Film

Ant-Man & The Wasp – Marvel de nivel mediu | Review

Amuzant cum ne-a obișnuit!

Primul film Ant-Man a fost un pachet mixt în 2015, când a apărut. Inițial avându-l la timonă pe extrem de talentatul Edgar Wright, proiectul a fost preluat de Peyton Reed cu puțin înainte de începerea filmărilor după invocarea acelor “disensiuni creative” de care tot auzim când cineva se desparte de un proiect. Până la urmă, plecarea britanicului din curtea Marvel pare să se fi dovedit a fi o greșeală, ținând cont că Thor Ragnarok a fost un succes imens sub mâna unui alt regizor original, Taika Waititi, care nu avea nici pe departe CV-ul lui Wright. Cu toate astea, Ant-Man, un proiect riscant doar prin numele eroului principal, a fost atât un succes financiar, cât și o comedie reușită și uite așa, iată-ne în fața unui sequel meritat:

antman2-logo-800x450

Ant-Man & The Wasp este al 20-lea film produs de Marvel Studios și în multe privințe se aseamănă cu predecesorul său. Sigur, le-a luat 10 ani celor de la Marvel să aibă un titlu cu un personaj feminin în el, iar cu mult așteptatul Captain Marvel la rând pentru primăvara lui 2019, s-ar putea să avem parte de un nou obicei din partea studioului deținut de Disney. Cum ziceam, Ant-Man & The Wasp este mai mult dintr-o formulă cunoscută. Regizat de același Peyton Reed, filmul ne aduce acel element de heist, combinat cu umor și un ton prietenos foarte binevenit după acel final extrem de dramatic al Avengers – Infinity War

În al 3-lea team-up al Avengerilor, absența lui Scott Lang a fost motivată printr-o scurtă replică din partea lui Black Widow, care spunea că a acceptat o înțelegere cu guvernul care să-l țină în arest la domiciliu după evenimentele din Captain America – Civil War. Cei care vor intra în Ant-Man & The Wasp cu gândul că vor primi mai multe informații despre ce s-a întâmplat după ce Thanos a pocnit din degete vor fi dezamăgiți pentru că aici acțiunea se petrece cu puțin timp înaintea acelui eveniment.

cassie-lang-emerges-as-a-delightful-hero-in-the-making-in-ant-man-and-the-wasp

Paul Rudd revine cu farmecul comic obișnuit în rolul lui Scott Lang, fostul deținut fiind acum pe drumul de a redeveni un cetățean cinstit și cu un rol proeminent în viața simpaticei lui fetițe, Cassie. Totuși, lucrurile nu stau chiar așa de simplu, iar când foștii lui “asociați”, Hank Pym (Michael Douglas) și Hope van Dyne (Evangeline Lilly) descoperă că există o cale de a o readuce din “regatul cuantic” pe Janet van Dyne, mama lui Hope și Viespea originală, atunci Scott reintră în rolul eroului diminutiv și lucruri mărețe (la propriu) se întâmplă. De ce zic mărețe? Pentru că avem aici ocazia de a vedea mai mult din abilitatea lui Scott de a crește în înălțime, după cum am văzut în Civil War că este capabil.

p06cscrf

Ant-Man & The Wasp este un film Marvel în adevăratul sens al cuvântului, cu obișnuitele scene spectaculoase de acțiune și glumițe presărate, dar efectele de micșorare mențin filmul interesant într-un peisaj în care ne-am obișnuit să vedem cam orice pe ecrane, deși ar fi putut să păstreze scenele cu adevărat impesionante pentru filmul în sine și să nu strice toate surprizele în clipurile de marketing. Ce au păstrat totuși pentru film este prima apariție a lui Janet van Dyne. Membra originală The Avengers a adus impactul emoțional de care o comedie ca asta avea nevoie, dar nu pot să nu mă gândesc că storyline-ul ei a fost un pic meh, atât ca potențial narativ, cât și ca execuție. Michelle Pfeiffer e oricând o plăcere de văzut, dar cred că se putea face mai mult cu personajul ei.

ant-man-and-the-wasp-hannah-ghost-1117246-1280x0

Și apropo de personaje cu care se putea face mai mult, Ghost (Hannah John-Kamen), antagonista principală a filmului aproape că a fost un villain memorabil. Personajul ei, Ava, deși e împrumutată din panteonul Iron-man, a fost o prezență diferită față de ce ne-a obișnuit Marvel până acum pentru că nu a fost în sinea ei un personaj rău, iar puterile ei au arătat foarte bine pe ecran, ea dându-le mult de furcă lui Scott și mai ales lui Hope, care a cam preluat frâiele de la partenerul ei și a făcut filmul ăsta să fie al ei! Al doilea villain în schimb, Sonny Birch (Walton Goggins), mă face să mă întreb care a fost de fapt rolul lui în tot filmul ăsta, iar pe cât de fan Wally Goggins sunt, cred că putea fi cu ușurință șters din scenariu sau măcar să i se fi dat un rol redus. Cui i-aș fi mărit rolul în schimb e Michael Pena, care provoacă din nou hohote de râs ca Luis, fostul coleg de celulă și cel mai bun prieten al lui Scott. El și banda lui de tăntălăi au grijă să provoace râsete acolo unde poate cei din rolurile principale nu reșesc să o facă la fel de bine.

Ca la orice film Marvel, există și două scene după încheierea filmului! Prima este de altfel singura care merită văzută pentru că îl leagă pe Ant-Man de evenimentele Infinity War, în timp ce a doua nu merită așteptată încă 10 minute până când se scurg toate creditele pentru că e doar o glumiță neimportantă.

Ant-Man & The Wasp este, după cum am zis și în titlu, un film Marvel de nivel mediu, iar ăsta nu e neapărat un lucru rău. Wasp ia un rol mai central decât în primul Ant-Man, în timp ce Paul Rudd continuă să facă din Scott Lang un personaj cu care publicul poate ușor să rezoneze. Este de apreciat cât de bine este continuată povestea din primul film și legarea acestor personaje de universul mai larg cu care suntem deja familiarizați. Ant-Man & The Wasp nu rupe gura târgului, dar va merita drumul până la cinema chiar și doar pe baza fun-factor-ului.

Scor:

4 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: