Comics Film

Cine este Captain Marvel?

Sau Captain Feminism

În cazul în care trăiești într-un loc foarte izolat, cu acces extrem de limitat la internet sau doar ai învățat să-ți filtrezi extrem de bine feed-urile, un nou trailer pentru Captain Marvel s-a lansat, următorul film al – ghici cui – celor de la Marvel, cu peste 90 de milioane de click-uri în prima oră. Iată-l! În toată splendoarea lui feministă, plină de nostalgie pentru anii ’90 și cu Brie Larson limitată la o singură expresie facială:

Trailer-ul are tot felul de vibe-uri, de la film de acțiune în genul Top Gun, continuând cu Terminator 2, pe străzile L.A.-ului și terminând taman în spațiu, pe planeta mamă a Kree-ilor, una din cele două rase aliene care se vor duela în film, alături de Skrulli. O vedem pe Brie Larson în rolul titlular al lui Carol Danvers, a.k.a. Captain Marvel, cea mai nouă eroină a studioului, care vrea să aducă mai multă feminitate unei francize predominant masculine. Dar cine este de fapt această Captain Marvel și de ce ni se pare că am mai auzit numele ăsta pe undeva ?

Captain Marvel – Varianta Clasică

4898179_orig

Marvel și DC, de departe coloșii în ce privește publicarea de benzi desenate sunt recunoscuți, printre altele, pentru nenumărate personaje aproape trase la indigo: Aquaman/Namor, Green Arrow/Hawkeye, Brainiac/Ultron, Catwoman/Black Cat și lista poate continua, dar un lucru interesant este că, la un moment dat, s-a ajuns ca ambii publisheri să aibă câte un personaj cu același nume, iar acel nume a fost Captain Marvel.

Captain Marvel – varianta DC este de fapt primul dintre cei doi apărut într-o revistă și asta se întâmpla tocmai în 1940, sub sigla acum defunctei Fawcett Comics. Alter ego-ul puștiului Billy Batson era – practic – un Superman pe bază de magie, iar popularitatea lui în anii ’40 chiar l-a făcut să-l depășească pe ultimul fiu al Kryptonului în vânzări. Lucrurile nu aveau totuși să rămână așa, iar DC Comics, deținătoarea lui Superman, i-au dat în judecată pe cei de la Fawcett Comics, invocând prea multe asemănări cu personajul lor, lucru care i-a făcut pe cei de la Fawcett să oprească publicarea de materiale cu Captain Marvel. DC au preluat în cele din urmă, la aproape 20 de ani de la proces, în 1972, toate drepturile pentru personaj și l-au integrat treptat în universul lor. Procesul Fawcett/DC nu avea să fie ultimul care să-l privescă pe Cpt. Marvel, rivalul de-o viață al publicației – ghici ciupercă cine – Marvel Comics câștigând dreptul de a folosi exclusiv numele, iar alter ego-ul lui Billy Batson a devenit, începând cu 2011, Shazam, iar anul viitor acesta va avea propriul film, cu Zachary Levy în rolul principal:

Și cum am ajuns la Carol Danvers în rolul ăsta totuși? Ajungem și acolo imediat, doar că trebuie să mai scăpăm de o confuzie mică legată de alt personaj DC: Supergirl. Verișoara lui Superman are câțiva ani de creștere serioasă în popularitate, cu o prezență importantă în jocul Injustice 2, dar și propriul serial pe CW. Numele lui Carol Danvers este aproape identic cu cel al lui Supergirl și anume Kara Danvers, pe lângă faptul că ambele sunt supereroine blonde, cu costume în roșu-albastru-auriu, putere supra-omenească și abilitatea de a zbura, așa că fiecare poate face ce crede cu informația asta. Să revenim:

Captain Mar-Vell

1511387837068

Acest al doilea Captain Marvel a fost de fapt numit Mar-Vell, un soldat de top al armatelor Kree, o rasă alienă avansată, cu care Carol Danvers va lucra îndeaproape în viitorul film. Rămâne de văzut pentru cât timp blondina va fi aliată cu extratereștrii preponderent albaștri la față și dacă studioul îl va confirma pe Jude Law în respectivul rol. Mar-Vell este un personaj introdus în 1967, în perioada în care numele de Captain Marvel putea fi folosit de publisher, care nu mai era în portofoliul Fawcett Comics, dar nici nu fusese încă adjudecat de DC. Mar-Vell era un lider militar al imperiului Kree, trimis să supravegheze rasa umană, care era pe punctul de a crea posibilități de a călători în spațiu. Mar-Vell vede intențiile rele ale poporului său și alege să se alieze cu pământenii, servindu-i ca mentor și prieten lui Carol Danvers, care a activat în respectiva perioadă sub titulatura de Miss Marvel. Personajul a fost remaniat de mai multe ori, dar nu a rupt gura târgului în ce privește vânzările și povestea lui se termină în The Death of Captain Marvel (1982), când acesta este infectat de radiații și, în cele din urmă, moare de cancer.

Numele de Captain Marvel nu avea să fie retras definitiv, mai multe personaje însușindu-și numele, printre care: Genis-Vell, Phylla-Vell, Khn’nr și Noh-Var. Înaintea lor totuși am avut-o și pe Monica Rambeau, care se pare că va apărea în filmul ce urmează să se lanseze în 2019, pe lângă mama acesteia, Maria, deja confirmată și prezentă în primul trailer ca o colegă din Aviație a lui Carol Danvers. Mai tânăra Rambeau este al doilea personaj care a purtat mantaua de Captain Marvel (începând cu 1982) și a fost o membră, și mai târziu chiar una din liderii, The Avengers.

Ultima, dar nu și cea din urmă:

background

Carol Danvers este cea cunoscută în ziua de azi după numele de Captain Marvel și este în același timp versiunea pe care o vom vedea în film. Ea este un fost pilot al Aviației care, în urma unui accident, are ADN-ul modificat cu cel al rasei aliene Kree. Carol a fost multă vreme cunoscută ca Miss Marvel, un fel de doamna Marvel în perioada în care personajele feminine erau mult mai desconsiderate decât acum, mai ales dacă ne uităm că outfit-ul ei era mai degrabă un costum de baie decât vreo formă de protecție, dar acum recuperează din greu pentru și este un nume tot mai greu în publicațiile Marvel Comics.

Carol a început să poarte titulatura de Captain Marvel în 2012 pentru a-l omagia pe purtătorul original al numelui, Mar-Vell, și a făcut-o chiar la sfatul unui alt căpitan, nimeni altul decât Steve Rogers. Respectiva serie este una foarte reușită și chiar o recomand pentru cei care vor să cunoască personajul un pic mai bine înainte de lansarea filmului.

Șeful Marvel Studios, Kevin Feige, a declarat în repetate rânduri că Danvers va fi cel mai puternic personaj (pozitiv?) pe care l-au introdus până acum, fiziologia ei unică sugerând că poate mult mai mult decât am văzut în trailer. Abilitățiile ei de zbor, putere super-umană și abilitatea de a crea și tramsmite cantități obscene de energie vor fi cu siguranță efecte vizuale ce vor da bine pe ecran, iar faptul că o femeie este în sfârșit capul de afiș al unui film Marvel, nu poate să însemne altceva decât că studioul deținut de Disney va încerca să-și mai diversifice producțiile pe viitor.

Ca un ultim fapt bonus, Carol Danvers mai este cunoscută pentru un detaliu destul de funny și anume că este stăpâna unei pisci extraterestre pe nume Chewie, botezată bineînțeles după partenerul păros al lui Han Solo, Chewbacca și care își face apariția extrem de discret în afișul lansat odată cu trailerul:

that-cat-is-probably-carol-danvers-cat-from-the-comics-chewie-whos-actually-an-alien-called-a-fl

Captain Marvel se va lansa în 8 martie 2019, iar personajul își va mai face apoi apariția în mult așteptatul Avengers 4, unde Carol Danvers se va alia cu Cap, Thor, Ironman și ceilalți Avengersi rămași în viață pentr a-l înfrunta pe Thanos, Titanul Nebun!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: