TV

Game of Thrones – Winterfell (Ep 8.01) | Review

Iarna e aici!

Slavă zeilor! După aproape doi ani de la ultimul episod și o pauză ce a părut interminabilă, Game of Thrones a revenit pe micile ecrane! Serialul HBO se întoarce astfel pentru ultimele sale șase episoade care vor încheia, prematur după părerea multora, această saga epică.

Primul episod al acestui din urmă sezon 8 începe sub duduitul obișnuitului intro muzical pe care nimeni n-ar îndrăzni să-l deruleze, dar cu o grafică updatată care ne reamintește că zidul a fost distrus, în timp ce frigul pătrunzător al iernii începe să-și intre în drepturi pe tot tărâmul! Doar două locații majore sunt prezente de data asta, Winterfell și Kings Landing, semn că serialul a intrat în sfârșit pe ultima linie dreaptă. Episodul începe din perspectiva tânărului lorduleț Umber, care aleargă de colo colo, nu cu mult diferit de cum o făcea Bran Stark în primul episod al seriei. De fapt, premiera sezonului al optulea oglindește mai multe elemente din pilotul lansat în 2011. Micul Umber își face loc prin mulțime să înțeleagă și el ce se întâmplă, mai exact de ce se scutură pământul sub marșul impecabil al trupelor de Nepătați. Arya Stark, așa cum îi este acum caracteristic, mișună și ea prin mulțime…

img_1303
Dragoni!

Prezența ei discretă îi dă ocazia să vadă masiva armată adusă de Daenerys Targaryen și de Jon, fratele ei vitreg pe care nu-l mai văzuse din primul sezon, când ea a luat Drumul Regelui spre Kings Landing, în timp ce el s-a îndreptat spre Castle Black pentru a se alătura Rondului de Noapte. Arya are ocazia să observe și alte câteva fețe cunoscute ca Gendry și “Câinele” Sandor Clegane, cu care se va întâlni un pic mai târziu, înainte ca reuniunile să curgă și dragonii să-și facă apariția într-o imagine grandioasă.

img_1307
Sansa Stark, semeni tot mai mult cu tatăl tău

A trecut mult timp de la ultimul episod Game of Thrones, dar a trecut mult timp și în cronologia serialului, așa că fără mare surpriză, acest prim episod e plin de revederi odată ce Jon și Dany ajung în Winterfell, într-o scenă care aduce foarte mult cu sosirea lui Robert Baratheon în episodul pilot. Jon se revede după multă vreme cu Bran, care este rece cum ne-am obișnuit, dar dacă la el asta e ceva care vine de la sine, Sansa este parcă surogatul întregului Nord când e vorba să-i ureze bun venit noii lor regine. Vorbele de complezență sunt acolo, ceva mai sincere din partea lui Dany, dar un lucru e sigur: nordicilor nu le convine când un outsider le trece pragul! Aa! Și Bran îi pune în temă fără să stea pe gânduri: “Nu avem timp de prostii! Regele Nopții a distrus zidul, ți-a reînviat dragonul și vine rapid spre noi”.

img_1309
Bran n-are timp de prostiile nimănui!

Am zis că episodul are parte de reuniuni, dar nu am zis că toate vor fi neapărat călduroase. Tyrion se revede cu Sansa pentru prima dată după nunta lui Joffrey, unde cei doi trebuiau să fie prezenți ca soț și soție, iar cei doi schimbă câteva vorbe legate de Cersei. Jon și Arya mai dezgheață atmosfera odată cu revederea lor. Cei doi își compară săbiile un pic, cu Arya estimând cu maximă modestie cât de des și-a folosit-o pe a ei: “am omorât vreo doi oameni cu ea”, yeah right! Dacă cei doi se revăd cu voie bună, asta nu înseamnă totuși că toată lumea e bine primită, ba chiar din contră, sosirea armatei Targaryen în Winterfell dă naștere la tot felul de tensiuni: familiile din zonă sunt nemulțumite că Jon, cel pe care l-au proclamat Regele din Nord, i-a jurat credință unei străine și își fac vocea auzită prin mereu carismatica Lyanna Mormont, dragonii lui Dany au un apetit prea mare pentru 20-30 de oi și capre, în timp ce Sansa, care a gestionat remarcabil situația rațiilor și a aprovizionării pentru iarnă ridică problema numărului mult prea mare de guri de hrănit.

img_1299
Nu chinuiți animalele! Hrăniți-le!

Știm că o bătălie imensă mocnește în Nord, cu Regele Nopții mărșăluindu-și forțele cu pași repezi spre Winterfell, iar timpul nu e de partea celor buni. Toate tensiunile sunt disipate totuși în momentul în care Jon și Dany merg să vadă ce fac cei doi dragoni rămași în viață. La ce nivel s-a ajuns în ziua de azi, pentru un serial TV să ne dea niște efecte speciale atât de spectaculoase! Drogon și Rhaegal arată impecabil! Acesta e și momentul maxim de fan service pe care episodul ni-l aduce. Cu Dany suntem obișnuiți deja să o vedem pe dragonul ei preferat, iar acum Jon i se alătură, un pic mai neîndemânatic ce-i drept, urcând pe Rhaegal și zburând în depărtare. Scena este cât se poate de cinematică, presărată cu mici momente amuzante, ca replica lui Jon: “ai stricat călăritul cailor pentru mine!”. Cei doi au un moment tandru în fața unei cascade (fantoma lui Ygritte nu e deloc mulțumită), sub privirile încă sceptice ale celor doi dragoni. Jon și Daenerys par un cuplu făcut pentru a conduce Westeros, dar episodul are grijă să ne prevină de câteva ori, în special prin vocea lui Varys, că “unele lucruri nu sunt făcute să dureze”. Dar ăsta e Game of Thrones și nu putem avea doar săruturi pasionale și zboruri spectaculoase pe dragoni, așa că iat-o!

img_1306
Azi cui să-i mai stric ziua?

Regina a tot ce e amar, sadic și sumbru, Cersei Lannister își așteaptă nou achiziționata armată! Iarna începe să se simtă în Kings Landing, unde atmosfera e rece ca vremea de afară, iar odată măreața Sală a Tronului pare acum cel mai trist loc în care poți fi. Capitala Westerosului a fost mereu un pol de corupție, înșelătorie și desfrânare, iar scurta noastră vizită acolo readuce toate lucrurile astea și, odată cu ele, vechi probleme ale serialului. Euron Greyjoy, cel pe care ar trebui să-l urâm acum că Joffrey și Ramsay nu mai sunt, nu e un tip chiar atât de rău până la urmă. El doar își vede interesul și e chiar un pic trist: “n-am cu cine să vorbesc! Conduc un echipaj de muți… marea te poate face să te simți foarte singur uneori”, dar ca orice marinar venit la țărm, unchiu’ Euron caută un pat călduros în care să petreacă noapte și, surpriză, Cersei îi cedează avansurilor.

Oare să credem că Cersei chiar îl place pe Euron, sau mai degrabă se folosește de el? Știm că regina e foarte selectivă cu cei pe care îi lasă în patul ei, în sensul că-și preferă propriile rude, iar Euron, cel mereu orientat spre o poziție de putere cu siguranță o să creadă că are șanse să ia loc lângă ea pe tron. Greyjoy și-a făcut până la urmă datoria și a ajutat-o pe Cersei să-și consolideze puterea, i-a facilitat răzbunarea împotriva Ellariei Sand și i-a adus Compania de Aur să-i servească în inevitabilul război ce are să vină. Sigur, Euron și-a făcut de cap și a aruncat câțiva mercenari peste bord, dar ei tot au ajuns în număr mare în Debarcaderul Regelui, dar cu un mare minus totuși, fără elefanți. Liderul lor, comandantul Strickland a motivat absența lor cu dificultatea de a-i transporta peste mare, iar noi – publicul – putem rezona în sfârșit cu Cersei: “chiar mi-am dorit elefanții!”. Și noi, Cersei! Și noi! Se pare că nici măcar HBO n-au un buget infinit.

img_1313
Elefanți sau GTFO!

Ziceam că în King’s Landing Game of Thrones a revenit la niște metehne vechi și ca să fie totul în cifre magice, au venit în număr de trei. Prima o reprezintă replica plină de încredere a lui Euron la adresa lui Cersei: “o să-ți fac un bebeluș!”. Dar Cersei e deja însărcinată cu copilul lui Jaime și nu e de o săpămână sau două. Nu văd cum s-ar putea lăsa păcălit Euron, de altfel un lider militar foarte inteligent, de așa ceva. A doua vine tot din familia Greyjoy. Episodul o găsește pe Yara legată în nava lui Euron, ascultându-l pe acesta cum își plânge de milă că “viața e greu”. Odată plecat la curtat de regine totuși, imensa lui flotă pare un loc în care oricine intră cum vrea. Theon, împreună cu cei câțiva soldați ai lui dispun imediat de puținele gărzi de la fața locului și o eliberează pe sora sa, care îi mulțumește așa cum se cuvine, cu un cap în gură! Cei doi se împacă și Theon mărturisește că vrea să meargă în Nord să-l ajute pe Jon.

img_1314
Să nu uităm: două glume despre eunuci în episodul ăsta!:))

Ultima hibă care lovește și mai tare îl privește pe Bronn. Veșnic afemeiatul și materialistul Bronn are parte de puțină acțiune cu trei fetișcane când este întrerupt de Quiburn. Mâna Reginei îl pune repede în temă și îi înmânează arbaleta cu care Tyrion l-a omorât pe Tywin Lannister cu scopul înfăptuirii de puțină justiție poetică. Cum Bronn este un mercenar până la sânge, acceptă să le ia urma fraților Jaime și Tyrion Lannister, care până mai de curând i-au fost prieteni. Un lucru ciudat, dar nu mai ciudat decât decizia lui Cersei de a pune o lovitură pe capul geamănului ei. Dar de ce? Și de ce acum? Doar Jaime tocmai a plecat din Debarcader recent și cu știrea lui Cersei. De ce nu l-a pus pe Munte să-i crape capul atunci? Rămâne de văzut ce au de gând oamenii din spatele show-ului să facă.

Revenind pentru ultima dată în Winterfell, ne amintim că și inimosul Samuel Tarly este încă acolo, iar Sam bineînțeles că trebuie să ne aducă o lacrimă, două în ochi. Dany vine să-i mulțumească din toată inima pentru că l-a ajutat pe Jorah când era în tratament la Citadelă, dar ea habar nu are că Sam vine de fapt din familia Tarly, cea din care nu a mai rămas nimic după rostirea unui simplu “Dracarys”. Sam este distrus de veste, dar rămâne în continuare cât se poate de politicos, făcând-o pe Daenerys să mai vadă și ea cum cruciada ei poate afecta oamenii și că nu tot ce face e spre bine. În căutarea unui colțișor ferit în care să plângă, Sam dă de Bran, care e peste tot…

 

Bran îl sfătuiește pe grăsun să-i spună odată lui Jon ce a descoperit despre părinții săi și, negreșit, Sam își găsește prietenul în cripta din Winterfell, iar după o îmbrățișare frățească i-o dă pe șleau: “tu ești fiul Lyannei Stark și a lui Rhaegar Targaryen! Nu ești un bastard, n-ai fost niciodată! Ești Aegon Targaryen, adevăratul pretendent la tron și toate cele…”. Kit Harrington se achită bine în scena asta de sarcinile lui și joacă emoția personajului său așa cum trebuie, privirea lui spunând parcă totul. Jon, pe care intenționat nu l-am mai numit Snow în acest review, are multe de procesat, începând cu tot ce i-a spus Sam și terminând cu faptul că de câteva zile împarte perna cu mătușa lui. Urmează o discuție extrem de încrâncenată între Jo… pardon! Aegon și Daenerys, doi oameni a căror dinamică riscă să se schimbe dramatic, deși… până la urmă aici suntem în Westeros! Incestul e ultima problemă.

img_1300
Tușa Dany

Episodul se termină cu două ultime elemente cheie: Jaime ajunge în Winterfell, unde este așteptat de Bran, cu care încă nu apucă să schimbe vreo vorbă, dar privirea lui spune totul, iar a doua ne amintește de fapt care este miza acestui întreg sezon. Veniți în fugă spre Winterfell după ce Regele Nopții a distrus zidul, Tormund, Beric Dondarion și compania lor ajung la Last Heart, locul de reședință al casei Umber, unde se întâlnesc cu Dolorous și restul celor rămași la Castle Black. Ei găsesc locul într-o liniște deplină, lucru care nu e niciodată un semn bun și, fără nicio surpriză, vedem că armata morților a fost prin zonă. Membre umane sunt lipite de perete, formând una din spiralele pe care Umblătorii Albi ne-au obișnuit să le lase, iar în centrul lor, Ned Umber, puștiul cu care episodul a început și care rămăsese capul familiei sale după ce tatăl său a murit în timpul Batăliei Bastarzilor. Cel mic s-a întors acasă pentru a-și lua oamenii, după ce Sansa i-a promis că vor trimite care după ei. Întoarcerea acasă avea să fie o condamnare la morte pentru micul Ned, care a fost răstignit de discipolii Regelui Nopți, și nu oricum, dar ca unul din ei, “reînvierea” acestuia făcându-i fără îndoială pe cei treziți devreme să vadă episodul să tresară ca la un film horror. Beric înfige panicat sabia lui înfăcărată în copil și întreaga spirală arde într-o imagine memorabilă.

E bine să revenim în Westeros după atâta vreme și, deși au mai rămas doar cinci episoade (cinci!!!) din acest serial extraordinar, multe lucruri urmează încă să se întâmple. Lupta pentru Tronul de Fier este momentan în plan secund, dar cu amploarea Marelui Război care bate la ușă, politica va fi probabil lăsată în plan secund într-un fel sau altul. Așa cum o zice Jon/Aegon ” nu mai contează cine conduce” și pentru un om care “nu știe nimic”, are dreptate pentru a nu știu câta oară! Cu mici hibe pe ici pe colo, dar un episod reușit!

 

3 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: