TV

Luke Cage (Sezonul 2) – Black Panther de cartier | Review

Harlem are din nou nevoie de gagiu’ anti-glonț!

Serialele astea Marvel/Netflix încep să fie din ce în ce mai dese! Parcă cineva de la divizia TV ține neapărat să bată pasul odată cu fratele cel mare, anume Universul Cinematic Marvel. După un team-up destul de modest în The Defenders, un sezon mai izolat – dar excelent – din The Punisher și o nouă aventură a Jessicăi Jones, a venit vremea ca Luke Cage, my man, să ia din nou la pas străzile Harlemului.

Primul sezon a fost unul bunicel, în special datorită carismaticului Mahershala Ali (Oscar winner, baby!), care a oferit un villain de calibru și a ținut interesul publicului ridicat atâta timp cât a fost prezent. Acum cu Cottonmouth la 2m sub pământ, Luke trebuie să țină din nou în frâie un cartier, care pe cât e de atractiv cu spiritul lui muzical, pe atât de mult pare să atragă mai mulți băieți dubioși în fiecare zi, băieți care – ce-i drept – răspund acum unei regine, cea care a preluat controlul Harlem Paradise și a întregii zone de la vărul Cornell “Cottonmouth” Stokes, și anume Mariah Stokes…

… Dillard, scuze! Dillard! Mariah Dillard! Ce actriță este Alfre Woodard și cât de bine se achită de rolul lui Black Mariah, atât de bine încât îmi vine de multe ori să o compar cu Viola Davis, așa că voi trece cu vederea faptul că ea a jucat un alt rol Marvel în Captain America: Civil War – o mică lipsă de comunicare între departamente acolo. La fel ca și la celelalte seriale Marvel/Netflix, 13 episode sunt overkill pentru câtă poveste primim, dar cred că Mariah Dillard a fost personajul care și-a păstrat cel mai bine consistența de-a lungul sezonului, mai ales când își exercita tupeul nesimțit în fața lui Luke sau a celorlați grei cu care își încleșta ghearele proverbiale.

Cât despre Luke, Mike Colter este din nou la înălțime în rolul brother-ului cu pielea antiglonț, dar “fină ca mătasea” (LoLz)! Îl crezi capabil de toate “performanțele” lui de pe ecran, dar mai mult, este foarte credibil în toate scenele dramatice, un aspect important ținând cont că Luke trebuie acum să balanseze apărarea Harlemului cu noua lui faimă, relația personală cu Claire (Rosario Dawson), tatăl său extrem de complicat, dar și venirea în Harlem a unui nou player, John “Bushmaster” McIver (Mustafa Shakir). Dacă Mariah și Shades (Theo Rossi) se ocupă de business-uri ilegale, Bushmaster este un jamaican aproape la fel de antiglonț ca Luke, cu rădăcini adânci în Harlem și un har nemaivăzut de spus povești. Dinamica mereu schimbătoare dintre el și Luke a fost un plus pentru noul sezon, iar faptul că Bushmaster nici nu avea neapărat vreo problemă cu Cage în primele episoade l-a făcut un villain mult mai concentrat și credibil, ținta lui principală fiind Mariah, din motive personale. Lucrurile s-au schimbat totuși când Luke a zis că e mai rapid decât Usain Bolt, lucru pe care niciun jamaican adevărat nu l-ar fi agreat…

Așa e, nu a zis-o el! Cert e că cei doi s-au luat în coarne și nu o singură dată, iar conflictul a răsunat în Harlem într-un mod pozitiv, vorbim aici din punct de vedere al narațiunii. Ziceam că modelul de 13 episoade este unul care trebuia demult regândit pentru că face o poveste concisă și ușor de spus în 8 sau 10 capitole să fie lungită până în punctul în care inevitabil își va pierde din calitate. O victimă a formatului a fost chiar liantul tuturor serialelor Marvel, Claire Temple (Rosario Dawson), care primește un shoutout bine-meritat în primul episod cu piesa Night Nurse, sinonimă cu porecla personajului ei din comics, iar ca un fun fact, același episod a fost regizat de Lucy Liu! Dar dacă tot vorbim de femei puternice și demne de urmat, unde Claire a fost clar sub-utilizată, Misty Knight (Simone Missick) a fost din nou un stand-out.

simone_missick_and_misty_knight-h_2016

Misty a avut un arc consistent și acum, în al doilea sezon, iar evoluția ei de la polițistă pensionată “pe caz de boală” (a.k.a. o mână lipsă dupe The Defenders) la badass cu mână bionică mă fac să-mi doresc acel spin-off Daughters of the Dragonsă se întâmple cât mai curând, mai ales că ea și Colleen Wing (Jessica Henwick) au ceva on-screen chemistry. Cele două au o scenă într-un bar care este cu ușurință una dintre cele mai bune ale seriei de până acum! Și dacă tot vorbim de Colleen, Defenderi și extinderea inevitabilă a acestui univers TV, mă bucur să văd că Luke Cage, spre deosebire de Jessica Jones s2, nu s-a sfiit să adreseze conexiunile pe care le știm deja cu toții. Colleen este aici, Foggy la fel – amuzant ca de obicei – Matt Murdock și Jessica sunt menționați, în timp ce creatorii show-ului ne-au dat speranțe concrete pentru un serial Heroes for Hirepentru că, așa cum ne-au arătat “colegi” mai mari ca Civil WarSpider-Man Homecoming sau Thor Ragnarok, supereroii merg foarte bine în număr mai mare.

Asta nu înseamnă că aspectul standalone din Luke Cage nu face sezonul nou să merite văzut, doar că există o limită de lupte dintre personajul titular și Bushmaster până când publicul va începe să se plictisească de ele, deși comparația Tyson -Holyfield recunosc că a fost pe placul meu. De altfel, sezonul ăsta e înțesat de wink-uri spre pop-culture și situațiile din America de zi cu zi: “Make Harlem great again!”, Luke e comparat cu Martin Luther King, Malcom X și chiar cu Obama din oarecare motive, deși în MCU președinte este (fictivul) Matthew Ellis, probabil o lipsă de comunicare intenționată între departamente de data asta. Toate comparațiile astea nu aveau cum să nu supere anumiți oameni sau personaje, și astfel intă în scenă părintele James Lucas, tatăl lui Luke, jucat de regretatul Reg E. Cathey, aflat aici la utlimul său rol. Și cu siguranță este un rol memorabil, între atâția actori care au fost vocea rațiunii de-a lungul celor două sezoane ca Pops, Bobby Fish sau nou-venitul Anansi, Reg Cathey a adus ceva aparte cu rolul lui, atât ca preot, tată, cât și ca bărbat mândru de culoare. RIP, Reg! Forward always!

La final aș vrea să discut un pic despre Bushamster (cool nume, mai ales când afli de la ce vine!), care mi-a depășit orice așteptare! După primul trailer pentru sezonul 2 mi s-a părut ca avem o hașurare a lui Diamondback, dar – depinzând cum vede fiecare – John McIver ar putea fi unul din cei mai buni villaini Marvel, un lucru cu care serialele astea Netflix ne-au obișnuit. Faptul că nu a fost doar un adversar redutabil fizic, ci și strategic, vor face din Bushmaster, sper eu, o adiție de lungă durată atât pentru Luke Cage, cât și pentru celelalte serii. Personal, l-aș putea asculta la nesfârșit cum povestește în accent jamaican despre familia lui! Seen?

Este! Am reușit! Final de review! Și cumva mi se pare că am scos sezonul 2 din Luke Cage într-o lumină mai bună decât anticipam. Cert este că elementele pozitive din primul sezon sunt aici, acțiunea nu este de nivelul din Daredevil, dar are momentele ei bune, iar personajele extraordinare poartă pe umeri povestea asta, o poveste care putea fi fără probleme cu câteva episoade mai scurte. Sper ca pe viitor cei responsabili cu show-urile astea să trieze grăsimea și să ne lase cu sezoane mai digerabile pentru un singur weekend, iar dacă nu, nu cred că ar fi un lucru rău să treacă la o distribuție săptămânală, care ar face publicul să aștepte mai cu ardoare fiecare episod. In fine, un sezon bunicel, dar prea lung, atâta încât unele personaje încep să devieze de la parcursul lor firesc și încep să facă lucrurile necaracteristice lor, inclusiv the main man Luke.

Scor:

Nu în ultimul rând, ca să lămuresc titlul “Black Panther de cartier”: sunt convins că cele două producții s-au desfășurat aproape în paralel și e puțin probabil să se fi comparat notițe, dar un super-erou de culoare, iubit de oamenii lui, vine acasă după un eveniment major (Civil War și The Defenders) și este învins de un villain, tot de culoare, dintr-o altă țară, dar cu legături strânse față de locul unde activează eroul. Cei doi se luptă de mai multe ori și, în ciuda conflictului, ambii văd cum punctul celuilalt de vedere nu a fost neapărat greșit? Pare cunoscut? Să zicem că Black Panther a făcut-o ceva mai bine! Wakanda Forever!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: