Comics Geeky Origini

Batman e numai unul, dar cât de bine cunoști Robinii?

80 de ani și încă tânăr!

DC Comics au anunțat că vor avea un nou serviciu de streaming, în genul Netflix și Hulu, unde, pe lângă toate filmele și serialele labelului, se pare că vom avea acces la un număr imens de comics. Asta nu e totul, multe exclusivități fiind pregătite, cum ar fi două seriale animate noi: Harley Quinn și Swamp Thing, dar și o nouă serie live-action pentru Teen Titans. Tânăra echipă de acoliți va avea personaje clasice ca Raven, Star-Fire sau Beast Boy, iar zilele trecute am avut parte de noi imagini cu liderul grupului, Robin:

brenton-thwaites-as-robin-in-titans-2018

După câteva poze behind the scenes un pic îngijorătoare, se pare că fanii DC și-au făcut griji prea devreme, pentru că Brenton Thwaites arată perfect în rol! A trecut ceva timp de când l-am văzut pe primul “fiu” al lui Batman în format live-action, așa că se cuvine să facem o reîmprospătare de memorie pentru cel mai cunoscut side-kick care a existat vreodată, mai ales că, de-a lungul anilor, mai mulți eroi au purtat mantaua lui Robin și începem chiar cu cel pe care îl vom vedea în noul serial Titans:

Dick Grayson

Detective Comics #38 – 1940

Batman-Dick-Grayson-Nightwing

Richard “Dick” Grayson este primul personaj care a purtat manta lui Robin și rămâne unul din cei mai iubiți eroi DC Comics chiar și acum, la 80 de ani de la prima apariție. Originea lui este una similară cu cea a lui Bruce Wayne, tânărul Dick pierzându-și de foarte tânăr ambii părinți, ambii acrobați de circ și cunoscuți ca The Flying Graysons. Cei doi au fost omorâți de Tony Zucco, un mafiot care voia să intimideze șefii circului pentru bani. În urma tragediei, Dick a fost adoptat de Bruce Wayne și a devenit unul din cei mai apropiați aliați ai lui sub identitatea de Robin. În prezent el nu mai poartă R-ul, ci a trecut la altă identitate, cea a lui Nightwing, care de câțiva ani are propria serie de comics și e foarte popular între fete pentru… formele lui atent desenate! Nightwing operează mai mult în Bludhaven, orașul său natal, dar rămâne în strânsă legătură cu membrii Bat-familiei și chiar a preluat rolul lui Batman la un moment dat, când Bruce Wayne era grav accidentat.

Jason Todd

Batman #357 – 1983

Batman-and-Jason-Todd-from-Death-In-The-Family-DC-Comics

Deși inițial s-a bucurat de o oarecare popularitate, Jason Todd a început să fie un personaj cu dus-întors pentru publicul DC, atâta încât editura chiar a făcut un sondaj pentru cititori ca să hotărască viitorul lui. Celebra acțiune a adunat 10.614 de votanți, iar Todd a fost ales să fie omorât în seria Death in the Family cu o diferență de doar 72 de voturi. A fost prima mare tragedie ce avea să muleze viitoarele povești cu Batman, care avea acum un eșec major ca factor narativ. Povestea lui Jason Todd nu se rezumă totuși doar la atât, el fiind readus la viață via Lazarus Pit și este acum unul din cei mai iubiți anti-eroi DC Comics, devendind un Batman căruia nu-i e nicio jenă să omoare sub identitatea de Red Hood.

Tim Drake

Batman #436 – 1989

OIfckQXTwGdulgr-800x450-noPad

Tim Drake este cel de-al treilea sidekick care și-a asumat identitatea lui Robin, după moartea lui Jason Todd, în seria Battle for the Cowl. Tim s-a dovedit a fi un tânăr ingenios și l-a convins pe Bruce Wayne să-l ia sub aripa lui după ce i-a aflat de unul singur identitatea secretă. El a activat o bună perioadă sub semnul R-ului și chiar a fost folosit în seria de jocuri de mare succes Batman Arkham. În prezent el a trecut la un nou pseudonim, Red Robin și este unul din membrii Teen Titans, păstrând încă o legătură strânsă cu apropiații lui Bats.

Stephanie Brown

Detective Comics #647 – 1992

Probabil cel mai puțin cunoscut nume de pe listă, Stephanie Brown nu doar că a purtat pentru o scurtă perioadă manta lui Robin, dar a și avut la un moment dat identitatea lui Batgirl, până la relansarea comic-urilor DC, cu seria The New 52. Stephanie este fiica villain-ului Cluemaster și și-a început cariera de justițiară sub numele de Spoiler, nume la care a revenit în prezent, după nenumăratele reboot-uri ale publisherului.

Carrie Kelley

The Dark Knight Returns – 1986

18jp9hn2uswmfjpg

Stephanie Brown nu este singura domnișoară capabilă care a luat rolul de sidekick a lui Bruce Wayne, legendarul Frank Miller introducând-o pe tânăra Carrie Kelly în miniseria The Dark Knigh Returns, care este considerată de mulți cea mai bună poveste cu Batman. Carrie a apărut din senin în viața mult mai bătrânului Bruce din poveste și a adus o ancoră umană necesară unui Batman a cărui moralitate s-a schimbat drastic față de tinerețea lui. Carrie a fost un Robin cu prezență destul de scurtă, dar poate fi văzută și în adaptarea animată The Dark Knight Returns (două părți), unde este jucată de Ariel Winter.

Damian Wayne

Batman: Son of the Demon – 1987, Batman #655 – 2006

damian-wayne-best.jpg

Damian Wayne este, în sfărșit, al șaselea personaj și actualul purtător al numelui de Robin. Introdus inițial în 1987 ca fiul lui Bruce Wayne și al Thaliei al Ghul, dar fără să fie considerat canonic, personajul a fost remaniat în 2006 de Grant Morrison și este acum un personaj central în comic-urile cu Batman. Damian a crescut fără știința tatălui său alături de Thalia și Liga Asasinilor, condusă de enigmaticul Ra’s al Ghul, liderul de secole al organizației. Damian a fost învățat în tainele Ligii și, odată cu aducerea lui în Gotham de către Thalia pentru a trăi cu tatăl său, a dat naștere unor povești foarte interesante, mai ales datorită diferenței mari de ideologii ale celor doi: regula lui Bruce de a nu ucide și mentalitatea de asasin a fiului său producând o dinamică foarte complexă. Damian va rămâne Robin cel mai probabil pentru o bună perioadă de vreme și poate fi văzut de obicei în filmele animate pe care DC/WB le lansează destul de des.

Aceștia sunt cei șase Robini pe care i-am avut de-a lungul timpului, iar dacă ți-a plăcut articolul acesta, lasă un request la comentarii și voi încerca să fac cât mai multe materiale de genul ăsta pe viitor. Pentru alte articole despre comics, filme sau jocuri, vizitează thedigitaltype.net (Facebook @Tipul Digital).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: