Geeky Istoria Tronurilor TV

Istoria Tronurilor – Compania de Aur

Aur și elefanți

Serialul Game of Thrones a revenit după o pauză de aproape doi ani și, în ciuda perioadei lungi de așteptare, se va termina în doar cinci săptămâni. Epicul fantasy a reușit să adapteze cu succes seria de cărți A Song of Ice and Fire a lui George RR Martin, încercând să includă cât mai multe din elementele de pe pagină. Fiind un serial adaptat pentru TV, multe lucruri au trebuit să fie excluse totuși pentru a avea un ritm mai coerent și digerabil al narațiunii și puține noutăți notabile s-au mai strecurat în ultimele episoade. Totuși, acest ultim sezon aduce în mix un nou “jucător” care să mai încurce lucrurile pentru băieții buni: Compania de Aur.

goldco

Al șaptelea sezon din Game of Thrones a văzut puterea lui Cersei clătinându-se. Venirea iernii era iminentă, la fel ca sosirea lui Daenerys Targaryen pentru a recuceri tronul în numele familiei sale. Odată considerată cea mai bogată familie din Westeros, am aflat că minele de aur de lângă Casterly Rock au rămas demult fără resurse, iar Tywin Lannister, tatăl actualei regine, a lăsat coroana cu datorii imense către Banca de Fier din Bravoos. În lupta de la distanță dintre cele două regine, Cersei sarcifică Piatra și se orientează spre tărâmurile îmbelșugate din Highgarden, castelul casei Tyrell. Armata Lannisterilor primește o lovitură imensă aici! Daenerys vine călare pe Drogon și împreună cu armata ei de Dorthraki decimează forțele lui Cersei și ard toate proviziile care trebuiau să hrănească Debarcaderul Regelui pe perioada iernii. Vestea bună pentru Cersei? Carele încărcate cu aurul Tyrellilor au reușit să evite atacul lui Daenerys și regina achită datoria către banca din Bravoos. Și ce face orice om scăpat de datorii? Mai ia un împrumut, bineînțeles!

110ae04903bb7366-600x338

Cersei solicită o nouă sumă de bani din partea Băncii și îl trimite pe Euron Greyjoy să angajeze Compania de Aur, o armată privată de elită din Essos, cunoscută pentru eficiența lor în luptă, dar și pentru rigorile lor de selecție a trupelor. Compania apare pentru prima dată în Winterfell, primul episod al sezonului 8, dar ea a mai fost menționată în trecut. Davos Seaworth i-a sugerat lui Stannis Baratheon să-i angajeze pe mercenari în sezonul al patrulea, când trupele lor numărau 10.000 de soldați, dintre care 8.000 de infanteriști, 1.000 de arcași și 1.000 de călăreți, toți aceștia ajutați în luptă de două duzini de elefanți de război. Când Euron este trimis să-i angajeze, Cersei menționează că trupele lor numără 20.000 soldați acum, o forță redutabilă care să înfrunte armata lui Daenerys. Vestea proastă totuși este că elefanții nu vor apărea în serial pentru că “nu sunt făcuți pentru călătorii lungi pe apă”, dacă ne luăm după vorbele comandantului Companiei, Henry Strickland.

5cb4bc756afbee69332a15f3-2732-1366
Harry Strickland – liderul Companiei

Strickland nu este întâmplător conducătorul acestei armate, el fiind născut și crescut în Companie, la fel ca tatăl său și la fel ca tatăl tatălui său, prezența familiei lor în auriu mergând înapoi patru generații, când străbunicul Strickland a contribuit la înființarea trupei de elită. Fondatorul de drept al Companiei de Aur a fost Ser Aegor “Bittersteel” Rivers, un bastard Targaryen care a fost în cele din urmă legalizat. Tatăl lui Bittersteel, Regele Aegon al IV- lea, cunoscut și ca Aegon cel Nedemn, a avut nenumărați bastarzi pe care a ales să-i legalizeze de pe patul său de moarte, fapt ce a dus la o serie de lupte pentru succesiune cunoscute în cărți ca “The Blackfyre Rebellions”. Aegor și Compania de Aur au ales să fie de partea Casei Blackfyre în acest conflict, de aceea se presupune că aceștia ar fi împotriva dinastiei Targaryen.

Cărțile menționează că Viserys, fratele lui Daenerys, ar fi încercat să-i angajeze pentru a recuceri Tronul de Fier, dar aceștia l-au luat în derâdere și l-au refuzat tocmai pentru că purta numele Targaryen. Istoria ne dă de înțeles că Cersei și-a achiziționat aliații perfecți pentru conflictul care urmează să vină, înlocuind forțele pierdute la Highgarden cu o armată pe măsură, una care în trecut și-a arătat antipatia față de familia Targaryen, dar să nu uităm că această Companie de Aur este de fapt o trupă de mercenari! Cersei a promis o sumă frumoasă pentru serviciile lor, dar ea s-a mai sucit în trecut de la cuvântul ei, iar Strickland și ai lui sunt extrem de stricți când vine vorba de plată. În trecut, Compania a jefuit întreg orașul Qohor pentru o datorie neachitată.

5cb4c1f06afbee7d5a244384-750-563
Welcome to Westeros!

Sloganul lor sună bine: “cuvântul nostru e de aur”, dar asta nu a garantat loialitatea lor în trecut și e posibil să nu o facă nici acum. Serialul ne va spune cu siguranță mai multe despre ei în episoadele următoare, mai ales că Jorah Mormont a fost în trecut un membru al lor și știe cu cine au de-a face Dany, Jon și ai lor. Un lucru e sigur, va fi o luptă extrem de spectaculoasă între foarte eficienta Companie și forțele unite ale dorthrakilor, nepătaților și a celor doi dragoni. Am vazut la nefericitul Viserys, în primul sezon, cât de păcătos poate fi aurul topit, iar acum, cel mai probabil, o să vedem același efect x100 când Drogon și Rhaegal vor descinde din cer, arzând totul în calea lor.

Pentru alte articole asemănătoare încearcă și:

Istoria Tronurilor – Cine este Rhaegar Targaryen?

Istoria Tronurilor – Cine este Azor Ahai și Profeția Prințului Promis

Primul serial Game of Thrones… după Game of Thrones

1 comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: