundea, chiar dacă acesta era dedicat exclusiv gazdelor, pentru a putea atinge nivel maxim de conștiință.

În prezent, Westworld este un succes imens, asta la peste trei decenii după moartea lui Arnold. Parcul plănuiește noi narațiuni pentru clienții săi în timp ce Ford (Anthony Hopkins) începe să piardă serios încrederea celor care îl finanțează. Viziunea lui Ford s-a izbit de la bun început de cea a lui Arnold, el insistând că un loc în care oameni au liber la desfrâu ar fi fost un pas înainte pentru umanitate. Bătrânul creator al parcului încalcă orice urmă de etică și creează o gazdă specială, pe Bernard, exact după chipul și asemănarea lui Arnold, pe care o pune să supervizeze evoluția întregului program, fără ca nimeni, inclusiv Bernard, să fie conștienți de ce se întâmplă.

După decenii în care Ford a văzut lucrurile în felul lui și cu concedierea bătându-i la ușă, el realizează în sfârșit ce a vrut Arnold de fapt. Ford își dă seama de imoralitatea persecutării gazdelor în condițiile în care parcul nu ar fi fost închis acum sub nicio formă datorită succesului financiar imens, așa că lasă câteva portițe pentru androizi ca să-și pregătească revolta, începând cu reveriile. Acestea sunt mici gesturi mimice cu mare însemnătate în economia finală a evoluției gazdelor. Reveriile sunt mici glitch-uri care permit androizilor să stocheze informații vechi chiar și atunci când sunt resetați, asfel existând posibilitatea să-și amintească prin ce au trecut la mâna oamenilor și să-și dezvolte conștiința.

43ba49ffbb63dd8ffffd6d9c921a39af06b9e3c9

Gazda cea mai afectată de reverii este Maeve! Ea este reprogramată ca matroana bordelului din Sweetwater, dar flashback-uri dintr-o “viață” anterioară în care avea o fiică încep să o bombardeze din ce în ce mai tare. Ea se trezește în timp ce este reparată, vede tot ce se întâmplă în spatele cortinei și realizează că viața ei e falsă. Ea convinge o altă gazdă să o omoare doar ca să poată reveni în laboratoarele Delos pentru câteva upgrade-uri. Maeve convinge doi tehnicieni să o reconstruiască la standardul cel mai înalt, fără explozibilul din cap cu care toate gazdele erau gandite ca măsură de precauție. Ea are acum atribute sporite, inclusiv posibilitatea de a controla alte gazde, dar aflăm în mod surprinzător că tot ce se întmplă cu ea era de fapt o preprogramare făcută de Ford. Ingenios bătrânul! Acțiunile lui Maeve din lumea reală au atras destulă atenție încât gazdele decomisionate au avut timp să se reporneasă și să fie gata de revoltă. Totuși, Maeve nu rămâne un simplu pion în strategia lui Ford, iar tot ce a făcut până în acel moment o ajută să atingă conștiință deplină.

Maeve este tentată să plece din facilitatea Delos și să descopere lumea reală, dar alege să se întoarcă pentru a-și găsi fiica din programarea precedentă. Acum, planurile lui Ford nu mai pot fi oprite! Noile narațiuni nu pot fi incluse, pe când cele vechi intră în colaps, cu glitch-uri din ce în ce mai pronunțate, prin care gazdele încep să atace vizitatorii și chiar și tehnicienii.

Pricipala problemă pentru Ford rămâne acum Theresa, cea responsabilă cu asigurarea calității parcului, care lucrează cu Charlotte Hale (Thessa Thompson), o membră a consiliului director, pentru a-l da jos din funcție. Theresa, cu toate intențiile ei bune nu are parte de happy end și este ucisă de Bernard la ordinul lui Ford! Ironia sorții? Theresa și Bernard chiar aveau o relație intimă, în ciuda faptului că amândoi erau inconștienți de natura lui sintetică. Ford nu se oprește aici și reactivează protocolul Wyatt din subconștientul lui Dolores, folosind cuvintele de declanșare:

Dolores începe să audă voci în capul ei, ba pe ale lui Ford, ba pe ale lui Arnold, terminând cu ale ei, întregind teoria minții bicamerale. Ea are o scurtă călătorie cu Omul în Negru și realizează că el e de fapt William. Deși Dolores a fost torturată de el în primele episoade, ea acum reușește să-l doboare fizic și dă de înțeles că el nu mai deține controlul, deși s-ar putea spune că se referă aici la întreaga omenire, nu doar la William neapărat. Dolores ia parte în noua narațiune a lui Ford, Călătorie în Noapte, unde este rănită. La reparații, ea este în sfârșit față în față cu Ford, care o învață despre greutățile prin care trebuie să treci ca să atingi conștientizarea deplină.

Dolores își depășește și ea programarea și îl ucide pe Ford în fața întregului consiliu director, în același fel în care a sfârșit și Arnold, iar revoluția sinteticilor începe! Așa s-a încheiat primul sezon din Westworld, serialul HBO care arată mult potențial pentru viitor. Multe lucruri au rămas încă nerezolvate, iar noile episoade vor întregi povestea parcului high-tech, cu o nouă adiție importantă, Shogun World, și revenirea majorității personajelor. Pe parcursul noului sezon voi reveni cu review-uri detaliate pentru fiecare episod în parte și în intervalul ăsta voi include și un articol despre Westworld, filmul original din 1973 după care întreg serialul este inspirat, așa că stay tuned!

3 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: