Film

Jurassic World – Un Regat în Ruină | Review

În ruină într-adevăr!

Si ce titlu potrivit au putut să aleagă pentru filmul ăsta! Jurasic World – Fallen Kingdom este continuarea mega-succesului financiar din 2015, Jurassic World, care a adus peste 1.5 miliarde $ profit! Atunci dinozaurii au redevenit un element marketabil și, cu așa feedback din partea publicului, o continuare era inevitabilă!

Fallen Kingdom îi readuce în prim plan pe Claire (Bryce Dallas Howard) și Owen (Chris Pratt), fiecare în treaba lui după evenimentele ultimului film, semn că relația lor nu a ținut prea mult. Ea conduce o organizație independentă care pare că pupă-n cur orice are legătură cu PETA și drepturile animalelor pentru că bineînțeles că un astfel de produs de entertainment trebuie să pornească “conversații importante”, în timp ce Owen e în treaba lui undeva prin natura.

jurassic-world-fallen-kingdom-tease-920x516
Închideți gura! Nimic de văzut aici…

Jurassic World a mers în mare măsură datorită formulei clasice a seriei, cu parcul de dinozauri scăpând de sub control și o mână de oameni fiind nevoiți să se descurce printre creaturile impresionante din punct de vedere vizual. Fallen Kingdom încearcă să construiască deaspura fundației construite de filmul din 2015, cu insula pe care animalele uriașe au rămas în libertate în urma compromiterii parcului, aflată acum în pericol din cauza vulcanului activ care poate erupe în orice moment. Pe cât de tristă e premiza de a vedea un gât-lung topit sub lavă fierbinte, filmul nu s-a putut depărta de una din cele mai mari probleme de story ale predecesorului său: militarizarea dinozaurilor!

https---blogs-images.forbes.com-scottmendelson-files-2018-04-MV5BMjQyMzk0Njc3N15BMl5BanBnXkFtZTgwMDU3NjMzNDM@._V1_SX1777_CR001777999_AL_-1200x675
Baby Blue!

Regizorul, J.A. Bayona, pare că a fost legat la mâini și la picioare de către scenariști pentru că filmul ăsta este mult prea previzibil ca să rămână în mințile oamenilor. Încă de la primele minute e foarte ușor să-ți dai seama ce urmează și asta ia foarte mult din farmecul unei serii care a obișnuit să ne șocheze cu elemente aproape horror: personaje în prim-plan jucate de necunoscuți sunt evidentă carne de tun, liderul… militar (?) cu față de prost e atât de incompetent pe cât te-ai aștepta, în timp ce gagiul suav și elegant îmbrăcat care vrea să salveze lumea e clar personajul negativ. Într-un fel, Jurassic World 2 ar putea fi fun ca să vezi cât de bine poți ghici clișee cinematice vechi de când lumea, dar asta trece destul de repede, mai ales când vezi cât de cretine pot fi unele personaje și cât de grăbită e narațiunea pentru a avea un pic de shock-value pentru spectatori.

În mare măsură, Fallen Kingdom se comportă ca un film Netflix, genul pe care îl poți lăsa în fundal în timp ce stai pe Instagram sau îți mai faci treburi prin casă, cu mici pauze în care atenția ți-e captată. Cu tot bugetul vizibil mare și dinozaurii care chiar arată bine, e clar că JW 2 există datorită succesului financiar al filmului din 2015 și nu pentru că există aici o poveste care chiar merita spusă. Faptul că au readus în schemă doi vetereni ai seriei, pe BD Wong și, mai ales, pe inegalabilul Jeff Goldbulm, nu aduce nimic în plus, cei doi fiind reduși la câteva rânduri de dialog.

O să-i dau notă filmului și după aceea voi vorbi puțin despre ce lucruri mi s-au părut că l-au tras în jos, asta pentru cei care încă vor să-l vadă și să nu știe prea mult.

Scor:

OK! Deci filmul ăsta are unele din cele mai idioate personaje pe care le-am văzut în ultima vreme. Băieții ăștia ating nivele Alien de incompetență! Primul film a avut o premiză interesantă datorită unui nou dinozaur-hibrid creat din gena mai multor specii, iar Indominus-ul a fost un villain remarcabil pentru eroii umani ai acelei povești. Acum, se încearcă ceva asemănător, cu Blue, ultimul raptor în viață – crescut de Owen – ca țintă principală.

Trailer-ul deja a stricat tot farmecul dezvăluirii, arătând noul dinozaur în cușcă pentru o licitație. Tipul bine îmbrăcat (Rafe Spall) care locuiește în cea mai luxoasă casă posibil e dispus să riște afaceri cu mafioți din toată lumea pentru câteva milioane, iar noul raptor – perla licitației – are cel mai inutil rol posibil: va ataca pe oricine aflat la capătul punctului laser de la o pușcă de asalt! Astfel, noi – spectatorii – trebuie să înțelegem că toată tevatura asta a fost pentru ca soldații inamici să fie mâncați de un dinozaur în loc să fie împușcați pe loc de arma care e deja țintită spre ei. Colac peste pupăză, îl mai avem și pe nea caisă dom’ sergent/braconier, care are un fetiș pentru dantura jurasică. El rupe colți de unde apucă și nu se poate abține să nu intre în cușca noului raptor, cel “modificat genetic” pentru luptă (inclusiv gloanțe) ca să-i fure măselele în timp ce e ușor tranchilizat. Ăsta e momentul în care filmul îți confirmă că nu trebuie să ai mari așteptări de la el și mai bine te mulțumești să vezi câteva kill-uri frumos realizate.

Finalul este totuși cireașa de pe colivă, cu puștoaica Lara Croft wannabe apăsând butonul roșu care, pe de-o parte salvează ultimii dinozauri aflați în viață (YAY! Bravo ei, protecția animalelor!), dar pe de alta punând în pericol întreaga omenire, care acum trebuie să împartă planeta cu niște creaturi mult prea sus în lanțul trofic pentru muritorii de rând. Cu toate păcatele lui, Jurassic World 2 măcar ne dă o premiză interesantă pentru o eventuală încheiere a acestei trilogii, cu un scenariu Planeta Maimuțelor mult mai atractiv decât ce am primit acum, dar nu pot să zic că abia aștept un sequel!

Ba chiar o să-l las pe Ian Malcom (Jeff Goldbulm) să descrie mai bine filmul ăsta:

pos

1 comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: