TV

Game of Thrones – The Iron Throne (Final de Serial) | Review

Ultima zi în Westeros a sosit!

Puține seriale au reușit de-a lungul timpului să creeze atâta hype din partea fanilor cum a făcut-o Game of Thrones! Având deja o bază de cititori loiali, cărțile lui George RR Martin au pus bazele unui șir nesfârșit de teorii interesante care să completeze povestea deja extrem de complexă. La opt ani de zile de când Ned Stark ne-a avertizat că iarna va veni în curând, iată că serialul a ajuns la episodul final după un sezon spectaculos din punct de vedere al bătăliilor, dar în cele din urmă dezamăgitor pentru felul în care a tratat povestea. După 8 sezoane și 73 de episoade, nu putem decât să ne întrebăm:

The Iron Throne începe imediat după The Bells, un episod în care Daenerys Targaryen a redus Debarcaderul Regelui la cenușă, omorând în același timp mii de nevinovați pentru a ajunge la Cersei. A fost o schimbare bruscă din partea Mamei Dragon…ului, care nu doar că nu are nicio remușcare, dar setea de război nici acum nu i-a fost potolită.

Îi vedem pe Jon Snow și Davos Seaworth evaluând pagubele catastrofale din urma asediului, cu Tyrion aproape de ei în dezolare completă. Mâna Reginei își face drum spre pasajele de ieșire din Fortăreața Roșie, sperând să confirme că Jaime a reușit să fugă, dar sorții nu sunt favorabili pentru Lannisteri în această zi: Greyworm execută soldații rămași în stradă, în timp ce Regicidul și Cersei sunt găsiți fără suflare sub dărâmături. E un moment extrem de greu pentru Tyrion, care cu ocazia asta o înfruntă pe Daenerys și își aruncă insigna care îi marca până atunci statutul de Mână, parcă făcând un ecou nemulțumirii fanilor din acest sezon.

Daenerys a fost preț de ani buni una dintre cele mai interesante personaje feminine de pe micul ecran. Evoluția ei de la copilă nevinovată la un lider în toată regula a fost unul din punctele forte ale serialului, cu un balans fin între momente de slăbiciune și excese de furie, dar trecerea la regină nebună a fost declanșată mult prea din senin. Ea își vede în sfârșit obiectivul la un pas distanță, Tronul de Fier, după ce într-o viziune din al doilea sezon s-a apropiat de el doar pentru a face cale întoarsă dupa zidul din nord, iar acum Daenerys își atinge premiul, înainte de a fi trădată pentru ultima dată.

La fel ca în ultimele sezoane, Game of Thrones nu pare a mai avea răbdare să-și spună povestea în tihnă și preferă să sprinteze spre final, fără să mai onoreze în vreun fel personajele pe care le-am urmărit atâția ani de zile. Jon Snow profită de un moment de slăbiciune al lui Dany, care, după ce a ars de vii mii de nevinovați, zâmbește fericită cu gândul la zilele în care nu putea număra până la 20. Nu există nicio urmă de remușcare în privirea ei, în vorbe nici atât, discursul ei semănând acum cu cel al unui tiran fascist. Jon, după ce își spune unica replică alocată în acest sezon: “ești regina mea!” pentru a mia oară, o sărută ezitant și îi înfige pumnalul în inimă.

img_2266

Cât de dezamăgitoare au fost pentru Daenerys aceste ultime episoade! A pierdut prieteni apropiați, a fost trădată în mod repetat, a uitat (conform producătorilor Weiss și Benioff) de flota Greyjoy care i-a ucis un dragon, doar pentru a claca în momentul obținerii victoriei mult așteptate. E de înțeles reacția lui Drogon care, într-un acces de furie, distruge Tronul de Fier. Urzeala tronului s-a jucat până la final, moment în care efectiv nu a mai contat, la fel ca adevărata origine a lui Jon Snow. Ne-a luat șase ani să aflăm cine este cu adevărat bastardul lui Ned Stark, iar informația aceea n-a avut niciun pic de finalitate.

După două săptămâni în captivitate, Tyrion este eliberat și este adus în fața noului consiliu al Celor – acum –  Șase Regate. Ținând cont că este o perioadă extrem de sensibilă, cu o nouă tranziție de putere, capii marilor case au, surpinzător, un minim de tensiune în întâlnirea lor, ruptă cu totul de momentul amuzant al revenirii lui Edmure Tully care încearcă să profite de moment și să-și asume titlu de rege. Bine ai revenit, Edmure! Acum stai jos! Oricine a urmărit serialul s-ar fi așteptat ca Jon, sub numele lui adevărat, să fie propus, dar nici vorbă de așa ceva! Lord Snow scapă de pedeapsa cu moartea fiind trimis înapoi la Rondul de Noapte, iar Bran este propus și apoi ales unanim rege. A fost o mutare surprinzătoare din partea creatorilor serialului, dar una care are sens în unele privințe, mai ales când ne gândim că el este primul personaj care primește un punct de vedere în cărțile lui George RR Martin.

Bran the Broken, cum este acum numit, trebuia să aibă un rol până la urmă, mai ales că de la salturile lui prin timp a fost practic inexistent în poveste, exceptând câteva replici reci. El are susținerea marilor case, iar abilitățile lui de omnisciență cu siguranță îl vor ajuta să conducă just, dar alegerea lui deschide ușa pentru o altă întrebare: oare acesta a fost mereu scopul lui, să manipuleze evenimente în timp care să aducă pacea în ținut și pe el pe tron? E probabil o nouă teorie care să fie aruncată în foc alături de Tronul de Fier, la fel ca multe altele.

Cu lucrurile așezate în Cele Șase Regate și reconstrucția ca focus principal, personajele încep încet-încet să-și găsească noi drumuri: Greyworm ia nepătații și ridică pânzele spre Naath, Jon Snow se reunește cu Tormund și ai săi, reîntâlnindu-se cu Ghost, care își primește în sfârșit îmbrățișarea din partea stăpânului său înainte de a pleca după zid. Jon a avut mai mulți mentori de-a lungul seriei, iar Mance Raider a fost unul din ei. După ce a fost regele Nordului și apoi pretendent la titlul de rege al ținutului, iată că, în ciuda tuturor celor întâmplate, acum își poate termina povestea tot cu o coroană proverbială pe cap, cea a regelui de dincolo de zid.

Cât despre ce se întâmplă la sud de zid, lucrurile sunt foarte clare și, din păcate, previzibile: Sansa devine regina nordului, care rămâne un regat independent, Arya își încearcă norocul spre vest, unde nimeni nu a mai fost vreodată, în timp ce noul consiliu al regelui se formează în jurul lui Tyrion. Bronn își primește mult așteptatul castel, pe lângă compensații financiare considerabile, Sam contribuie, așa cum au prezis fanii demult, la scrierea cărții A Song of Ice and Fire, o glumă meta la adresa serialului, în timp ce Bran spune că “îl va căuta pe Drogon”. Tyrion l-a propus pe tânărul Stark zicând că “a căzut dintr-un turn și a fost sortit să nu mai meargă vreodată, dar a reușit să zboare”. Uite că zborul lui s-a rezumat doar la ciori și, acum cu creditele Game of Thrones scurse pe micul ecran, n-am apucat să vedem cum ochii unui dragon devin albi sub controlul lui Bran, un alt lucru aruncat deasupra unui sezon extrem de dezamăgitor.

Game of Thrones își încheie nu foarte ceremonios parcursul, cu un episod lung, dar care a fost parcă lipsit de evenimente. Moartea lui Dany n-a mai avut nicio greutate după spiralarea în propria-i nebunie, în timp ce eroul previzibil al poveștii, Jon Snow, a sfârșit exact de unde a plecat, iar acel “vis de primăvară” pare să nu mai aibă niciun sens cu vremea vizibil prietenoasă de afară.

Ca un gând final, ținând cont că George RR Martin este un mastermind al poveștilor, nu ar fi de mirare dacă The Winds of Winter, următoarea carte a seriei A Song of Ice and Fire care urmează să apară, a fost amânată intenționat. Game of Thrones este un serial extrem de popular și are o bază de fani mult mai mare decât cărțile și drept urmare o posibilitate sporită de feedback. El a zis că finalul lui nu va fi cu mult diferit față de cel al show-ului, dar posibilitatea unor schimbări majore încă există, mai ales în capitolele de la sfârșit. Cert este că autorul are ocazia să mai spele din dezamăgirea care a fost adusă de acest ultim sezon, unul în care povestea a fost tratată cu superficialitate, iar personaje alături de care am fost ani de zile au fost de-a dreptul bastardizate.

Un final dezamăgitor pentru un serial care a fost în mare măsură extraordinar!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: