TV

Game of Thrones – The Last of the Starks (Ep 8.04) | Review

Marele Război s-a terminat, dar drumul până la final e lung și dureros!

Marele Război s-a încheiat! Noaptea Lungă a trecut, Regele Nopții a fost înfrânt și, în ciuda unor pierderi imense, Winterfellul apucă să vadă un nou răsărit!

E o zi tristă în Nord, unde jumătate din forțele lui Daenerys sunt așternute la odihnă veșnică. Dolores Edd, Lyanna Mormont, Theon Greyjoy și Ser Jorah, alături de jumătate din cei care au luptat contra armatei morților, primesc un ultim omagiu înainte să se ridice la cer în fum: “Ei au fost scuturile care au păzit lumea oamenilor, iar alții ca ei nu vor mai exista! E datoria noastră să fie păstrați în memorie”, dar oare câți vor mai fi în viață să-i țină minte în fața sorților potrivnici care vin odată cu marșul spre Debarcader?

Al patrulea episod din acest ultim sezon al Game of Thrones a fost unul plin! Plin de emoție, plin de momente amuzante, dar și de dezamăgire cruntă pentru mare parte din personaje! Un episod lung, două pierderi majore și un nou război care bate la ușă. Un război care, la prima vedere, pare mult mai greu decât cel împotriva morților, dar înainte de toate…

O mică recapitulare

Winterfell se află în doliu după Marele Război! Regele Nopții a fost învins, dar nimic nu este terminat. Cu jumătate din forțe căzute în luptă și vizibil afectată de ezitarea nordicilor de a o accepta din toată inima, Daenerys are un singur lucru în vizor: Tronul de Fier!

În ciuda sfaturilor consiliului ei, dar și a garanțiilor lui Jon că nu va concura cu ea pentru a conduce Westeros, Regina Dragon nu vrea să piardă timpul și își ordonă restul trupelor spre Sud pentru a pregăti asediul asupra Debarcaderului. Tormund își ia oamenii liberi și se îndreaptă ușor înapoi după Zid, cu Ghost alături de ei. Gendry, proaspăt “botezat” Baratheon este numit lord al Storm’s End și o cere pe Arya în căsătorie. Arya nu e totuși în căutare de așa ceva și pornește spre sud cu Sandor Clegane, care la rândul lui are acolo treburi neterminate.

Cu armata nerefăcută încă emoțional sau fizic și cu cei doi dragoni slăbiți, Daenerys este prinsă în ambuscadă la Dragonstone de flota lui Euron Greyjoy! Rhaegal este omorât în doar câteva secunde de săgeți uriașe, în timp ce toate navele cu însemnele Casei Targaryen sunt scufundate, iar Missandei este luată prizonier și adusă în fața lui Cersei.

La porțile King’s Landing are loc o întâlnire între cele două armate, cu ambele regine cerând abdicarea celeilalte! Niciuna nu se clintește, iar Missandei este decapitată de Munte, sub privirile disperate ale lui Greyworm și ale Mamei Dragonilor. Un lucru e sigur, pacea nu mai e o opțiune pentru episodul următor!

Priveghi ca la nordici

Se știa că The Last of the Starks va fi un episod intermediar, unul fără un conflict imens la mijloc. Ne-a păcălit spre final în privința asta, dar începutul a fost unul foarte binevenit și a pavat drumul spre finalul seriei! A fost o seara dulce-amăruie în Winterfell, cu gustul victoriei și durerea pierderilor scufundate adânc în pahare de vin!

A fost o petrecere din cele mai tensionate, cu băutura ajungând până și în paharul lui Brienne, dar cu “mămica” Daenerys veșnic scorțoasă în capul mesei, ca un părinte la un party de copii. Când începea lumea să se mai dezmorțească, Dany avea grijă să stânjenească lucrurile, probabil pentru că cineva i-a făcut greșit cafeaua…

img_1943
Oare i-au scris toate subtitlurile pe pahar?

E vizibil că Dany nu se simte în largul ei în Nord și oricât ar încerca serialul să ne vâre pe gât “iubirea” ei cu Jon, agenda ei rămâne politică, exemplificată concret prin ungerea lui Gendry ca Lord Baratheon al Storm’s End. Regele Robert, tatăl lui Gendry, a fost cel care care a încheiat dominația dinastiei Targaryen după secole de domnie, dar Daenerys a arătat un dram de diplomație, asigurându-și un viitor aliat în Nord, dar și contribuind la renașterea Casei Baratheon, cea care până în acel moment nu mai avea niciun moștenitor care să ducă numele mai departe.

Dar legat de ideea asta de succesiune, indicată chiar și de numele episodului, The Last of the Starks, familia bazată de mii de ani în Winterfell s-ar putea afla la ultima generație! Sansa și Arya nu pot duce numele mai departe, Bran sigur nu are niciun interes să se căsătorească, în timp ce Jon nici măcar nu e un Stark. Ce se va întâmpla cu cea mai veche casă din ținut? Ce bun ar fi fost Rickon acum!

Revenind la party/priveghi, episodul ne-a dat câteva momente amuzante, de la discursurile lui Tormund care nu au făcut altceva decât să toarne mai mult gaz pe focul care mocnește în Daenerys, numindu-l pe Jon rege! Câinele și-a văzut liniștit de damigeana lui, în timp ce jocul de băut dintre Jaime, Brienne și Tyrion a dus la prima seară de dragoste pentru prima doamnă cavaler din Cele Șapte Regate. A fost o ultimă seară de relativă bună voie înainte ca lucrurile să o ia, la propriu, la vale.

Noaptea un om, dimineața cu totul altul

11-Courtesy-of-HBO-copy
Ghost, meritai mult mai mult! Noi te iubim oricum

Am apucat să vedem în sfârșit discuția dintre Dany și Jon legată de dreptul lui de a cuceri tronul și, după cum era de așteptat, nu s-a ajuns la nicio concluzie, doar că e foarte important ca Jon să țină secretul. Și ce bine l-a ținut, nu?

A venit inevitabil momentul în care Sansa și Arya și-au confruntat fratele legat de loialitatea lui oarbă față de Daenerys și putea fi unul din momentele culminante ale episodului sau chiar ale întregului sezon. Jon alege să dezvăluie secretul surorilor lui, dar – ce să vezi – regizorul a ales un fade to black! De ce? Și acum, dar și în episodul trecut s-a întâmplat asta de prea multe ori! Vedem ceva foarte interesant pe cale să se întâmple, dar cadrul este schimbat către altceva în ultimul moment. Un lucru e sigur, nu mai există aceeași migală în scrierea scenelor așa cum exista în primele sezoane!

N-a durat mult pentru ca alte urechi să audă de adevărata origine a lui Jon Snow și astfel, după cum zice Varys “acum știu opt oameni! Nu mai e un secret, e informație!”. Dany își ordonă trupele spre Sud, iar consilierii ei n-au fost niciodată mai vehemenți în a o opri din drum.

Cu o armată nerefăcută și cu cei doi dragoni la fel, forțele Reginei Dragon organizează mutarea la Dragonestone, unde să pregătească cucerirea Debarcaderului. Jon își ia rămas bun de la Sam și Gilly, care (surpriză!) așteaptă un nou copil. Mare crai Sam! Bravo ție, grăsane! Nici Tormund și ai lui oameni liberi nu mai au de gând să stea închiși între pereții unui castel și se pregătesc să se întoarcă după Zid. Urmează unul dintre cele mai triste momente ale seriei. Jon îi propune lui Tormund să-l ia pe Ghost, și așa, lupul mereu loial al lordului Snow primește cel mai leneș send off posibil. Nici măcar o mângâiere nu primește din partea fostului stăpân. Încă de acum două sezoane, creatorii D&D ne-au promis că-l vom vedea pe Nălucă luptând alături de nordici, dar a fost complet absent în al șaptelea sezon, iar acum abia dacă a bifat 30 de secunde de screentime. Dezamăgitor! Extrem, extrem de dezamăgitor!

La fel de dezamăgitoare a fost și plecarea lui Jaime! După ce și-a găsit un pat cald alături de Brienne, fostul lider al Gărzii Regale a devenit brusc nesimțit și a făcut cale întoarsă spre King’s Landing, să-i fie lui Cersei alături. Ar putea fi vorba aici de o mișcare de derută din partea scenariștilor, dar nu a fost executată tocmai convingător. Nici cererea Aryei în căsătorie nu a fost tocmai o scenă coaptă, fosta fată fără nume lăsându-l cu ochii în soare pe noul lord al Storm’s End, înainte de a lua la rândul ei Drumul Regelui alături de Câinele Clegane.

Dar până când va funcționa Game of Thrones după propria logică impusă în ultimele sezoane?

 RIP Rhaegal

gn-gift_guide_variable_c
Pe bune? Jack Sparrow la mâna a doua răpune un dragon?

Offf! De ce e mai greu să vedem un dragon cum moare decât un personaj uman? Poate felul în care s-a întâmplat cântărește destul de mult. Dacă la Viserion a fost într-adevăr un moment destul de bine pus la punct, aici a venit absolut din senin și, îndrăznesc să o spun, total nedrept. Daenerys l-a privit mândră pe Rhaegal în două rânduri în acest episod, iar el a fost scos din schemă abolut ridicol de arbaletele mega OP ale lui Euron Greyjoy care juca practic un shooter pe easy cu auto-aim. Cum au reușit să tragă trei săgeți în interval de câteva secunde direct în punctele vitale ale unui dragon aflat în aer, iar Dany nu a putut să vadă o întreaga flotă va rămâne o enigmă eternă în lumea serialelor.

OK, vorbim de Game of Thrones aici, un serial cunoscut pentru șocurile provocate de-a lungul anilor, dar toate șocurile din trecut au avut efect pentru că au fost construite din ceva, au avut anumite puncte de reglare a tensiunii și au servit unui scop narativ. Moartea lui Rhaegal, în schimb, nu a făcut decât să ne spună foarte succint că Daenerys are în față o luptă extrem de grea. În fine! Așa cum Rhaegal cade, așa de repede se scufundă și întreaga flotă de nave Targaryen. Greyworm și Missandei au un ultim moment de tandrețe înainte ca toate forțele maritime ale lui Dany să fie scufundate definitiv, iar Missandei să fie luată prizonieră de Euron în, probabil, cel mai ridicol moment al episodului.

maxresdefault
Sorry, Missandei! Tu chiar meritai să “ieși la pensie” cu Greyworm pe o plajă din Naath! RIP!

Vedem și noile decoruri mărite ale King’s Landing, menite să faciliteze niște lupte interesante în ultima confruntare a celor două regine. Forțele lui Cersei par mai puternice ca oricând, în timp ce Dany, cu armată inferioară, se vede obligată să abdice pentru a salva viața celei mai bune prietene a ei, dar nici acum nu vede că obiectivele ei nu sunt decât ambiții egoiste. Missandei își pierde capul, spre disperarea săracului Greyworm, iar Khaleesi își ia fața de luptă, doar că ea e complet dezavantajată, chiar acum când e la câțiva pași de tronul mult râvnit.

Dany trebuie să o scoată pe Cersei din camera tronului, dar nu poate risca să ardă întreg orașul pentru că nu poți domni peste un val de cenușă. Aici intră în joc vechea ei viziune tocmai din al doilea sezon (House of the Undying – un articol mai detaliat în curând), în care ea vede Tronul de Fier pe care e foarte aproape să-l atingă. În respectivul vis, acoperișul Camerei Tronului este complet distrus, lăsând zăpada să cadă în voie pe locul de domnie al conducătorului celor Șapte Regate.

Sorții nu par deloc favorabili pentru Daenerys, cu un nou pretendent la tron apărut de nicăieri în persoana lui Jon, un lider foarte agreat de Tyrion și Varys, de altfel politicieni cu experiență în Debarcader, iar armata slăbită, coroborată de pierderea unui dragon și lovitura cruntă a morții lui Missandei sunt ultimele semne că Daenerys poate deveni în orice secundă urmașa tatălui ei și anume, Regina Nebună, cea care va fi dispusă să ardă tot ce-i stă în cale!

La rece, acest al patrulea episod parcă a fost mult mai digerabil decât dezamăgitorul The Long Night de cu o săptămână în urmă, dar se vede că, deși acest ultim sezon a durat mai bine de doi ani pentru doar șase episoade, parcă cei de la conducerea GoT s-au cam plictitsit de el și vor să-l încheie cât mai repede. Apariția lui Bronn în episod este exemplul perfect de “graba strică treaba”, cu carismaticul mercenar parcă obligat să-și rostească toate replicile în mai puțin de 100 de secunde. O scenă amuzantă, desigur, dar deloc memorabilă pentru unul din personajele mai colorate ale serialului.

Mai avem două episoade și lucrurile nu mai sunt neapărat imprevizibile. Urmează o nouă luptă imensă, vom pierde alte personaje dragi, dar și câțiva antagoniști, în frunte cu Cersei, Euron și Muntele, nu în mică măsură datorită Aryei și a lui Sandor Clegane, iar finalul nu va fi complet unul fericit, deși lucrurile se vor așeza destul de bine pentru cei buni în cele din urmă. Mai este Game of Thrones serialul de altă dată? Nu chiar, dar îl vom urmări până la final indiferent de ce mai are de oferit.

Alte articole Game of Thrones:

Review-uri:

Episodul 1 – Winterfell

Episodul 2  A Knight of The Seven Kingdoms

Episodul 3 – The Long Night

Istoria Tronurilor:

Cine este Rhaegar Targaryen?

Cine este Azor Ahai și Profeția Prințului Promis

Compania de Aur

Regele Nopții, Umblătorii Albi & Dragonul de Gheață

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: