Film

The Conjuring – Universul Apărut de Nicăieri (Cronologie Completă)

Cinci ani de sperieturi! Și e doar începutul!

Toamna e mereu o perioadă interesantă pentru filme! Blockbusterele încep încet-încet să iasă din grile și cinema-urile își mai diversifică un pic opțiunile, de la primele eforturi de a atrage atenția sezonului de Oscaruri, la mici “comori ascunse”, până la horrorfest-ul care precedă Halloween-ul, iar The Nun, cel mai nou spin-off din universul The Conjuring, e primul care încearcă să ne bage în sperieți.

În România, marketingul se face – practic – de la sine pentru Călugăriță pentru că acțiunea se petrece la noi, în anii ’50, într-o mânăstire unde se întâmplă lucruri, să spunem, destul de neobișnuite. Ba chiar filmul a fost turnat parțial în România, iar asta, pentru nu știu ce motiv, este un pretext suficient de bun pentru mulți să meargă să-l vadă. Fiecare cu ale lui, nu? The Nun, după cum ziceam, face parte dintr-un univers cinematic care a crescut neașteptat în ultimii ani, toate plecând de la excelentul The Conjuring, care rămâne unul din cele mai bune și ușor de recomandat horror-uri din ultimii ani. Dar cum e mai greu să ții pasul cu filmele lansate într-o cronologie non-liniară, hai să vedem care e ordinea evenimentelor în Annabelle, Călugărița și The Conjuring!

1863

The-Conjuring-Movie-2013-Desktop-HD-Wallpaper

Primele semne ale francizei sunt foarte vechi și își au originea cu mai bine de un secol în urmă, în micul orășel Harrisville, din Rhode Island. Aici, vrăjitoarea Batsheba își oferă bebelușul ca ofrandă diavolului și se sinucide, blestemând pământul ei și condamnându-i la moarte pe toți cei care vor încerca să-l adjudece.

1946

i001058665

Annabelle Creation intră aici în peisaj, unde facem cunoștință cu Sam Mullens, un fabricant de păpuși și soția acestuia, Esther. Cei doi își văd liniștiți de viața lor, împreună cu fiica lor, Annabelle, asta până când mașina lor face pană pe marginea drumului. Lăsată nesupravegheată pentru câteva momente, micuța Bee, cum o alintau părinții, iese de grabă în drum chiar în momentul în care trecea o altă mașină, iar aceasta nu are nicio șansă de supraviețuire.

un an, doi, trei mai târziu…

vlcsnap-2017-10-23-20h36m06s052

Soții Mullen, retrași în durerea lor, se roagă de zori la toți sfinții să-și mai vadă fiica în viață. Micuța Annabelle reapare în casa lor, dar nu cum și-ar fi dorit cei doi, ci la voia unui demon, care îi convinge să-i transfere ființa într-o păpușă – extrem de creepy – făcută de Sam. Nu trece mult până când demonul îți arată colții și o lasă pe săraca Esther fără un ochi. Mullenii închid păpușa într-o debara tapetată cu pagini din Biblie și se roagă să nu mai aibă de-a face cu ea!

1952

the_nun_-_official_teaser_trailer__screen_shot-h_2018

Dăm ceasul cu câțiva ani înainte și ajungem în România, unde un preot de la Vatican e trimis alături de o novice pentru a investiga moartea unei călugărițe. Review pentru The Nun azi… sau mâine! Mai vedem!

1958

Annabelle-Creation-2

Revenim la soții Mullen, care și-au transformat casa într-un orfelinat și preiau copiii unei instituții proaspăt închise. Cei mici vin alături de Charlotte, o tânără călugăriță și evenimentele Annabelle – Creation încep să intre puternic pe teritoriu horror când curiozitatea fetelor dă drumul demonului stagnat ani de zile. Strigoiul se mută în corpul lui Janice, o fetiță bolnavă de poliomelită, care începe să facă prăpăd prin casa soților Mullen, înainte să fie închisă în debaraua sfințită de sora Charlotte. Asta nu durează mult pentru că Janice fuge și își găsește o familie adoptivă, doar că de data asta își alege un nume nou… Annabelle.

1970

eTYfDDee623ci4ozhUa6zBqeWok

Păpușa ajunge între timp la niște tineri însurăței, Mia și John Form care își așteaptă primul născut și care s-au gândit că o jucărie urâtă ca foamea e cadoul ideal pentru cineva nou-venit pe lume. Între timp aflăm ce s-a întâmplat și cu Janice, mai nou Annabelle, care după ce a fost adoptată de o familie cumsecade a devenit membra unui cult fanatic și și-a ucis noii părinți împreună cu un complice. Cei doi “loveri” nu se mulțumesc cu atât și decid să le facă o vizită și soților Form. Prietenul lui Annabelle este omorât, iar ea se sinucide cu păpușa în mână, transferând demonul înapoi de unde a venit.

Soții Form implică o bibliotecară și un preot pentru ajutor, care propune să ducă păpușa la un cuplu de experți în exorcizări, doar că preotul devine posedat și slujba de duminică nu va mai fi niciodată la fel. Aflăm că demonul vrea sufletul fiicei nou-născute a Miei, dar se mulțumește cu sufletul mamei în schimb. Măcinată de pierderea propriului copil, bibliotecara de care ziceam mai devreme ia păpușa și se aruncă cu ea de la geam. Păpușa dispare în noapte și ajunge cumva la un amanet, de unde este cumpărată de o tanti foarte cumsecade pentru Debbie, o studentă. Dar cum bine știm, Annabelle nu stă niciodată liniștită în colțișorul ei, iar Debbie apelează la experți: soții Lorraine și Ed Warren, doi experți în exorcizări și afaceri de genul supranaturalului.

1971

article_7494.jpg

Ed și Lorraine ajută la o exorcizare, business as usual pentru ei, când cel posedat o atacă pe Lorraine, dându-i o premoniție cu moartea soțului ei. Cei doi iau o mică pauză de la ale lor și facem cunoștință cu numeroasa familie Perron, care tocmai și-au cumpărat o casă, unde crezi? în Harrisville, Rhode Island! Batsheba, vrăjitoarea care a murit acolo acum mai bine de o sută de ani nu pare fezată de atâta pauză și își face de lucru cu fetele familiei Perron. Mama lor, Carolyn, apelează la soții Warren penntru a investiga, doar că Ed hotărăște să o ia ușurel după episodul recent al lui Lorraine.

Soții Warren încearcă să prindă acțiunile demonice pe cameră pentru ca biserica să intervină și să trimită un exorcist, iar Lorraine să aibă un pic de răgaz de la genul ăsta de activitate. Perronii se mută la un motel, dar prea târziu pentru că mama fetelor, Carolyn, devine posedată de Batsheba. Aceasta își ia două fete și le readuce în casă pentru a le sacrifica, dar este oprită la țanc de Ed și soțul ei. Cei doi încearcă să o scoată din casă, dar pielea ei ia foc în afara acesteia așa că Ed își asumă să facă de unul singur exorcizarea! Nu fără bătăi de cap, Carolyn este scăpată de sub posesia vrăjitoarei, iar soții Warren iau un suvenir pentru camera lor de “trofee”.

1976

Este anul 1976, adică cel în care au avut loc celebrele ‘orori din Amytiville’, iar soții Warren nu puteau sta departe de ele. Aflată în celebra casă, Lorraine are aceeași premoniție de acum 5 ani, în care îl vede ucis pe soțul ei, doar că de data asta viziunea este facilitată de Valak, a.k.a. Călugărița!

the-nun-premiere-image

Afacerea soților Warren devine internațională, după ce sunt chemați în Anglia de Peggy Hodgson, o mama singură cu patru copii, după ce lucruri foarte neobișnuite încep să se petreacă în casa lor. Lorraine este sceptică și vrea să stea departe de caz după viziunile ei anterioare, dar până la urmă se hotărăsc să investigheze. Aflăm că fostul proprietar al casei este cel care nu dă pace familiei Hodgson, dar nu durează mult până adevăratul villain iese la suprafață. Bătrânul este posedat de Valak, călugărița demonică din viziunile lui Lorraine.

Ed încearcă de unul singur să intre în casă și să o înfrunte, în timp ce Lorraine e convinsă că premoniția ei se va adeveri, doar că își amintește un detaliu important: numele călugăriței. La fel ca Batsheba, Valak este învinsă la auzul propriului nume, iar soții Warren trăiesc să facă și The Conjuring 3. 

DlX1sVQV4AAEY6w

Acestea sunt toate evenimentele Annabelle, The Nun și The Conjuring în ordine cronologică, iar cu succesul acestui mic univers cinematic, ar trebui să ne așteptăm să devină și mai mare în anii următori, mai ales că au fost anunțate planuri și pentru un film The Crooked Man. Înainte să vedem totuși ce vor mai face Ed și Lorraine Warren, primul capitol al seriei, The Nun, tocmai a început să ruleze în cinema-uri, unde putem vedea originea lui Valak, călugărița demonică.

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: