Istoria Tronurilor TV

Istoria Tronurilor – Regele Nopții, Umblătorii Albi & Dragonul de Gheață

The Night King nu are chill deloc...

Iată-ne din nou în plin sezon Game of Thrones și nu orice sezon, ci ultimul din seria epică bazată pe generoasele volume A Song of Ice & Fire scrise de George RR Martin. Ani de zile serialul HBO a fost adoptat de tot mai mulți fani, dar cum se întâmplă cu adaptările de la pagină spre ecran, fie el mic sau mare, mereu se pierde ceva în tranziție!

Timp de sezoane bune, creatorii David Benioff și D.B. Weiss au ținut aproape de scrisul concis al lui Martin, dar volumul excesiv de poveste creat de mintea autorului a necesitat la un moment dat ceva triere, spre mulțumirea fanilor cărților, și astfel au apărut câteva diferențe notabile din partea serialului. Dacă fantasy-ul HBO este acum mai digerabil și ușor de povestit celor neințiați, volumele A Song of Ice and Fire rămân un izvor nesecat de personaje extraordinare, fire narative complexe și un folclor care rivalizează cu Lord of the Rings, Star Wars, Harry Potter și multe alte francize de genul ăsta.

Regele Nopții în Serial

img_1770

Astăzi vorbim despre Regele Nopții, antagonistul supranatural al show-ului HBO, de urmașii săi loiali, dar și despre – bonus – Dragonul de Gheață. Pe micul ecran, villain-ul cu puteri de gheață este o forță a naturii, un om obișnuit transformat în armă de ucidere în masă de către Copiii Pădurii cu mult timp în urmă pentru a combate Primii Oameni, cei care, după spusele Copiilor, amenințau integritatea lumii așa cum o știau ei, nu diferit de cum ecologiștii combat în ziua de azi urbanizarea excesivă.

Regele Nopții este cel care vrea să readucă Noaptea Lungă peste tărâmurile oamenilor și să-i transforme pe toți în minionii lui, împiedicând o nouă renaștere a umanității. El conduce o armată creată cu propriile mâini, cu generali formați din copiii incestuoși ai lui Craster, tatăl lui Gilly, toți numiți Umblători Albi (sau Ceilalți în cărți), cu abilitatea de a ridica orice mort neatins de foc să lupte pentru cei trecuți în neființă. Asul din mânecă al antagonistului de gheață este Viserion, unul din cei trei dragoni ai lui Daenerys, răpus cu aparentă ușurință de Rege. Armata morților e mare ca număr, dar funcționează pe principiul Phantom Menace, ceea ce înseamnă, teoretic, că dacă Regele Nopții cade, absolut toți urmăritorii lui îl vor urma.

Nu în ultimul rând, el are o strânsă legătură cu Bran Stark, cel care a preluat de câteva sezoane titlul de Corb cu Trei Ochi, un dar deosebit care îi oferă acces la toate informațiile din trecut, poate vedea orice se întâmplă în prezent și chiar poate vedea vag în viitor, cu un bonus adăugat că poate controla ființe fără discernământ… poate chiar și dragoni! Cei doi au o strânsă legătură de adversitate, iar asta se leagă foarte bine cu ce se întâmplă în cărți:

Regele Nopții în Cărți

img_1771

Corbul cu Trei Ochi e adaptat de HBO puțin diferit față de George RR Martin. Reputatul Max von Sidow joacă bătrânul imobilizat în rădăcinile subterane ale wierwood-ului de sub Insula Fețelor, locul în care Regele Nopții a fost creat. În cărți, corbul este pur și simplu un corb, care îl îndrumă pe Bran spre a-i fi succesor, iar această succesiune face lucrurile să devină interesante. Universul de Gheață și Foc este unul în care ideea de predare a mantei apare extrem de des, fie că vorbim de moștenirea Tronului de Fier, dobândirea titlului de lord sau lady a marilor case, dar și de preluarea statutului legendar de Azor Ahia, Corbul cu Trei Ochi sau, bineînțeles, cel de Rege al Nopții.

The Knight King nu este o prezență atât de evidentă în cărți cum este în serial, dar are o istorie bine definită. Legendele spun că el a apărut pentru prima dată la scurt timp după construirea Zidului. El a fost al 13-lea Comandant al Rondului de Noapte și a trăit în des pomenita Epocă a Eroilor. Se zice că el s-a îndrăgostit de “o femeie cu pielea albă ca luna și ochii ca niște stele albastre”. El a urmărit-o, a iubit-o și “i-a dat sămânța lui”, deși pielea ei era rece ca gheața. După ce s-a autoproclamat rege și după o ceremonie nesfințită s-a întors la Nightfort, unul dintre acum abandonatele castele ale Rondului, unde a condus timp de 13 ani.

Regele Nopții a comis multe atrocități și se credea că oferă sacrificii Celorlalți de după zid (Umblătorii Albi). El a fost deturnat când Regele Nordului, Bran the Breaker și Joramun, Regele de Dincolo de Zid, s-au aliat pentru a lupta împotriva lui. Orice urmă a lui a fost ștearsă și a fost dat uitării de cărțile de istorie, dar încă apare în poveștile celor din nord. Bătrâna Nan povestea în primul sezon că mulți au crezut că Regele Nopții a făcut parte dintr-o familie din nord ca Bolton, Umber, Magnar sau Flint, dar ea era convinsă că Regele era un Stark și numele lui era Brandon. Un lucru este totuși sigur: în cărți, cel puțin momentan, nu există un Rege al Nopții atât de bine definit ca în serial, dar, cu două volume încă programate să apară, există mereu această posibilitate.

Dragonul de Gheață

img_1772

În al șaptelea sezon al serialului Game of Thrones, în episodul Beyond the Wall (7.6), The Night King și-a luat de partea sa cel mai puternic aliat posibil: un dragon! Căzut în lupta cu Umblătorii Albi, Viserion este acum tunul cel mai greu al morților, un dragon neînsuflețit, cu ochii de gheață și capabil să distrugă Zidul cu focul lui albastru. Viserion nu este totuși primul “dragon de gheață” din creațiile lui George RR Martin, o carticică ilustrată cu același nume fiind publicată de autor chiar 1980, cu mai bine de un deceniu înaintea primei cărți din seria A Song of Ice and Fire. Deși Martin neagă că povestea ar face parte din universul de GoT, există câteva indici care par să sugereze că Viserion ar avea mai multe în comun decât s-ar crede inițial cu dragonul din cartea pentru copii.

Universul de Gheață și Foc descrie dragonii de gheață ca ființe colosale, mai mari decât cei din Valyria Antică, cu ochii de un albastru cristal și aripi transparente. Viserion arată tocmai așa și mai are în comun un lucru: focul albastru. Conform celor de la Motherboard, focul albastru este mult mai puternic decât cel normal, motiv pentru care Zidul s-a evaporat la finalul sezonului 7 în loc să se topească, cum s-ar fi întâmplat în cazul focului obișnuit.

Cert este că, fie că vorbim de cuvântul scris al lui George RR Martin sau de serialul HBO, Regele Nopții, Umblătorii Albi și Viserion sunt niște antagoniști perfecți pentru Game of Thrones și, indiferent cum se va termina serialul în doar câteva săptămâni, cu siguranță ne vor lăsa cu scene memorabile după Battle of Winterfell!

Pentru alte articole din Istoria Tronurilor, s-ar putea să-ți placă și:

Cine este Rhaegar Targaryen?

Cine este Azor Ahai și Profeția Prințului Promis

Istoria Tronurilor – Compania de Aur

sau review-uri pentru episoadele din ultimul sezon Game of Thrones imediat ce apar:

Episodul 1: Winterfell

Episodul 2: A Knight of The Seven Kingdoms

 

1 comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: