TV

Game of Thrones – A Knight of The Seven Kingdoms (Ep 8.02) | Review

Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război

Un nou început de săptămână, alarmele din nou setate pentru ora 4:00 și suntem cu încă un pas mai aproape de finalul Game of Thrones! Săptămâna trecută serialul HBO s-a întors pe micile ecrane după aproape doi ani de pauză, iar Winterfell, cu toate punctele lui forte, a lăsat un ușor gust amar din cauză că a fost mai mult un episod de reuniune și set up decât un debut exploziv de ultim capitol. Săptămâna asta, A Knight of the Seven Kingdoms continuă cam în aceeași măsură, dar ăsta nu e neapărat un lucru rău și, deși nu pare la prima vedere, s-au întâmplat destul de multe lucruri interesante.

Winterfell a fost responsabil cu nenumărate reuniuni între personaje care nu s-au mai văzut de multă vreme: Jon și Sam, Jon și Bran, Arya și Gendry, Arya și Câinele, iar episodul de săptămâna asta a continuat șirul cu sosirea lui Jaime Lannister în Nord, unde îl aștepta “vechiul său prieten” Bran, cel pe care l-a aruncat dintr-un turn tocmai în primul episod al seriei. Promourile HBO au “vândut” A Knight of the Seven Kingdoms ca “Judecata lui Jaime Lannister”, iar prima parte a episodului de aproape o oră a fost dedicată exclusiv punerii Regicidului sub acuzare.

Judecata lui Jaime Lannister

Ce călătorie a avut Jaime în acest serial! Este într-adevăr de aplaudat felul în care unul dintre cele mai arogante, și în egală măsură enervante, personaje a ajuns să fie unul dintre preferații publicului, iar Bran o spune cel mai bine: “N-ai fi fost omul care ești azi, dacă nu m-ai fi aruncat de la geamul ăla!”, deși nu scapă ocazia să-l înțepe un pic cu replica “The things I do for love”, dedicația făcută lui Cersei ca să le țină secretul incestuos departe de urechile curioșilor.

Procesul a fost unul realizat onorabil, ținând cont de câte personaje erau de față, majoritatea vrând să-i ia gâtul, iar faptul că Brienne, absentă în primul episod, a intervenit, scurtând întreaga judecată, arată din nou nu doar că este probabil cel mai onorabil om din cele șapte regate, dar e și unul din cei cu capul pe umeri. Prioritatea vine dinspre Nord, iar ce a făcut un om contează mai puțin, mai ales că cel în cauză s-a îndreptat ușor-ușor de-a lungul timpului. Ne place un personaj care e vocea rațiunii în momente dificile, iar Brienne își primește episodul ăsta toate laudele cuvenite!

Un Cavaler al Celor Șapte Regate

Jaime a avut destulă atenție în episodul ăsta, împărțind câteva momente cu Tyrion, a căror dinamică a fost mereu una sufletistă și amuzantă, dar și cu Bran, de la care a apucat să-și ceară iertare pentru acel gest făcut cu mulți ani în urmă. Totuși, Jaime a împărțit centrul atenției cu Brienne și trebuie să o spunem: oamenii onorabili nu prea au viață bună în Game of Thrones, așa că înalta luptătoare din Tarth își merita momentul de glorie. Ea a fost, nu doar odată în episodul ăsta, lăudată pentru onoarea ei, a fost curtată din nou de Tormund (care în momentul ăsta îmi doresc să-și primească propriul serial în still Seinfeld) și a fost unsă cavaler de către Jaime în aplauzele tuturor. Multe lucruri bune i s-au întâmplat lui Briene episodul ăsta! Astea nu pot fi decât…

Semne Rele

E greu de crezut că multe din lucrurile frumoase care s-au întâmplat în primele două episoade al acestui ultim sezon nu se vor transforma la un moment dat în cenușă. Game of Thrones ne-a obișnuit să taie în carne vie și să fim siguri că de săptămâna viitoare lucrurile nu se vor mai mișca așa de încet. Pe Brienne am văzut-o lăudată pentru felul în care pregătește flancul stâng pentru luptă, dar forțele celor vii nu au de înfruntat aici orice adversar, ci vor fi față în față cu întruchiparea fizică a morții, așa că flancul acela va avea serios de tras. Iar după ce am văzut săptămâna asta, Brienne are nevoie de toată kharma pozitivă pe cara a adunat-o în ultimii ani ca să rămână în picioare.

Același lucru se poate spune și despre Greyworm, care în frigul neiertător al iernii, deja are gânduri de pensionare pe plajele din Naath alături de Missandei. Dacă ar fi să pun un pariu, aș zice că 100% unul dintre ei doi nu va mai fi în picioare după Battle of Winterfell, iar acela va fi un moment devastator, care va face episodul de săptămâna asta un prilej de a aprecia o mare parte din aceste personaje, care se vor avânta în război cu șanse mici de supraviețuire.

Dar pentru că toate lucrurile vin mai bine în cantități de trei, o să mai dau un pronostic sumbru, tot în baza celor întâmplate în A Knight of the Seven Kingdoms: Ser Jorah moare! Iain Glenn a fost constant unul din personajele care a adus suflet serialului. Deși mereu în fundal și cu un trecut rușinos, deja bătrânul Mormont a captat mereu atenția cu vocea lui și aproape niciodată nu l-a înșelat judecata. Chiar și acum, cu Tyrion dând rateu după rateu ca Mână a Reginei, Jorah a garantat pentru el, fiind mereu cel care o temperează pe Daenerys cu vorbele lui calme. Episodul a adus o neașteptată întâlnire între bătrânul Jorah și verișoara lui, tânăra Lyanna Mormont, drept un mic cadou pentru fani, cu Sam înmânându-i sabia din oțel valerian a tatălui său, Randyl Tarly. Dacă Jorah e la ultima zi a sa în viață, cu siguranță va lupta glorios!

Camera de Război

Game  of Thrones a reușit să-și aducă majoritatea personajelor într-un singur loc, cu unele încă pe drum, dacă ne luăm după vorbele Sansei, dar ăsta e și un mare inconvenient logistic pentru o echipă de filmare. GoT e un serial medieval fantasy și, punând 10-12 personaje la aceeași masă, riscă să dea uneori în dramă procedurală gen CSI, unde fiecare completează ce a zis cel dinaintea lui. Se vede că episoadele nu mai sunt croite acum după capitolele excelent structurate pe pagină de George RR Martin, iar asta dă o notă de inconsistență. Ba chiar văzând aceste două prime episoade, e greu de înțeles de ce nu au fost incluse în sezonul trecut, mai ales că, în afară de acea scenă de How to Train your Dragon, nu a avut scene exorbitante.

Regele Nopții încă nu și-a făcut apariția în actualul sezon, dar acum măcar aflăm de fapt ce vrea: îl vrea pe Bran! Regele a fost creat de Copiii Pădurii în urmă cu peste o mie de ani pentru a ucide primii oameni, care – în lipsă de alte cuvinte – aveau o agendă antiecologică – iar Mutulică cel de gheață omoară de zor pentru a-și menține obiectivul, și cum altfel să o facă mai ușor decât prin Wikipedia Bran în care găsește încununarea campaniei lui deoarece, fără Corbul cu Trei Ochi, oamenii încet dar sigur vor uita.

Jon e Aegon… Și?


E de-a dreptul impresionant cum, în ultimele sezoane, creatorii serialului reușesc să tragă de timp. Știm deja de trei ani cine e cu adevărat Jon Snow și, după nenumărate evenimente, află în sfârșit și Khaleesi, deși fără folos. Două puncte mari de tensiune au existat în acest nou episod și ambele au fost întrerupte subit. Dany și Sansa aproape că s-au înțeles până când ambițiile Mamei Dragonilor au dus discuția din nou în teritoriu stânjenitor, la timp pentru revenirea lui Theon care… cumva își face ochi dulci cu Sansa?!

Ca idee, deși a avut o călătorie grea spre Tronul de Fier, Daenerys începe să fie oarbă la ce-i în jurul ei datorită obiectivului final. Ea a găsit pe cineva pe care să se bazeze (în mai multe feluri, în Jon Snow) și a unit nenumărate popoare, dar singura ei ambiție e doar tronul, un gând pe care îl simte amenințat acum că Jon e și el un pretendent. Conflictul ce va să vină cu armata Umblătorilor Albi și apoi cel inevitabil cu armatele lui Cersei pot lăsa Westeros în ruină, lucru pe care Dany pare să-l scape din vedere. Bineînțeles că discuția cu Jon a fost întreruptă de hornul de război și ne-au lăsat un rain check pentru altă dată, dar personajul ei va avea nevoie de puțină resuscitare în episoadele rămase pentru a o consolida în figura regală care și-a dorit mereu să o reprezinte.

Măcar Arya a avut o seară bună!

Off, Game of Thrones, ce ne faci?! După ce am văzut-o ani de zile crescând ca pe-o soră mai mică, dar și un personaj extrem de complex, Arya a avut probabil scena care a făcut multă lume să dea pauză și să caute pe google “Maisie Williams Age”. Într-un alt favor de fan service, serialul i-a pus într-o postură foarte fierbinte pe Arya și Gendry și nu vorbim aici de fierul răcit în forja lui. Cei doi meritau un moment tandru după toate pățaniile lor, iar scena a fost jucată foarte bine, cu gelozia Aryei foarte credibilă. Ea are acum și o armă nouă, dar nu prea e de înțeles de ce tot încearcă să le demonstreze tuturor cât e ea de bună la mânuit arme. Momentul celor doi ar putea fi doar o ultimă clipă de liniște înaintea războiului, dar privind în viitor, ar putea însemna și renașterea familiei Baratheon, o floare binevenită dacă visul unei noi primăveri se va împlini.

Asta a fost tot cu expozițiunea! Gata cu vorba și trasul de coadă, de săptămâna viitoare: război! Și ce luptă se anunță! The Battle of Winterfell  a durat aproape două luni să fie filmată și se anunță a fi cea mai mare bătălie din întreg serialul. Până atunci, A Knight of the Seven Kingdoms nu a fost cel mai memorabil episod, dar a fost un binevenit moment de reculegere, mai ales prin adunarea din jurul focului, înainte ca lucrurile să se schimbe pentru totdeauna.

1 comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: