Film

Finalul The Nun – Explicat

Cum se leagă de restul seriei Conjuring

The Nun, cel mai nou film inspirat din universul The Conjuring s-a lansat săptămâna trecută cu o recepție foarte pozitivă în ce privește încasările. Filmul regizat de Corin Hardy a adunat doar din vânzări anticipate mai mult decât cele două The Conjuring și cele două Annabelle-uri la un loc, ceea ce înseamnă că frnaciza va mai apela la serrviciile Călugăriței și pe viitor.

Review (Spoiler Free): The Nun

Deși a mers foarte bine la Box Office, The Nun nu a rupt gura târgului la capitolul poveste, unde Călugărița a călcat pe bec cu destule incosistențe și clișee horror învechite, dar a compensat cu două twist-uri foarte bune pe final. În climax-ul filmului, în timp ce sora Irene (Taissa Farmiga) se ruga la unison cu toate maicile mănăstirii, aflăm că de fapt ea avea viziuni, nu cu mult diferite de cele ale lui Lorraine Waren (Vera Farmiga), protagonista din The Conjuring, dar totul a fost atât de bine mascat încât era aproape imposibil să-ți dai seama până în momentul în care twist-ul a fost dezvăluit. Sora Irene o învinge ăe Valak efectiv scuipând-o în față cu sângele lui Isus și părăsește Mănăstirea Carta împreună cu părintele Burke și Frenchie, cel care pare să fi rămas cu niște urme după întreaga afacere. Dar cum se leagă The Nun de restul universului horror pornit de The Conjuring în 2013?

The Conjuring – Cronologie Completă

The original Ghostbusters!

The Conjuring începe cu celebrii soți/vânători de fantome, spirite și alte creaturi mistice, Ed și Lorraine Warren ținând o lectură despre “cele trei faze ale posedării”. Înainte să viziteze casa din Harrisville, Rhode Island unde are loc acțiunea primului film, cei doi iau parte la o exorcizare unde cel posedat o atacă pe Lorraine și îi dă o viziune în care soțul ei și-ar fi pierdut viața. Așa cum The Nun ne confirmă, cel posedat se numește Maurice și e nimeni altul decât Frenchie, acolitul afemeiat al lui Irene și al părintelui Burke!

Valak, puternicul demon cu formă de călugăriță nu avea posibilitatea de a umbla în voie în afara mănăstirii St. Carta, cel puțin nu fără un “vas” pe care să-l posede, astfel vedem de ce maica de la începutul filmului s-a spânzurat, nu de frică sau din cauza influenței demonului, ci pentru a-l preveni pe Valak să părăsească biserica. La final vedem cu călugărița încearcă să o posede pe Irene, dar nu reușește datorită lui Frenchie, care îi ia locul fără să vrea. Scena finală confirmă că Valak avea într-un fel sau altul influență asupra lui Maurice, iar viziunile pe care i le-a provocat lui Lorraine doar au întărit prezența spiritului până să-și facă din plin apariția în The Conjuring 2.

Banii, viața sau mustața?

Cu toate păcatele lui narative, The Nun este de apreciat pentru cum plantează mici semințe care se leagă frumos de restul universului, cu detalii care pot fi foarte ușor trecute cu vederea. Succesul filmului a născut deja discuții pentru o continuare, iar sequel-uri sunt deja planificate pentru Annabelle și The Conjuring, pe lângă un nou spin-off The Crooked Man confirmat, deci acest mic univers nu are de gând să se oprească din a ne lua banii prea curând și nu văd de ce s-ar supăra fanii horror pe lucrul ăsta!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: