Film

Solo – O poveste Star Wars | Review

Star Wars, acțiune, piu piu!

Star Wars e un fenomen care a influențat milioane de copilării de-a lungul celor patru decenii de când George Lucas ne-a adus primul film dintr-o galaxie foarte foarte îndepărtată. Legendarul cavaler Jedi, Luke Skywalker, enigmaticul Darth Vader și luptele spațiale mult înaintea vremurilor au făcut saga asta să modeleze imaginația celor mici și nu numai! Totuși, între atâtea elemente grandioase, adevăratul spirit Star Wars nu a stat în armele de dimensiuni planetare, săbiile laser sau puterile aproape nelimitate ale Jedi-ilor sau a celor din ordinul Sith! Forța a fost mereu (culmea!) în cel care a fost convins cu greu să creadă în ea, Han Solo…

han

Între toate rasele aliene și culturile străvechi, Han este ancora dintre noi, muritorii de rând, și toate elementele ce fac Star Wars să fie… Star Wars! Deși inițial el este un ateu convins al Forței și un rebel fără cauză, Han este cel care însuflețește o serie lăsată multă vreme în nuanțe de alb și negru. Personajul lui Harrison Ford a lansat practic stilul băiatului rău cu o inimă de aur, iar acum, mai bine de 40 de ani mai târziu, Disney și Lucasfilm au hotărât că fanii vechi și noi au nevoie de mai mult context pentru a vedea de ce Han are atitudinea de la începutul A New Hope, cum s-a cunoscut cu Chewie și, nu în ultimul rând, dacă a tras primul sau nu! Spoiler! Da, normal că a tras primul!

Solo – A Star Wars story este un film cu o istorie extrem de zbuciumată și s-ar putea să fi avut cea mai scumpă producție din întreaga serie. Duo-ul de regizori, Phil Lord și Chris Miller (The LEGO Movie), au fost concediați aproape de încheierea filmărilor pentru că șefii Disney/Lucasfilm nu au fost mulțumiți de libertatea pe care cei doi și-au luat-o cu scenariul și punerea unui accent mai mare pe improvizație. Veteranul, Ron Howard, omul din spatele excelentelor Rush și Miracle, a fost adus de urgență, a refilmat totul în timp record și în mare măsură a creat o aventură fun și surprinzător de reușită!

movie_review1-1-0f60551b2e6f7e1f
photo: Disney

Desigur, din cauză că Solo are loc în jur de 8 ani înainte de A New Hope, nu-l puteam avea tot pe Harrison Ford în rol, în primul rând că e mult prea bătrân și în al doilea că se bate cu pumnul în piept de câteva decenii că urăște personajul, dar, ce-i drept, a avut cuvinte de laudă la adresa succesorului său, Alden Ehrenreich! Acest nou și mult mai tânăr Han îmbrățișează o mare parte din aspectele definitorii ale personajului și nu pare neapărat că îl imită pe Ford, cât oferă propria lui idee despre cum s-ar fi purtat domnul Solo în tinerețea lui. Apropo de Solo, felul în care primește numele ăsta a fost probabil cea mai penibilă fază din film și anulează cumva multe lucruri din celelalte filme, dar l-aș considera un element pe care mai bine l-am trece cu toții cu vederea.

Solo nu stă totuși doar pe umerii lui Han, ci avem parte de mai multe personaje din trilogia originală, care fac lucrurile un pic mai familiare. Filmul nu este doar originea protagonistului ei, ci ne arată și cum s-a ales cu pistolul lui semnătură, celebra Kessel Run, de care am auzit doar în treacăt și, nu în ultimul rând, cum s-a întâlnit cu Chewbacca și cel mai cool gagiu din întreaga Galaxie, Lando Calrissian!

r0htkuyszxu0jbn9q7kx

Dacă la Chewie lucrurile au rămas extrem de familiare, în ciuda faptului că e jucat de un nou actor, Lando a fost un element pe care toții fanii Star Wars îl așteptau. Trebuie să recunosc că nu sunt fan Donald Glover, dar mi-a plăcut foarte mult interpretarea lui! Uneori pare că el îl imită pe legendarul Billie Dee Williams, dar rolul i se potrivește perfect, de la pelerinele ridicole pe care le deține, atitudinea elegantă și… să le zicem fetișurile îndoielnice la care se face referire în film. Solo ne oferă destule momente care fac referire la relația ulterioară pe care cei doi o vor avea, cu hint-uri subtile pentru fanii hardcore, dar și altele mai evidente, cum ar fi câștigarea Millenium Falcon-ului de către Han. Șoimul este nou-nouț aici și oferă câteva scene spațiale extrem de spectaculoase, probabil cele mai reușite din întregul film.

ZOMBIELANDBLOKE
photo: Disney

Distribuția nu se rezumă doar la fețe familiare, ci Han are de-a face cu banda colorată de nelegiuiți ai lui Beckett (Woody Harrelson), care ia rolul de mentor pentru viitorul contrabandist. Deși nu sunt focusul principal al poveștii, Beckett, Val (Thandie Newton) și Rio (Jon Favreau) se fac remarcați cu ușurință, la fel ca noul droid, L3-37, care nu doar că e extrem de amuzantă, dar crează și o legătură interesantă cu A New Hope! Solo, cu toate păcatele lui și ocazionalele inconsistențe narative, nu duce lipsă de o distribuție puternică, iar personajele, pe lângă scenele spațiale superbe, sunt cu siguranță un punct forte. Totuși, nu chiar toți sunt la același nivel, Paul Bethany intrpretând un villain destul de ușor de trecut cu vederea, dar Emilia Clarke reușește în sfârșit un rol de acțiune memorabil, după dezamăgitorul Terminator – Genisys. Personajul ei, Qi’Ra, face trimiteri la vechiul canon Legends și nu este un simplu pion în dezvoltarea ulterioară a lui Han, ba chiar e singura care mai scutură un pic narațiunea de la liniaritate deplină. Personajul ei are mai multe straturi interesante și ridică unele semne de întrebare interesante, atât pentru viitorul acestor antologii, cât și pentru seria episodică de bază.

HanSolo5a7e0766a3747-900x600
photo: Disney

La aproape două ore, Solo – A Star Wars Story rulează destul de mult în spiritul unui film Marvel. Avem glume, acțiune și un act 3 spectaculos, dar discrepanța dintre regizorii inițiali și Ron Howard nu putea să nu lase ceva urme, așa că editarea pare șchioapă de multe ori. Pentru cei care vor un film de vară, care intră bine cu un popcorn, Solo se potrivește perfect, dar în actuala stare de spirit a fanilor Star Wars, nu-l văd să aibă viață bună pe termen lung. Mie, personal, mi-a plăcut cam la fel de mult ca Rogue One, dar nu se ridică la nivelul The Last JediA New Hope sau Empire și aduce mai mult a un episod live-action din Rebels, ceea ce – în concluzie – nu e un lucru rău.

Scor:

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: