Geeky Istoria Tronurilor

Istoria Tronurilor – Euron Greyjoy

Piratul cel teribil

Game of Thrones ne-a adus de la primul său episod, tocmai din 2011, un serial fantasy plin de personaje memorabile. Născut din vastele volume ale Cântecului de Gheață și Foc scrise de George RR Martin, show-ul HBO a reușit să mențină interesul publicului cu o distribuție complexă, fie că vorbim de eroi principali (Jon, Daenerys sau Tyrion), antagoniști (Ramsay Bolton, Cersei Lannister sau tatăl ei, Tywin) sau personaje secundare (Oberyn Martell, Sam Tarly sau Sandor Clegane).

Bineînțeles, în tranziția de la pagină spre micul ecran, anumite schimbări erau inevitabile, iar serialul și-a permis să schimbe destule lucruri pentru a face povestea un pic mai digerabilă pentru publicul larg. Majoritatea personajelor au reușit să păstreze esența omologilor din cărți, pe când altele au tras bățul scurt și s-au transformat în reflecții palide a ce ar fi trebuit să reprezinte. Probabil cel care a avut cel mai mult de suferit în această privință este Euron Greyjoy!

euron1

Game of Thrones nu a dus lipsă niciodată de personaje negative care să încurce lucrurile deja destul de încâlcite din Cele Șapte Regate. De la Tywin Lannister și a lui fiică, Cersei, și până la, în cele din urmă, inutilul Rege al Nopții, “băieții buni” au avut mereu cu cineva de furcă. Pe lângă antagoniștii principali, povestea a creat parcă o tripletă involuntară de ticăloși pe care să-i urâm pe bucățele scurte de 2-3 sezoane: Joffrey Baratheon, Ramsay Snow și acum Euron Greyjoy. Dacă primii doi știm deja cum au sfârșit, unul otrăvit la propria nuntă, iar celălalt înfrânt în luptă și mâncat de proprii câini, Euron a apărut parcă de nicăieri și părea hotărât să fie o amenințare mult mai mare. Rezultatul? Unchiul Yarei și a lui Theon Greyjoy este departe de omologul lui din cărți.

Introdus în al șaselea sezon, în episodul al doilea (Home), Euron a revenit acasă, la Insulele de Fier, de unde fusese exilat cu ani în urmă. El s-a regăsit față în față pe o vreme furtunoasă cu fratele său mai mare, Balon, regele Insulelor, pe care l-a aruncat de pe un pod după un scurt schimb de cuvinte. La kingsmoot, ceremeonia tradițională prin care “cei născuți din fier” își aleg conducătorul, Euron câștigă coroana în dauna nepoatei lui, Yara, și se autoproclamă Zeul Înecului, ordonându-le noilor supuși să-i construiască o mie de nave. Acum, cu ce lemn, nu vom știi niciodată, dar sigur nu luat din Pyke, unde terenurile sunt aproape sterpe.

1b89226b158d52f527d03db6083f6cdd

Fast forward sezonul următor și Euron are deja o flotă imensă, cu care anulează orice conflict care ar putea apărea pe apă. El interceptează parte din navele lui Daeneys și o răpește pe Ellaria Sand, mutare prin care își câștigă aparenta susținere a lui Cersei, care îl manipulează evident, făcându-l să creadă că îi poartă copilul în pântece. În afară de abilitățile lui SciFi de a-și teleporta navele oriunde și, mai nou, de a omorî un dragon cu auto-aim, Euron nu doar că nu arată deloc cum este descris în cărți, dar are și un comportament extrem de diferit, cu atitudine galavantă de frat-boy, replici sexuale stânjenitoare aruncate spre Jaime și laude despre cucul lui, după cum ar zice el, mare.

Dar cine este adevăratul Euron, cel din cărți, și de ce este un personaj mult superior celui din serial?

mike-hallstein-king-euron-greyjoy-by-mike-hallstein-dalyaf1

În romanele scrise de George RR Martin, Euron Greyjoy este un pirat de temut, un lider fără scrupule, cu tendințe psihopate și o aură de mister în jurul lui. Deși cărțile sunt pline de prezențe amenințătoare, Euron este probabil cel mai periculos personaj dintre toate. Cunoscut și sub numele de Crow’s Eye, datorită peticelui de ochi pe care îl poartă mereu, Euron a fost exilat de fratele lui mai mare, Balon, după ce acesta a sedus-o și violat-o pe soția fratelui lor mai mic, Victarian. Fiindu-i interzis să se mai întoarcă la Pyke pe toată durata vieții lui Balon, Euron a călătorit în toate locurile posibile și le-a jefuit pe toate, ajungând chiar și în Valyria Antică, de care marinarii se feresc cu o frică ieșită din comun.

Valyria din cărți nu este aceeași cu cea din serial, cu oamenii de piatră, ci e un loc blestemat din care oamenii nu se mai întorc. Euron, de altfel un om extrem de capabil, nu doar că a supraviețuit în ținutul de baștină al dragonilor, dar s-a întors cu artefacte extrem de puternice, cele mai de seamă fiind un ou de dragon, o armură din oțel valyrian și Hornul Dragonilor. Acest horn cu puteri magice este atât de puternic, încât cei care îl aud se vor supune imediat celui care suflă în el, fiind posibil chiar să atragă un dragon de partea acestuia. Fiind un manipulator în serie, hornul este unealta ideală pentru cineva ca Euron, care este atât de lipsit de scrupule încât le taie limbile membrilor echipajului său pentru ca aceștia să nu poată vorbi de nenorocirile lui.

300px-Euron_greyjoy_by_berghots

Se știe că Euron a acumulat bogății considerabile în aventurile lui, atât de multe încât se bănuiește că el a fost de fapt în spatele morții fratelui său Balon. Dacă în serial cei doi s-au întâlnit pe un pod șubred, unde cel din urmă a sfârșit căzând de pe el, cărțile joacă mult mai vag soarta fostului rege al Insulelor de Fier. Cu toată averea lui Euron și moartea în condiții suspecte a lui Balon, se crede că actualul lider al Flotei de Fier a angajat un Om Fără Față pentru a săvârși fapta, un lucru deloc ieftin.

1200px-Dragon_horn

Nu în ultimul rând, kingsmoot-ul din cărți e și el foarte diferit față de variantă scurtă pe care am primit-o în serial. Alegerea unui nou rege al Insulelor de Fier este un proces neașteptat de democratic, în care toți căpitanii Ironborn își aduc navele impresionante acasă și se adună pe dealul Nagga, în care fiecare are ocazia să-și prezinte motivele pentru care revendică tronul. Euron câștigă titlul de Rege al Insulelor de Fier după ce unul din supușii lui suflă în Hornul Dragonului, moment în care efectiv începe să clocotească din interior și moare. Euron câștigă Tronul de Sare în dauna nepoatei Asha (Yara în serial), a fratelui Victarian, dar și a celorlalți căpitani, promițând să cucerească întregul Westeros pentru semenii lui folosind dragoni, pe care e convins că îi poate controla cu ajutorul hornului.

Euron este un personaj extrem de complex și diabolic în cărți, genul care ia sfaturi de la amantele lui și apoi le taie limbile, un strateg militar desăvârșit, dar și un manipulator în serie. El este practic întruchiparea “piratului cel teribil”, iar tranziția lui spre TV cu siguranță nu-i face cinste.

Nu doar că Pilou Asbaek nu arată deloc cum este descris omologul său de pe pagină, dar el este și caracterizat diferit, cu anumite trăsături parcă împrumutate de la fratele său, Victarian, care nu este în serial. Până acum (cu două episoade înainte de final), TV Euron a realizat trei lucruri notabile: a pocnit din degete și s-a ales cu o flotă, a omorât un dragon și, spre șocul lui Jaime, i-a băgat un deget în fund reginei, pe când Euron din cărți are un destin mult mai interesant în față! Are și el meritele lui…

Următorul episod din Game of Thrones apare luni (13 mai), ca de obicei, la 4:00 cu un nou conflict imens, de data asta între armatele Lannister și Targaryen la porțile Debarcaderului Regelui. Poate Euron va avea ocazia să se afirme mai mult înainte să, sper eu, ardă în flăcări de dragon.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: